S novom godinom stigla i nova poskupljenja

S novom godinom stigla i nova poskupljenja

Dok građane drži praznična euforija, provjerili smo kakve im novogodišnje čestitke stižu od vlasti?!

Od 1-og januara 2023. u Republici Srpskoj obračunava se struja po novim, skupljim tarifama koje se vežu za potrošnju. Sindikalna potrošačka korpa izašla je na 2.369 KM. Skupe novogodišnje čestitike građanima Srpske priredili su vladajući. Ipak, građani nisu dovoljno svjesni šta ih čeka pred kraj januara kad im stignu računi, navode iz Udruženja za zaštitu potrošača.

Snežana Šešlija, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača Toper iz Doboja, ocjenjuje da će u prva tri mjeseca ove godine trgovci shvatiti da nije rješenje poskupljivanje bez nekog osnova, jer, kako kaže, ne može baš sve da poskupi zato što je negdje kriza ili zato što je gorivo negdje možda skuplje ili nije skuplje.

Važno je spomenuti i to da će domaće tržište neposredno pogoditi i prelazak Hrvatske na evro valutu, ako uzmemo u obzir veliku zavisnost od uvoza.

Profesor Milenko Stanić kaže da je praksa pokazala da se u zemljama koje ulaze u monetarnu uniju cijene nivelišu prema gore, a s obzirom na to da dosta prehrambenih proizvoda uvozimo iz Hrvatske doći će rasta uvoznih cijena tih roba.

Sve se prelama preko leđa stanovnika, koji su u dužničkom ropstvu sa zaduženjenom od 11 milijardi maraka u bh. bankama. Isto je i sa Republikom Srpskom čiji javni dug iznosi 6 milijardi 162 miliona KM. Ni rekordni prihodi od inflatornih poreza u godini iza nas nisu dali efekta da se smanji dug.

„Umjesto da se iskoristila ta godina i da se ti povećani prihodi usmjere na vraćanje duga, smanjenje dužničkih obaveza, naše vlade su radile potpuno suprotno potrošile su taj povećani prihod u budžet i još više se zadužili. Tako da Republika Srpska u ovoj godini treba da vrati milijardu i 100 miliona KM.“

Stanovništvo plaća te dugove zbog neodgovornog ponašanja vlasti, kaže Stanić i dodaje da će zelenaške kamate od devet odsto na nova zaduženja uvesti Srpsku u dužničko ropstvo.

(BN Foto: Pixabay)

CATEGORIES
Share This