SNSD se ne povlači iz institucija BiH – Dodik mešetari!

SNSD se ne povlači iz institucija BiH – Dodik mešetari!

Već godinama na političkoj sceni imamo pompezne najave Milorada Dodika o povlačenju iz institucija Bosne i Hercegovine, međutim od istih do sada nije bilo ništa. Posljednji primjer je funkcioner SNSD-a Zoran Tegeltija, koji je nedavno sjeo u fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i poručio suprotno od onoga što je ranije najavljivao SNSD.

Povlačenje predstavnika Republike Srpske iz institucija BiH i vraćanje nadležnosti su SNSD-ove priče koje se godinama ponavljaju, međutim realizacija na kraju izostane.

Tako je Dodik najavljivao da nema vraćanja u zajedničke institucije dok se ne povuku Inckove izmjene Krivičnog zakona.

„SNSD neće se vratiti u institucije BiH sve dotle dok iz pravnog prometa ne budu isključene intervencije u Krivični zakon“, govorio je Milorad Dodik krajem 2021. godine.

Predstavnici su se međutim kasnije vratili u institucije BiH iako je Inckov zakon ostao. Godinama Dodik pominje i secesiju Republike Srpske. To se dešavalo i ove godine, nakon pokretanja pitanja državne imovine.

„Imovinu neće dobiti. Onog trenutka kad bilo šta, a ja znam da oni pokušavaju da insceniraju ovog lažnog koji prima platu od 24 hiljade evra mjesečno, da on donese neki zakon na nivou BiH i da on tu imovinu nešto rasparča… istog trenutka je donio odluku o odvajanju Republike Srpske. Nek’ pričaju šta hoće o secesiji“, rekao je Dodik u martu ove godine.

Nikad nisu ni provedene odluke Narodne skupštine o osnivanju institucija Republike Srpske u oblasti pravosuđa, odbrane, indirektnih poreza…

Tako je kadar SNSD-a Zoran Tegeltija nedavno imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, iako je iz njegove stranke ranije najavljivano povlačenje Srpske iz PDV sistema Bosne i Hercegovine i osnivanje Uprave za indirektno oporezivanje Republike Srpske.

„SNSD nikada neće izaći iz zajedničkih institucija, nikada neće prepustiti da u ime Srba neko drugi rukovodi tim institucijama. SNSD je donosio neku drugu vrstu političkih odluka“, tvrdi sada Tegeltija.

Čim je njihov kadar došao na poziciju gdje može da provodi lične ili stranačke namjere, kažu u opoziciji, SNSD je zaboravio na ono što su sami najavljivali.

„Vjerujte da je zanimljiva, a ništa manje stravična informacija da je prva ivesticija Uprave za indirektno oporezivanje BiH i prvi posao koji će uraditi, ne skupljanje poreza da se vidi gdje će se taj novac dalje proslijediti, već na kupovinu zgrade Grand trejda što je nevjerovatno“, kaže poslanik Liste za pravdu i red u NSRS Đorđe Vučinić.

Oni koji prate političke odnose u BiH kažu da je odmah nakon izricanja svih bombastičnih najava bilo jasno da od istih neće biti ništa.

„Izvinjavam se na ovakvom terminu, ali te najave su jedna politička glupost, odnosno jedna stvar koja služi isključivo donosiocima odluka u Republici Srpskoj kako bi imali neki predmet mešetarenja kako na nivou BiH tako i u međunarodnoj zajednici i u regionu“, kaže politikolog Stefan Blagić.

Bojkot institucija BiH više puta je najavljivan u proteklim godinama, međutim istrajnosti i dosljednosti nije bilo, pa su se kadrovi vladajućih stranaka brzo vraćali na sjednice Savjeta ministara parlamenta i upravnih odbora institucija Bosne i Hercegovine.

(BN) Foto: BN/Arhiva

CATEGORIES
Share This