Srbija 25 puta više pomogla svoje građane od Srpske

Srbija 25 puta više pomogla svoje građane od Srpske

Republika Srbija je od početka pandemije virusa korona u pomoć privredi i građanima uložila osam milijardi evra, rekla je premijerka Ana Brnabić. S druge strane, Republika Srpska je izdvojila drastično manje novca za pomoć tokom pandemije.

Provjerili smo zašto je to tako i zašto je pomoć u Republici Srpskoj višestruko manja?

Kroz tri paketa pomoći, Republika Srbija koja ima oko 7 miliona stanovnika, je za svoje građane i privredu izdvojila 8 milijardi evra pomoći.

Ako bi pratila Srbiju, Republika Srpska koja ima nešto više od milion stanovnika, u pomoć građanima i privredi tokom pandemije trebalo je da uloži 1,2 milijarde evra odnosno 2 milijarde i 350 miliona konvertibilnih maraka. Međutim, pomoć države je kod nas neuporedivo manja nego u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima iz Fonda solidarnosti i kompenzacionog fonda je za privredne subjekte kojima je bio djelimično ili potpuno zabranjen rad isplaćeno ukupno 67 140 226 konvertibilnih maraka.

Za sanaciju posljedica virusa korona opštinama i gradovima je doznačeno je 30 451 000 maraka. Preko Ministarstva privrede i preduzetništva za povećanje plata je isplaćen podsticaj od oko 8 miliona maraka, za sufinansiranje investicija 2 miliona i za poboljšanje efikasnosti poslovanja 4 miliona maraka.

Jednokratno je zdravstvenim radnicima i policiji isplaćeno po hiljadu maraka, a za to je ukupno izdvojeno 18 miliona 381 hiljada maraka. Tako ukupna pomoć iznosi oko 130 miliona maraka.

To nije ni 10 odsto novca koji je doznačen građanima i privredi Republike Srpske u odnosu na Srbiju, a srazmjerno broju stanovnika. Posebno je sporna jednokratna pomoć koja je u Republici Srpskoj doznačena samo za medicinare i policiju, dok je u Srbiji 2020. godine svim punoljetnim građanima isplaćeno 100 evra pomoći države, a sada ide nova pomoć od 60 evra pomoći za sve građane koji se prijave, kao i 110 evra za sve penzionere.

Drastično odstupanje u pomoći građanima sa različitih strana Drine pokazuje da su u Srbiji shvatili da se u ovakvom vremenu moraju podržati građani i potrošnja novca, jer je to put  za očuvanje privrede.

Milionski sumnjivi tenderi i ogromna javna potrošnja, kažu ekonomisti, doveli su do toga da u budžetu Republike Srpske nema dovoljno novca za planiranje ekonomskih politika u ovakvim situacijama, a sve bi bilo drugačije da je višegodišnja rastrošnost sankcionisana na vrijeme.

BN TV

CATEGORIES
Share This

COMMENTS