SDS Gacko: Odustanite od spaljivanja RDF otpada u RiTE Gacko! Pozvaćemo na referendum!

SDS Gacko: Odustanite od spaljivanja RDF otpada u RiTE Gacko! Pozvaćemo na referendum!

SDS Gacka oštro protestvuje protiv spaljivanja RDF goriva nastalog iz komunalnog otpada na RiTE Gacko i poziva nadležne da reaguju na ovu pojavu, u protivnom pozivaju na lokalni referendum.

Tako se u reakciji Predsjedništva SDS poziva načelnik opštine Gacko da „preduzme sve potrebne radnje i aktivnosti kako bi Vlada Republike Srpske ili bilo koji drugi kreatori ove ideje odustali od izrađene studije Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske koja definiše procjenu uticaja na životnu sredinu projekta za razvijanje i provjeru nove metode korišćenja RDF goriva za proizvodnju električne energije u TE Gacko (1200 tona dnevno).“

„Predsjedništvo SDS Gacko najoštrije osuđuje navedeni projekat kao i činjenicu da se skoro godinu dana ova aktivnost skrivala od građana Gacka a koja potencijalno predstavlja ekološku katastrofu. Za svaku je osudu i neodgovoran je postupak bivše uprave preduzeća RiTE Gacko koja je u tajnosti otvorila proceduru spaljivanja RDF otpada u TE Gacko. Svakako ističemo činjenicu izuzetno teške postojeće ekološke situacije koja izaziva veliku zabrinutost građana Gacka a koja dolazi kao posljedica proizvodnje električne energije u RiTE Gacko“, stoji u saopštenju.

Pokrenućemo referendum da se građani izjasne

Očegledno je da je problem zagađenja u opštini Gacko kulminirao, jer SDS Gacka „prijeti“ pozivanjem na lokalni referendum, ukoliko se po ovom pitanju nešto konkretno ne preduzme.

„Predsjedništvo SDS Gacko zadužuje narodnog poslanika Vukotu Govedaricu da Vladi Republike Srpske i njenim institucijama pisanim putem uputi set poslaničkih pitanja kako bi javnost ubuduće raspolagala potrebnim informacijama, koje svakako ne smiju da se skrivaju od građana Gacka“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Na osnovu prikupljenih neophodnih informacija i saznanja, Klub odbornika SDS Gacko zatražiće sazivanje vanredne sjednice SO-e Gacko na kojoj bi se donijela odluka o raspisivanju lokalnog referenduma kako bi se građani Gacka izjasnili da li su za ili protiv spaljivanja RDF otpada u TE Gacko“.“

ISTOK

CATEGORIES
Share This