Sportska dvorana u Doboju kao Skadar na Bojani

Sportska dvorana u Doboju kao Skadar na Bojani

Decenijama prije nego što će se pročuti po kontroverznim političarima i sumnjivim izborima, Doboj je bio poznat po vrhunskim rukometašima. Rukometni klub „Sloga“, prvoligaš iz doba SFRJ, i danas je jedan od najboljih u BiH, ali su rukometaši – beskućnici. Stara sportska dvorana u Doboju je obnovljena, pa srušena, a nova, za koju je kamen temeljac 2018. postavio lično Milorad Dodik, nije izgrađena. A kad će, ne zna se.

Doboj je tako danas jedini grad u BiH, koji ima uspješne sportiste, ali nema ni najskromniju sportsku dvoranu, i vjerovatno jedini grad u Evropi, u kojem je dvorana srušena, nakon sanacije.

Sportska dvorana, koja je služila i srednjoškolcima kao sala za fizičko, oštećena je u poplavama 2014. Sanirana iste godine. U sklopu obnove Srednjoškolskog centra Doboj, iz Programa EU za oporavak od poplava za sanaciju je obezbjeđeno 1,2 miliona evra.

U jesen 2014. godine, kada su se srednjoškolci i sportisti vratili u svoju dvoranu, niko nije ni slutio da će ona u februaru 2020. biti srušena. Izvori „Impuls“ portala procjenjuju da je operacija rušenja koštala oko 700.000 KM, što će reći da je u vjetar bačeno više od 3 miliona maraka, što evropskih, što domaćih para.

Cijela ova paradoksalna priča se „zakotrljala“ u ljeto izborne 2018. godine, kada je „ašikovanje“ na relaciji SNSD – dobojski SDS poprimilo ozbiljne razmjere. U to vrijeme je, podsjećamo, Obren Petrović bio SDS-ovac i gradonačelnik Doboja. A Doboj je bio neosvojiva tvrđava za SNSD i Milorada Dodika.

U avgustu 2018. Milorad Dodik je, u pratnji tadašnje premijerke RS Željke Cvijanović i drugih republički funkcionera, došao Obrenu u pohode. Dogovorena je saradnja, a vrhunac operacije je bilo polaganje kamena temeljca za izgradnju nove sportske dvorane.

Ustvari, kako je tada obrazložio gradski arhitekta Doboja Radislav Mišić, radilo se o „potpunoj rekonstrukciji postojeće dvorane, sa zadržavanjem određenih konstruktivnih elemenata“, šta god to značilo.

Obznanjeno je da će nova ili „temeljito rekonstruisana“ dvorana koštati oko 7,5 miliona KM, i da bi trebalo da bude gotova „u periodu otvaranja Međunarodnog rukometnog TV turnira šampiona Doboj 2020. godine“.

Srećom, ovaj turnir, po kojem je Doboj nadaleko poznat, održava se ljeti, pa je i u posljednje dvije godine, kao i u prethodnih 50, održan na Rukometnom stadionu.

Jer, od avgusta 2018. u Doboju se izdešavalo svašta, ali sportska dvorana nije izgrađena, a ako je suditi po stanju na gradilištu, taj posao je daleko od finalne faze.

Zanimljivo je da tadašnji gradonačelnik Doboja Obren Petrović, povodom postavljanja kamena temeljca, izjavio da će „sredstava za izgradnju dvorane u najvećoj mjeri obezbijediti Republika Srpska“.

-Ovo je projekat od 7,5 miliona KM, za jedan grad je to nemoguće bez pomoći Republike – rekao je tada Petrović.

Danas, međutim, na gradbenoj tabli jasno piše da je investitor Grad Doboj.

Mada je u avgustu 2018. rečeno da radovi počinju „već narednog mjeseca“, majstorima se baš i nije žurilo.

Prva ozbiljna akcija, nakon koje je bilo kristalno jasno šta ustvari znači „temeljita rekonstrukcija“ desila se početkom 2020. godine. Tada je dvorana srušena.

Nakon toga su uslijedila nova obećanja, nove cifre, novi rokovi, pa danas više nikom nije jasno ni ko finansira radove, ni koliko će potrajati izgradnja ovog Skadra na Bojani, ni koliko će ono koštati, ni „gdje je zapelo“.

Na gradbenoj tabli piše da je rok za završetak „konstruktivne faze rekonstrukcije dvorane“ novembar 2020. godine.

Na predizbornoj tribini SNSD-a u jesen 2018. godine je rečeno da će “već idući izbori biti u novoj sportskoj dvorani”. Od tada su izbori održani dva puta, ali ne u dvorani.

A aktuelni gradonačelnik Doboja Boris Jerinić je početkom februara 2020. godine izjavio da „radovi teku planiranom dinamikom“.

Sve ide svojim tokom, tako da sam siguran da će sportska dvorana biti završena u ugovorenom roku od 18 mjeseci – rekao je Jerinić prije 23 mjeseca.

Što se cijene poduhvata tiče, sada se operiše cifrom od „oko 8 miliona maraka“, ali pitanje je na šta će sve to izaći.

Jer, ambiciozno je planirano da nova dvorana ima 7.700 kvadrata, 2.054 sjedeća mjesta i sve ostalo što je potrebno kako bi se ispunili strogi standardi Međunarodne rukometne federacije IHF.

U stvarnosti, dobojski srednjoškolci već tri godine nemaju gdje da rade fizičko, a rukometaši „Sloge“ na treninge i premijerligaške utakmice putuju u selo u Osječane.

(Impuls Foto: Impuls)

CATEGORIES
Share This