Specijalci na ulicama, Francuska u plamenu

Specijalci na ulicama, Francuska u plamenu

Vlasti francuskog grada Kompijenja, koji se nalazi na sjeveru zemlje, uvodi policijski čas do ponedeljka za maloljetnike mlađe od 16 godina i maloljetnike bez pratnje zbog nereda u zemlji nakon ubistva 17-godišnjaka od strane policije, izvijestila je agencija Frans pres.

Ranije su vlasti grada Klamar, koji se nalazi u blizini Pariza, gdje je došlo do nereda nakon ubistva tinejdžera od strane policije u Nanteru, najavile uvođenje noćnog policijskog časa do ponedeljka.

Policijski čas je na snazi od 22 časa do šest časova ujutru, i biće na snazi do ponedeljka.

U utorak ujutro, policajci su pucali i ubili 17-godišnjeg dečaka za koga je policija rekla da je odbio da ispuni njihove zahteve u Nanteru, predgrađu zapadno od Pariza.

Uslijed toga su u nizu gradova izbili nemiri koji traju dva dana. Mladi su zapalili automobile, zgrade policije i vlasti. Ministarstvo unutrašnjih poslova izvijestilo je u četvrtak ujutru o privođenju 150 osoba.

U Nanteru je danas pocjepana francuska zastava, dok je predsjednik Makron izdao nalog da na ulice izađe dodatnih 40.000 policajaca.

Policajac koji je upucao tinejdžera optužen je za ubistvo s predumišljajem.

Francuske vlasti pozvale su građane da se „smire“, zahtjevajući pritom pravednu istragu o ovom slučaju. Francuski predsjednik je incident nazvao „neobjašnjivim i neoprostivim“, dodajući da „ništa ne opravdava smrt mladog čoveka“. Premijer je rekao da je policija djelovala „izvan granica dozvoljenog“.

Agencije

CATEGORIES
Share This