Rat u Ukrajini, 371. dan – Vagner razbio „Borisa Džonsona“; Čudna ruska taktika

Rat u Ukrajini, 371. dan – Vagner razbio „Borisa Džonsona“; Čudna ruska taktika

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Vagner razbio „Borisa Džonsona“

Grupacija ukrajinske vojske nazvana po bivšem britanskom premijeru pretrpjela je poraz u blizini Bahmuta

Vojnici privatne vojne kompanije „Vagner“ su kod Bahmuta (Artjomovsk) porazili ukrajinsku jedinicu, nazvanu po bivšem britanskom premijeru Borisu Džonsonu, rekao je za „RIA Novosti“ komandant jurišne jedinice grupe.

Komandant je pokazao „suvenire“ osvojene tokom borbi za južne dijelove Bahmuta. Među njima je i zastava jedinice iz elitne 24. odvojene mehanizovane brigade iz Zapadne Ukrajine na kojoj piše: „Jedinica Boris Džonson“.

Prema njegovim riječima, nakon što je jedinica, koja je držala veliko uporište u šumi, poražena pronađena je i zastava jedinice.

Primjetio je da ukrajinska vojska koristi proameričke simbole, i pokazao ševrone sa američkim zastavama.

„A evo i prezimena i ševrona koji su nam ostali. Ovo nije sve – većinu šaljemo da se naprave izvještaji, a poneke dajemo kao suvenire“, rekao je on, pokazujući na desetine trofejnih traka kijevskih snaga bezbjednosti.

Dvadeset četvrta odvojena mehanizovana brigada bazirana je u gradu Javorov u Lavovskoj oblasti. Ranije se zvala 24. odvojena mehanizovana Berdičevska gvozdena brigada po imenu kneza Danijela Galičkog. Međutim, izostavljeno je imenovanje polovine počasnih titula koje se odnose na sovjetski period u istoriji divizije, koja je kasnije postala Ukrajinska brigada. Odgovarajući ukaz je 2015. godine potpisao tadašnji predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Ukrajinski ministar odbrane Anatolij Gricenko je 2005. godine nazvao 24. brigadu najboljom formacijom kopnenih snaga. Pod odsjeci iz sastava brigade učestvovali su u mirovnim misijama na Kosovu i u Iraku, u međunarodnim komandno-štabnim vježbama NATO-a pod kodnim imenom „Štit mira“.

Tokom sukoba u Donbasu 2014. godine, od vojnika 24. brigade formirano je nekoliko grupa koje su se borile u LNR i DNR na području Slavjanska, Krasnog Limana, Kramatorska i Lisičanska.

Bahmut se nalazi u dijelu DNR koji kontroliše Kijev, sjeverno od velikog grada Gorlovke, predstavlja važno transportno čvorište za snabdjevanje ukrajinskih trupa u Donbasu. Za grad se vode žestoke borbe.

Međutim, ukrajinski zvaničnici signalizirali su da će uskoro napustiti grad Bahmut (Artjomovsk) jer ga je, kako kažu, nemoguće braniti od ruskih snaga, piše „Blumberg“.

Vagner u akciji u Bahmutu

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪Zamjenik američkog ministra odbrane za politiku Kolin Kal rekao je da SAD nemaju naznake da će ruske trupe koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

▪Ruske snage su izvršile ograničene kopnene napade u oblasti Svatova i Kremenne i vjerovatno su napredovale sjeverno od Kremenne.

▪Ruske snage su ostvarile taktičke uspjehe na sjeveru Bahmuta i nastavile sa kopnenim napadima oko Bahmuta i u regionu Avdijevka-Donjeck.

▪Ukrajinski zvaničnici nastavljaju da izvještavaju o mogućim ruskim pripremama za nastavak ofanzive u oblastima Zaporožja i Hersona, iako ISV nije zabilježio nikakve znake da ruske snage planiraju da nastave ofanzivne operacije u ovim oblastima.

  • Bitka za Artemovsk-Bahmut (Khromovo) -ruski analitičar Jurij Podoljak!

Situacija za Oružane snage Ukrajine u Artemovsku se ubrzano pogoršava. PMC „Vagner“ nastavlja da vrši pritisak na Khromovo, i generalno je stigao do njegovih periferija.

Time je, zapravo, poslednji i tako ne baš „prohodan” put van grada postao još neprohodniji. Štaviše, sve jedinice Oružanih snaga Ukrajine u gradu, bez izuzetka, osjećaju agoniju i skoru smrt, a ko može jednostavno da pobegne.

U ovom pravcu vidimo posljednje dane organizovane odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski snimci iz Bahmuta

  • Rusi „zaobilaze“ i Hromovo pokušavajući da ga zajedno sa Bahmutom opkole! /ukrajinski izvor/

Ukrajinska mapa jutrošnjeg stanja na frontu kod Bahmuta! Jedna od najvažnijih stvari danas oko Bahmuta su novi pravci ruske ofanzive . Danas je napredovanje bilo južno prema Hromovima. Ako zadrže današnji tempo, Bahmut će biti fizički opkoljen za 24-48 sati.

  • Ukrajinska vojska bi mogla da se „strateški povuče“ iz Artjomovska /Bahmuta/

U slučaju neophodnosti, ukrajinska vojska može da se „strateški povuče“ iz Artjomovska, jer Kijev, navodno, ne želi uzalud da žrtvuje vojnike, izjavio je savjetnik ukrajinskog lidera Aleksandar Rodnjanski u intervjuu za TV „Si-En-En“.

„Rusija trenutno pokušava da ga opkoli i za to koristi svoje najbolje snage, (grupu) Vagner, koje su, očigledno, najobučenije i najiskusnije. Naša vojska će, po svemu sudeći, odmjeriti sve opcije. Za sada oni drže grad, ali ako zatreba, oni će se strateški povući, jer ne namjeravamo da žrtvujemo sve naše ljude tek tako“, naglasio je Rodnjanski.

Evakuacija ranjenih

ISTOK

CATEGORIES
Share This