Rat u Ukrajini, 534. dan – VSU sprema moćni udar na jug Bahmuta; Likvidirani strani plaćenici kod Zaporožja

Rat u Ukrajini, 534. dan – VSU sprema moćni udar na jug Bahmuta; Likvidirani strani plaćenici kod Zaporožja

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Kijev tvrdi da su ukrajinske snage ponovo zauzele visove iznad Bahmuta. Optužio je Moskvu za napad na rejon Rivne. Moskva je, s druge strane, saopštila da NATO radi na scenariju upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije. Nuklearna elektrana Zaporožje izgubila je vezu sa preostalim glavnim spoljnim dalekovodom, pa je prešla na rezervno napajanje strujom. Kijev je otvorio privremeni crnomorski „humanitarni koridor“. Poljska šalje još 10.000 vojnika na granicu sa Belorusijom.

 • Pogodak pa vatrena kugla: Uništen leogard 2 

Na društvenim mrežama pojavio se snimak uništenja tenka Leopard kod Orehova od strane ruskih specijalaca.

Vojnici 22. brigade specijalaca uništili su njemački tenk iz protivtenkovskog sistema u oblasti Rabotina na Zaporoškom frontu.

 • Soledarski pravac: VSU sprema moćni udar na jug Bahmuta (MAPA)

Juče su u Kleščejevki ruske trupe krenule u kontranapad i uspjele su da se malo pomjere južno od sela. Konfiguracija fronta je trenutno nejasna zbog ratne magle, ali su Oružane snage Ukrajine rasporedile pojačanja jugozapadno od Bahmuta.

Ilustracija telegram rybar

Sada brigadno-artiljerijska grupa 22. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine sprovodi masovno granatiranje linije Kleščejevka-Ozarjanovka, prikrivajući prebacivanje ljudi i tehnike. Obavještajci izvještavaju o 30 jedinica.

Sudeći po kretanju kolone, sljedeći udar VSU će biti usmeren ne samo na Kleščejevku i Andrejevku, već i na Kurdjumovku sa Ozarjanovkom kako bi prikovao odbranu Oružanih snaga RF.

Tenkovi i artiljerija Oružanih snaga Ukrajine od samog jutra intenzivno gađaju uporišta ruske vojske, pripremajući teren za novi prodor. A prije par dana prebačeni su mobilisani sa improvizovanih poligona sjeverno od Konstantinovke.

Uništavanje španskog samohodnog minobacača 120 mm NTGS Alakran korištenjem protutenkovskih sistema. Snimci su snimljeni na području N. p. Pridneprovskoye (smjer Herson).

 • VSU granatira po 200 puta dnevno lijevu obalu Dnjepra

Ukrajinske snage granatiraju polja na lijevoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti visokoeksplozivnim granatama, paleći ih u vrijeme žetve, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim informacijama, svakog dana Oružane snage Ukrajine izvode 100 do 200 napada na lijevu obalu Hersonske oblasti, pri čemu se, po pravilu, gađaju civilni objekti.

Udar avionske avionske bombe FAB-500M62 iz UMPK na štab 14. OMBr Oružanih snaga Ukrajine u Kupjansku

 

 • Kijev šalje 1.000 ukrajinskih marinaca na front pristiglih iz Velike Britanije

Oko 1.000 ukrajinskih marinaca završilo je šestomesečnu obuku u Velikoj Britaniji i „spremno je da se vrati na prve linije fronta“.

Za to vrijeme, vojnici VSU su obučavani u korišćenju lakog protivtenkovskog oružja nove generacije (NLAV) i protivvazdušnih raketa Stinger, kao i upotrebi minobacača i bespilotnih letilica za izviđanje i uništavanje prepreka, kao što su protivvozna utvrđenja zmajevih zuba.

Foto Tanjug/AP

-Ovaj program obuke, koji predvode elitni britanski komandosi, pomoći će Ukrajini da izgradi sopstvene pomorske snage i proširi njihovu sposobnost da djeluju u pomorskom okruženju, rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas.

 • Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

– U pravcu Kupjanska su jurišni odredi grupe snaga Zapad, uz avijaciju i artiljeriju, nastavili akcije na velikom frontu i poboljšali taktičke položaje u rejonu Harkovske oblasti.

– Ruska vojska je odbila četiri napada i kontranapada jedinica 32., 41., 44. I 67. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti.

– Oružane snage Ukrajine su izgubile više od 165 vojnika, dva oklopna vozila, dva pikapa, samohodnu haubicu „krab“ poljske proizvodnje, kao i radar AN/TPQ-50.

– Grupe snaga Jug su u pravcu Donjecka odbile napade jurišnih grupa 10. planinsko-jurišne, 79. desantno-jurišne, 59. motorizovane i 3. tenkovske brigade ukrajinske vojske u DNR-u.

– Za 24 sata je ubijeno 190 ukrajinskih vojnika, sedam oklopnih vozila, dva pikapa, raketni kompleks „strela 10“, samohodna američka haubica M109 „paladin“ i dve haubice D-20.

– U pravcu Južnog Donjecka su avijacija, artiljerija i jedinice grupe snaga Istok onemogućile protivničke akcije u rejonu Staromajorsko u DNR-u.

PVO sredstva su uništila dva projektila „hajmars“.

– Ruska vojska je oborila 16 ukrajinskih dronova u naselju Kupjansk u Harkovskoj oblasti, Lisičansk u LNR-u, Artjomovsku, Volnovaha u DNR-u i Orehov i Guljajpolje u Zaporoškoj oblasti.

– Ukrajinska vojska je u pravcu Zaporožja izgubila 60 vojnika, tri automobila i haubicu D-30.

– U pravcu Krasnog Limana su grupe snaga Centar, avijacijom, artiljerijom i teškim sistemima odbili dva napada jurišnih jedinica 68. pješadijske brigade i 42. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u LNR-u.

– Ukrajinska vojska je izgubila 115 vojnika, tri oklopna vozila i haubicu D-20.

– U pravcu Hersona je ubijeno oko 20 ukrajinskih vojnika, uništeno dva pikapa, artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje, kao i samohodna haubica „gvozdika“.

– U rejonu Zaporožja je uništen punkt privremene lokacije stranih plaćenika.

FPV dron leti pravo u rov sa vojnicima Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja

 • Kijev odgovorio zašto kontraofanziva sporo napreduje

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba Kuleba je za španski list „Mundo“ odgovorio na pitanje novinara zašto kijevska ofanziva sporo napreduje, rekavši da je glavni problem to što je ruska vojska uspjela da napravi veoma jake odbrambene pozicije.

On je istakao i da je upravo to razlog zbog čega se ukrajinski vojnici teško kreću po terenu.

Ukrajinci ostavili svog ranjenog vojnika

 • Sirene za vazdušnu opasnost u cijeloj Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je na teritoriji cijele Ukrajine, pokazuju podaci ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Kako se navodi, ruske snage su lansirale rakete Kinžal sa aviona MG-31H u pravcu Kijevske oblasti.

Ukrajinski mediji javljaju i da su ojdekivale eksplozije u Kijevu nakon što su se oglasile sirene, a to je potvrdio i gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

Inače, eksplozije odjekuju i u Hmeljnickoj i Vinjickoj oblasti. Sirene su se upalile u 9.50 po lokalnom vremenu.

 • Aerodrom „Vnukovo“ u Moskvi zatvoren zbog drona

Moskovski aerodrom „Vnukovo“ je privremeno zatvoren, a prema preliminarnim informacijama, ova odluka je donijeta zbog bespilotne letilice, prenose ruski mediji.

 • Uništen ukrajinski komandni centar za dronove

Ruske artiljerijske snage uništile su ukrajinski komandni centar za upravljanje dronovima kod Perečistovke, izjavio je načelnik pres-centra ruske vojne grupacije „Istok“ Oleg Čehov.

Pored toga, artiljerijskim gađanjima likvidirana je i živa sila i to u blizini Ugljedara, u Staromajorskom i u sjevernom Prijutnom.

Čehov je takođe naveo i da su prednje linije odbrane grupacije „Istok“ uz pomoć artiljerijskih snaga odbili napad protivnika u pravcu Urožajnog, a u tom napadu ukrajinske snage pretrpile su gubitke i povukle se.

Snimak neuspjele evakuacije posade tenka Leopard 2 pod okriljem BMP M2 Bradley ODS-SA Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju. Borbeno vozilo pješadije pokrivalo je ceo proces vatrom iz svojih topova sve dok ruska artiljerija nije počela da stiže na lice mjesta. Nakon prvog dolaska, Bredli se okreće i brzo napušta mjesto, ostavljajući jednog od članova posade kod tenka.

 • Ruska vojska zauzela strateški važnu tačku kod Marjinke

Pripadnici 5. ruske motorizovane brigade u jurišu su osvojili važnu stratešku tačku u Marjinki u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Prema riječima ruskog dobrovoljca sa kodnim imenom „Šahtjor“, ta tačka se nalazi na obodima Krasnogorovke, a ta strateška tačka je sada osigurana.

Dodao je i da je ta tačka važna jer se odatle mogu gađati položaji ukrajinskih snaga koje su onemogućavale bezbjedan dolazak drugih ruskih trupa.

 • Oborene dvije ukrajinske letilice kod Kurska

Dvije ukrajinske bespilotne letilice oborene su od strane sistema PVO na prilazu Kursku, rekao je guverner Kurske oblasti Roman Starovojt na svom Telegram kanalu.

Sistem PVO je aktiviran oko 23.00 u četvrtak, 10. avgusta.

– Juče oko 23 sata, snage PVO oborile su dvije ukrajinske bespilotne letilice na putu za Kursk. Hvala našim vojnicima na zaštiti i profesionalizmu – napisao je Starovoit.

ISTOK

CATEGORIES
Share This