Stejt department ima poruku BG i PR: Sami birate prioritete

Stejt department ima poruku BG i PR: Sami birate prioritete

– Portparol Stejt departmenta ocijenio je da su, kako je naveo, „Kosovo i Srbija suverene zemlje koje imaju pravo da odrede sopstvene spoljnopolitičke prioritete”.

Stejt department je u kratkom odgovoru na upit Glasa Amerike, a povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je Priština zahtjevom da se pridruži Savjetu Evrope prekršila odredbe Vašingtonskog sporazuma, naveo da je moratorijum bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis između, kako je navedeno, „Kosova i Srbije, za koji vjerujemo da je u strateškom interesu obje zemlje”.

„I dalje smatramo da je dijalog o normalizaciji odnosa, pod pokroviteljstvom Evropske unije, ključan za obje zemlje da bi otključale svoju evropsku budućnost. Pozivamo na njihovo hitno, fleksibilno i ozbiljno učešće u tom procesu”, dodaje se u odgovoru, prenosi Tanjug.

Nakon što je juče ministarka privremenih prištinskih institucija Donika Gervala-Švarc podnijela zvaničan zahtjev za članstvo tzv. Kosova u Savjetu Evrope, predsjednik Vučić je izjavio da je Priština „brutalno pogazila” Vašingtonski sporazum.

Vašingtonskim sporazumom potpisanim u septembru 2020. godine Beograd i Priština su se u odvojenim dokumentima obavezali na ekonomsku saradnju, ali i saradnju sa SAD.

Sporazum je uključivao i moratorijum od godinu dana da se Priština uzdrži od prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama, a Beograd od diplomatske kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova. Moratorijum je istekao 4. septembra 2021. godine.

Prošlog septembra, uoči godišnjice Vašingtonskog sporazuma, Stejt department je direktno ohrabrio Beograd i Prištinu da nastave da sprovode moratorijum na pitanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima.

Bajdenova administracija je prihvatila obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, što je prošle godine nekoliko puta potvrdio američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, navodi Glas Amerike.

(Tanjug Foto: Ilustracija/Sorbis/ Shutterstock)

CATEGORIES
Share This