SNSD i Stanivuković milionsko zemljište „Akvane“ prepuštaju „Novoteksu“?!

SNSD i Stanivuković milionsko zemljište „Akvane“ prepuštaju „Novoteksu“?!

– Ako Grad Banjaluka do 30. juna ne isplati višemilionski dug koji „Akvana“ ima prema „Novoteksu“, ovo privatno preduzeće će na osnovu izvršne sudske presude steći pravo upisa vlasništva nad gradskim zemljištem na kojem je izgrađena „Akvana“ vrijednom više od 20 miliona KM.

Da se to ne bi desilo, Skupština grada mora do 30. juna da održi sjednicu i donese neophodne odluke na osnovu kojih će Grad izmiriti obaveze prema „Novoteksu“ i tako onemogućiti ovo preduzeće u vlasništvu Novaka Milakovića da dođe u posjed vrijednog gradskog zemljišta.

„Zbog međusobnog prepucavanja gradonačelnika Draška Stanivukovića i skupštinske većine predvođene SNSD-om, grad bi mogao da ostane bez svoje imovine. Njihovo prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge i odugovlačenje sa zakazivanjem sjednice gradskog parlamenta, na kraju bi moglo skupo da košta grad“, tvrdi naš sagovornik odlično upućen u dešavanja unutar gradskih zidina.

Prema njegovim riječima, previše smjelo bi bilo tvrditi da je upravo to nečiji cilj, ali ako do 30. juna ne bude održana sjednica Skupštine grada i ne bude izmireno dugovanje „Akvane“, upravo to će biti rezultat i atraktivno gradsko zemljište biće prepušteno „Novoteksu“.

Podsjećamo, upravo zbog duga prema „Novoteksu“ računi „Akvane“ lani su dugo bilo u blokadi, a odblokirani su nakon što je postignut dogovor koji, između ostalog, predviđa da se kompletan dug „Akvane“ isplati do 30. juna.

Gradski menadžer Bojan Kresojević ranije je objasnio da je aktuelna administracija u prvobitnom prijedlogu budžeta grada za 2023. godinu predvidjela stavku na kojoj je bilo rezervisano više od tri miliona KM za servisiranje obaveza prema „Novoteksu“.

Taj plan odbornici nisu podržali, jer je novac je „skinut“ amandmanom skupštinske većine.

„S obzirom na to da Skupština grada nije podržala tu stavku u budžetu jedino moguće rješenje je da se iz kreditnih sredstva ide u sanaciju naslijeđenih dugova. Odlučni smo da rješavamo taj problem tako što ćemo na narednoj sjednici Skupštine grada Banjaluka predložiti odluku o kreditnom zaduženju u svrhu dokapitalizacije, a koja će imati za rezultat sanaciju dugova“, kazao je Kresojević.

S druge strane, iz skupštinske većine se proteklih dana moglo čuti da su oni protiv kreditnog zaduženja i da će tražiti da se novac za izmirenje duga prema „Akvani“ obezbijedi na drugi način.

Kako je CAPITAL ranije pisao, “Akvana” je prošlu godinu završilo sa plusom od 142.304 KM, ali taj plus u ne pomaže mnogo, jer je ovo javno preduzeće u prethodnim godinama akumulirala milionske gubitke koji su na kraju prošle godine iznosili 12,5 miliona KM.

Aktuelna administracija izradila je elaborat kojim je u cilju dugoročnog rješenja predviđena isplata hitnih dugova, ukidanje ugostiteljske djelatnosti, gradnja novog bazena i tobogana, te promjena naziva preduzeća u „Akvasiti“ (AquaCity).

Za sve planove potrebno je pet miliona KM koje grad namjerava finansirati kreditnim zaduženjem, a najveće planirane investicije su izgradnja novog bazena i tobogana koji će prema procjenama koštati 1,2 miliona KM. Elaboratom je predviđeno da Gradski olimpijski bazen i dalje funkcioniše uz pomoć grantova grada.

Odluke o kreditnom zaduženju i dokapitalizaciji, kao i elaborat upućeni su u paketu u skupštinsku proceduru. Da bi se sve sprovelo u djelo potrebno je zeleno svjetlo Skupštine grada, ali još nije poznato kada će sve doći na pred odbornike, jer nije zakazano zasjedanje gradskog parlamenta.

O ovoj temi danas su zakazane konferencije za novinare predsjednika Skupštine grada Ljube Nikovića iz SNSD-a, kao i Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u gradskom parlamentu.

CAPITAL: D. Momić

CATEGORIES
Share This