Srpska otvara predstavništvo u Kini

Srpska otvara predstavništvo u Kini

– Vlada Republike Srpske donijela je na posljednjoj sjednici odluku o osnivanju predstavništva RS u Kini.

„Osniva se Predstavništvo Republike Srpske u Narodnoj Republici Кini, sa sjedištem u Šangaju“, navedeno je u odluci koju je potpisao premijer Radovan Višković.

Istaknuto je da se predstavništvo osniva s ciljem obavljanja poslova za potrebe Republike Srpske u oblasti privredne, naučno-tehničke, kulturne, prosvjetne, socijalne, informativne, sportske i druge saradnje sa subjektima u Кini.

„Sredstva za osnivanje i početak rada predstavništva obezbijeđena su u budžetu Republike Srpske, u okviru Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju“, dodaje se u odluci.

Podsjećamo, Republika Srpska trenutno ima osam predstavništava  i to u Srbiji, Izraelu, Austriji, Belgiji, Rusiji, Grčkoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Godišnje se za njihove troškove izdvaja oko pet miliona maraka i često su meta kritika opozicije koja smatra da rezultati rada nisu opravdali njihovo postojanje kao i zbog nedovoljne transparentnosti.

Samo u prošloj godini predstavništva Srpske u svijetu su potrošila 5,5 miliona maraka, a fokus im je bio na pripremi terena za posjete zvaničnika iz Srpske, dok su ostatak vremena trošili obilazeći sajmove piva, zborove, molitve, izložbe, večeri poezije, sportske događaje i druge manifestacije na kojima su širili glas o Republici Srpskoj.

O tome je CAPITAL pisao u tekstu Milione iz budžeta Predstavništva Srpske troše na sajmove, zborove i molitve.

CAPITAL: M. Lj.

CATEGORIES
Share This