Slobodan Šoja: “Žalosno je što je Dodikovo primitivno arlaukanje zasjenilo sjajne poruke koje je iz Sarajeva poslao patrijarh Porfirije”

Slobodan Šoja: “Žalosno je što je Dodikovo primitivno arlaukanje zasjenilo sjajne poruke koje je iz Sarajeva poslao patrijarh Porfirije”

Slobodan Šoja se prisjetio jedne anegdote iz vremena kada je bio šef kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića.

Bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj, profesor Slobodan Šoja, komentarisao je jutros u emisiji “Novi dan” televizije N1 Srbija političke prilike u Bosni i Hercegovini, pa se na početku na pitanje voditeljice Nataše Miljković osvrnuo na jučerašnji “performans” Milada Dodika u njegovom kabinetu u Predsjedništvu BiH.

“Ja sam zgrožen takvim izljevom primitivizma”, kazao je Šoja i dodao da je, na žalost, Dodikovo incident zasjenio posjetu patrijarha SPC Porfirija Sarajevu i poruke koje je on tom prilikom poslao.

“Patrijarh Porfirije je govorio o otvorenom Sarajevu, širokogrudom Sarajevu, onom Sarajevu koje je propatilo ali je uvijek imalo snage da se vrati u istu priču sa onima sa kojima se možda nekada i tuklo. Takvo Sarajevo i priča o ljepoti zajedničkog življenja je nešto što je oduševilo Patrijarha srpskog, gospodina Porfirija. On se prošetao starim dijelog grada, popio je vodu na česmi kod Begova džamije, ušao je čak i trijem, dvorište džamije, prošetao glavnom sarajevskom ulicom i najavio da će ponovo da dođe u Sarajevo. Sve što je uradio i kazao bila je jedna nova, velika poruka koja je potrebna svim ljudima u Bosni i Hercegovini”.

Slobodan Šoja je potom rekao: “I samo dan nakon odlaska Porfirija, u Sarajevo dođe Milorad Dodik i napravi ono što je jučer napravio. I sada vidite, svi pričaju o onome što što je uradio Dodik, njegovom primitivizmu, a zaboravljene su poruke patrijarha Porfirija”.

Slobodan Šoja se prisjetio jedne anegdote iz vremena kada je bio šef kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

“Nakon što je Bosna i Hercegovina potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom (2008.) godine organizovana je proslava tog značajnog događaja. Proslavi su prisustvovali svi tadašnji čelni ljudi u BiH, svi članovi Predsjedništva BiH, kompletno Vijeće ministara BiH…Naručeni su bili muzičari Cigani, svako od prisutnih je dao po sto maraka tom orkestru, čak je i Miroslav Lajčak koji je tad bio Visoki predstavnik nagradio muzičare sa sto KM. Pjevalo se, grlilo, ljubilo, veselilo. Onda sam ih ja upitao: “Zamislite, ljudi, da sada u dvoranu uđu televizijske kamere, biste li se i tada ovako grlili i zajednički veselili”. Niko mi nije odgovorio, ali odgovor je bio poznat: ne bi, naravno, jer nikome od njih nije u interesu da se šalju takve poruke njihovim glasačima”.

(“SB”, N1)

CATEGORIES
Share This