Srpska prodala većinski udio u RŽR Ljubija

Srpska prodala većinski udio u RŽR Ljubija

Akcionari Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija donijeli su odluku o dokapitalizaciji preduzeća od 50,7 miliona maraka i prodaji većinskog državnog udjela Američko-kanadskom konzorcijumu SE-GEDC Corp..

Direktor preduzeća Stanko Vujković je kazao nakon sjednice da je proces dokapitalizacije u skladu sa zakonom i da se emituje nominalna vrijednost preduzeća od 50.777.428 akcija, a dokapitalizator je dužan da taj iznos uplati na poseban račun RŽR-a.

Ako se to ne desi, nema ništa od dokapitalizacije. Država kao trenutni većinski vlasnik zadržaće svoj paket akcija od nekih 40 procenata“, rekao je on.

Vujković je naveo da će novi većinski vlasnik rudnika razgovarati sa kompanijom “Arselor Mital Prijedor” i predočiti svoje projekte, a da je suština priče proširenje djelatnosti, odnosno rudarske proizvodnje.

I za male akcionare i za sve ostale ovo je projekat koji sigurno ima efekta i ekonomskog i svakog drugog“, naglasio je Vujković.

Podsjećamo, upravo ovakav scenario CAPITAL je najavio u tekstu “Vlada godinama pripremala teren za sutrašnju prodaju „Ljubije“”.

Za razliku od ranijih pokušaja, vlast u Srpskoj se potrudila da ovaj put sve prođe bez podizanja buke i prašine u javnosti povodom ovog posla, a ćutanje je plaćala novcem i koncesijama.

Da se ponovo sprema prodaja rudnika CAPITAL je otkrio još u julu ove godine.

Srna/CAPITAL

CATEGORIES
Share This