Šmit: U srijedu očekujemo odluku Ustavnog suda, a onda djelujemo

Šmit: U srijedu očekujemo odluku Ustavnog suda, a onda djelujemo

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kazao je za N1 da će sačekati odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa formiranjem agencije za lijekove Republike Srpske i da će tek tada “djelovati”.

Rekli ste u prvom intervjuu u Danu uživo na N1 da ćete bonska ovlaštenja ostaviti u ladici. Na kraju ste ih upotrijebili, više puta?

Rekao sam da znam kako se otvara ta ladica, znam gdje je njen ključ. Isto tako znam kada je potrebno koristiti ta ovlaštenja. Oni koji su mislili da će se nastaviti ponašati kako su navikli – malo su razočarani. Istina je da ne želim plašiti ljude, ali sasvim jasno ću reći da je Dejtonski mirovni sporazum crvena linija za mene. Nadam se da su shvatili da sam spreman primijeniti, iako to ne želim, i bonska ovlaštenja.

Hoće li biti upotrebljena bonska ovlaštenja zbog formiranja agencije za lijekove Republike Srpske?

U decembru smo u RS-u imali velike najave da će se sve promijeniti, 140 zakona je tada navedeno, a sada je ostao samo mali broj. Mislim da će u srijedu Ustavni sud donijeti odluku da li RS ima pravo da osniva vlastitu agenciju. Sud kada odluči, onda ćemo ići u provođenje.

Šta ako ne bude tada odluka?

Imamo zajednički stav EU i OHR-a da nije dobro da takav zakon bude duže na snazi. Dakle, trebamo sačekati šta će sud odlučiti, a onda ćemo djelovati. Budite sigurni da ćemo omogućiti građanima da imaju pristup lijekovima.

Djelujete samouvjereno, kao da imate mnogo odluka u laticama?

Sve se odluke odnose na ljude. Naučio sam u ovoj zemlji da ako slušamo svakog ništa neću uraditi. Pozabaviću se više sa stvarima koje su prioritet za EU.

Reći ću vrlo jasno da se mladim ljudima, koji su obrazovani i žele ići iz ove zemlje, pruži bezbjednost. S njima treba sarađivati, a oni koji misle da rade samo za vlastite interese – oni su se gadno prevarili.

Vodićemo računa i da više nema blokada. Postavićemo okvir za političare da moraju snositi odgovornost. Ne može se više ponoviti da četiri godine čekamo na formiranje Vlade FBiH.

Čović je tražio od vas da nametnete Izborni zakon BiH. Hoćete li to učiniti?

Kad je u pitanju Izborni zakon mi smo već u pripremi izbora. Ne treba kočiti voz koji je u punom ubrzanju. U ovoj zemlji moramo imati kompromis između naroda i građana.

Hrvatski predsjednik Milanović je kazao kako vrši pritisak na vas u vezi sa izmjenama Izbornog zakona?

Predsjednici država EU ne vrše pritisak, oni eventualno daju izjave i predstavljaju svoju državu. Nisam primijetio da se vrši bilo kakav pritisak na mene. Ne mogu pročitati sve izjave Milanovića, koje daje od jutra do mraka. Preporučujem mu Dodika. I on isto radi, svaki dan ima nekih stavova. Ja im preporučujem da manje pričaju, a više rade.

U Bundestagu će se uskoro odlučivati o rezoluciji o BiH, u kojoj su kao rušitelji navedeni Čović i Dodik. Da li tu treba biti još neko?

Sa tim pojmom rušitelj mora se biti pažljiv. O mnogima se može reći loših, ali i dobrih stavri.

Hoće li biti njemačkih sankcija?

Bundestag tako nešto ne može odlučiti, ali znam da je njemačka vlada zaustavila 120 miliona RS-u zbog secesionističkog ponašanja. Ne mogu isključiti da će se prije ili kasnije razgovarati o sankcijama.

Očekujte li ruski veto na produženje mandata EUFOR-a?

Kada bih napravio anketu među ljudima u BiH odgovor bi bio da trebaju ostati. EU i međunarodna zajednica moraju ostati ovdje. Ako se to blokira u Savjetu bezbjednosti onda se radi protiv interesa BiH. Ovdje će ostati vojno prisustvo. I u RS-u se slažu da EUFOR ostane. Međunarodna zajednica odavde se neće povući i ne trebaju se građani bojati. Njemačka će u narednim sedmicama ponovo biti ovdje i u Butmiru će se ponov vijoriti zastava Njemačke.

N1

CATEGORIES
Share This