Sindikalci traže da Vlada RS ublaži poskupljenja goriva i hrane

Sindikalci traže da Vlada RS ublaži poskupljenja goriva i hrane

Iz Saveza sindikata RS pozvali su Vladu Srpske da preispita Uredbu o ograničavanju marže u prometu robe, kako bi smanjenom maržom na veliko i malo, kako naglašavaju, ublažila nekontrolisana i izuzetno visoka poskupljenja osnovnih životnih namirnica, nafte i naftnih derivata.

Uovom sindikatu naglašavaju da u posljednjih nekoliko mjeseci na tržištu imamo svakodnevna poskupljenja osnovnih artikala kao što su brašno i proizvodi od brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda, masti i ulja, mesa i mesnih prerađevina.

– Ova poskupljenja predstavljaju osnovne proizvode koji su neophodni za golu egzistenciju. Plate radnika, kao ni prosječna plata u RS, ne mogu da popune potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu, koja je u maju ove godine iznosila 1.930 KM. Kako se već od jeseni očekuje novi talas poskupljenja osnovnih životnih namirnica, zbog cijene rasta žita na svjetskom tržištu, od Vlade RS zahtijevamo da maksimalno smanji marže. Treba imati na umu da je Vlada RS svojim mjerama izdvojila na desetine miliona maraka iz budžeta Srpske kao podršku privrednim subjektima u Srpskoj, što smo kao sindikat i podržali. Očekujemo da Vlada RS na isti način pomogne građanima, odnosno radnicima Srpske, kako bi imali što manje posljedica po kućni budžet i kako bi se zaustavilo dodatno urušavanje ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih – poručuju iz Saveza sindikata RS.

Pozivaju Vladu RS da što prije budu otpočeti pregovori oko povećanja plata za sve radnike u Srpskoj.

– To je jedini način da se popravi standard radnika i zaustavi odlazak kvalifikovane radne snage iz RS u druge zemlje, za boljim platama i sigurnijim radnim mjestima. Upoznali smo Vladu RS sa Rezolucijom o sistemu plata u RS, a koja je usvojena na 7. Kongresu Saveza sindikata RS. Kao ozbiljan socijalni partner, spremni smo da snagom argumenata i činjenica sjednemo za pregovarački sto i da zajedno sa Vladom i poslodavcima razgovarmo o novom povećanju plata. Cijenimo da svako povećanje plata povećava potražnju roba i usluga, a samim tim utiče i na rast BDP-a u RS. I sindikatu i Vladi i poslodavcima osnovni zadatak je upravo bolji i kvalitetniji život svih građana u Srpskoj – ističu u ovom savezu.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This