Srbi na KiM spremaju se za miting: “Ne želimo sukobe, ali ovako više ne može”

Srbi na KiM spremaju se za miting: “Ne želimo sukobe, ali ovako više ne može”

Dan nakon što su Srbi na sjeveru Kosmeta napustili sve prištinske institucije je miran i prepun iščekivanja.

Dok su u toku posljednje pripreme za miting u podne u Kosovskoj Mitrovici Srbi imaju glavno pitanje: “U kom će pravcu cela ova situacija krenuti?”.

Srbi sa sjevera Kosova se pitaju da li će biti sukoba ili će se sve riješiti diplomatskim putem.

“Ali ovako više ne može. Od nas se samo zahtijeva, a ne ništa ne nudi. Svakim danom gubimo sve što smo imali, a da Priština nije počela ni da sprovodi čak ni ono što su sami dogovorili poput Zajednice srpskih opština”, kaže Aleksandar iz Kosovske Mitrovice.

Na sjeveru Kosova niko ne želi sukobe, ni sa KFOR, ni sa albansksim specijalnim snagama.

Prema saznanjima Blica, Srbi koji su bili u kosovskoj policiji, a koji su juče skinuli uniforme polako će se razduživati.

Još uvijek nije izvjesno ko će obezbjeđivati objekte koji pripadaju vladi u Prištini. Prema posljednjim informacijama, kao najbolje rješenje vide se pripadnici KFOR.

“Međutim, prilikom razduživanja moraće da dođe neko iz komande u Prištini”, kaže Srbin koji je bio u kosovskoj policiji.

Dok narod iščekuje prve poteze Prištine, ali i međunarodne zajednice, odvija se živa diplomatska aktivnost.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đuzep Borelj saopštio je da je sinoć razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i da je obe strane pozvao da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle da dovedu do daljih tenzija.

“Posljednja dešavanja dovode u opasnost godine napornog rada u okviru dijaloga Beograda i Prištine”, naglasio je Borelj.

Kako je naveo, povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za aktuelne sporove, dodajući da to ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

“Pozivamo Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije. Istovremeno, EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači da se odmah produži proces preregistracije vozila i obustavi svaka kaznena akcija protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu riješiti strane u okviru dijaloga”, naveo je Borelj.

Visoki predstavnik EU pozvao je Prištinu da “odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština” jer je “skupština Kosova ratifikovala” taj sporazum, a Ustavni sud Kosova “odlučio da zajednica treba da se uspostavi”.

KFOR: Pratimo situaciju

Povodom situacije na Kosovu oglasila se i misija KFOR.

-Pratimo situaciju i blisko sarađujemo sa liderima u Beogradu i Prištini, kao i sa našim međunarodnim partnerima, kako bismo održali sigurno i bezbijedno okruženje za sve ljude na Kosovu – poručili su iz misije KFOR na svojoj Fejsbuk stranici.

U Kosovsoj Mitrovici u podne se održava miting Srba zbog posljednjih dešavanja na Kosovu, piše Blic.

(Srna, Blic, Anadolija)

Foto: AA

CATEGORIES
Share This