Šolc upozorio: Završeno vrijeme kada je sve bilo jeftino

Šolc upozorio: Završeno vrijeme kada je sve bilo jeftino

Njemački kancelar Olaf Šolc ocijenio je danas da je okončana faza globalizacije sa niskim cijenama. Šolc se osvrnuo i na problem energenata iz Rusije ukazujući da veći dio uvezenih fosilnih energenata koristi industrija.

“Mislim da je faza globalizacije tokom koje je sve bilo jeftino završena. Međutim, ne uvozimo samo fosilne energente iz Rusije. I nuklearnim elektranama su potrebni resursi koje nabavljamo i iz Rusije”, rekao je on u Bundestagu.

Šolc je juče pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da odmah okonča “destruktivni rat” u Ukrajini i obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu na svaki mogući način, sve dok Kremlj ne povuče svoje trupe.

“Povucite svoje trupe iz Ukrajine, a do tada ćemo učiniti sve što možemo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu”, rekao je Šolc obraćajući se donjem domu Bundestaga.

On je naglasio da Njemačka isporučuje Ukrajini oružje iz vojnih skladišta, koje je “brzo dostupno i efikasno”, prenosi Rojters. “Naš cilj mora biti da Rusija ne pobjedi u ovom ratu”, poručio je Šolc.

(Mondo)

CATEGORIES
Share This