Regres isplaćen prije najavljenog štrajka

Regres isplaćen prije najavljenog štrajka

Uprava Rudnika i termoelektrane (RiTE) „Ugljevik“ isplatila je regres radnicima tog preduzeća prije štrajka koji je Sindikalna organizacija najavila za sutra, 30. jun.

Regres je isplaćen 26. juna u bruto iznosu od 2,8 miliona KM, odnosno 1.750.000 KM u neto iznosu, čime je u roku ispunjena obaveza Uprave RiTE „Ugljevik“, navedeno je u saopštenju za javnost iz Uprave ovog preduzeća.

“Radnici su dobili regres u predviđenom roku i isplata nikada nije bila dovedena u pitanje. Zbog novonastale situacije izazvane pandemijom virusa korona razmatrana je opcija da isplata regresa bude prolongirana, ali ne i potpuno obustavljena. Ipak, uložili smo dodatne napore kako bi radnici dobili regres ranije”, saopšteno je iz Uprave RiTE „Ugljevik“.

Zoran Mićanović, predsjednik Sindikata “Elektroprivrede RS” i predsjednik Sindikalne organizacije RiTE “Ugljevik”, na konferenciji za novinare 11. juna najavio je štrajk radnika dvije termoelektrane, ugljevičke i gatačke.

“Što se tiče ugljevičkog rudarstva, ono je na izdisaju. Niko to neće javno da iznese. Zbog toga tražimo novi Tarifni postupak što prije na nivou “Elektroprivrede RS”, a pripremili smo i prijedlog reorganizacije “Elektroprivrede RS”. Ovakva organizacija ubija zavisna preduzeća. Što se tiče narušavanja Kolektivnog ugovora, nama 30. juna ističe rok za plaćanje regresa radnicima. Dogovorili smo se da će uslijediti istovremena obustava rada u termoelektranama, ukoliko do tada ne bude isplaćen regres radnicima”, izjavio je tada Mićanović.

(Capital)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS