Stanivuković podnosi prijavu tužilaštvu – “U UKC kiseonik isporučuje firma koja ima dozvolu samo za tehnički gas”

Stanivuković podnosi prijavu tužilaštvu – “U UKC kiseonik isporučuje firma koja ima dozvolu samo za tehnički gas”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je danas da se u UKC RS isporučuje kiseonik koji nije prošao kontrole, a da je taj posao povjeren firmi koja ima dozvolu samo za uvoz tehničkog, ne i medicinskog kiseonika.

Da li javnost i doktori, pacijenti znaju da u UKC dolazi kiseonik bez licenci, atesta i kontrole serija  i bez papira koje potvrđuju o kom kiseoniku se radi. Imamo dokaze da firma “TGT” iz Laktaša taj kiseonik isporučuje, a ta firma nije registrovana za unutrašnji promet lijekova. Medicinski kiseonik jeste lijek, ali ova firma nije registrovana za promet lijelova. Ova firma nema dozvole da radi sa medicinskim kiseonikom – rekao je on.

Prema njegovim riječima, firma koja se bavi uvozom ima dozvolu samo za uvoz tehničkog, odnosno industrijskog gasa, koji koriste, na primjer mehaničari, a nikako nema licencu za uvoz lijekova, odnosno medicinskog gasa koji ona dostavlja u UKC RS. Istakao je da tehnički gas sredstvo, a medicinski gas lijek, te da za uvoz medicinskog gasa treba posebna licenca, koji firma koja uvozi nema.

Istakao je da je UKC isplatio 1,3 miliona za isporuku tehničkog, a ne medicinskog kiseonika.

– Ugovor sa ovom firmom je na dva miliona maraka. Zabilježili smo sve, očekujemo da tužilaštvo odmah reaguje – poručio je on novinarima ispred Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Rekao je da je zabrinut zbog ovakvih saznanja, i zapanjen onim što je vidio, te istakao da ova prijava ne može čekati ni dana. Prema njegovim riječima, po podacima koje ima, u ovom slučaju počinjena su krivična djela protiv zdravlja ljudi, protiv službene dužnosti, protiv pravnog saobraćaja. Istakao je da je ogovornost u ovom slučaju od direktora ove firme, rukovodstva UKC RS, resornog ministarstva i republičke inspekcije, te da se ti ljudi trebaju ispitati i dati neke odgovore.

Srpskainfo je pokušala da kontaktira nadležne u prozvanoj firmi, ali nismo uspjeli da dobijemo komentar na Stanivukovićeve tvrdnje.

srpskainfo.com

CATEGORIES
Share This