Rat u Ukrajini, 533. dan – Žestoke borbe kod Rabotina, uništena oklopna kolona VSU; Rusi spremni za ofanzivu u DNR

Rat u Ukrajini, 533. dan – Žestoke borbe kod Rabotina, uništena oklopna kolona VSU; Rusi spremni za ofanzivu u DNR

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Sredstva protivvazdušne odbrane i radioelektronskog ratovanja tokom noći su spriječila pokušaj Kijeva da dronovima napadne ruske ciljeve. Eksplozije su odjeknule u Kijevskoj i Hmeljnickoj oblasti.

 • Lovac na dronove: borbeni rad posade raketnog sistema PVO Tunguska-M1 Zapadnog vojnog okruga u zoni specijalne operacije

U toku specijalne vojne operacije, posade samohodnih raketno-artiljerijskih sistema protivvazdušnih sistema Tunguska-M1 nastavljaju da štite jedinice Oružanih snaga RF od vazdušnih napada.

Tokom borbenog dežurstva, posade uništavaju bespilotne letilice koje vrše izviđanje u rejonu položaja ruskih trupa, druga meta protivavionskih artiljeraca su ukrajinske rakete.

-Svakodnevno dežuramo, u prvom planu radimo borbene poslove. Pogađali smo mete protivvazdušnim vođenim raketama na udaljenosti do 10 km, kaže komandant borbenog vozila Tunguska-M1.

 • Snimak bitke kod Rabotina: Uništavanje neprijatelja sa „Leopardima“ i Bredlijem

Zaporoški Font, Orehovskij pravac. Objektivna kontrola, rad moskovskog puka 1430.

U kadru su 3 oklopna vozila koja su pogođena i napuštena od strane posade, uključujući 2 nemačka tenka Leopard i američko borbeno vozilo pješadije Bredli. Militanti Oružanih snaga Ukrajine lutaju ivicom lokacija gdhe su se iskrcali.

Možete jasno videti pogodak Bredlija sa ruskom raketom, praćen vatrom. Takođe u kadru se pojavljuje i drugi dron.

 • Ukrajinci gađali selo u Brjanskoj oblasti Rusije

Ukrajinske snage gađale su selo Čausi u Brjanskoj oblasti Rusije. Jedan civil je poginuo, dvoje je ranjeno, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz na svom Telegramu.

On je dodao da su ranjeni hospitalizovani.

Prema njegovim riječima, u granatiranju je oštećeno poljoprivredno preduzeće.

Ukrajinske oružane snage čitavo veče udaraju kasetnim granatama po Donjecku. Mnogo dolazaka u Kijevsku regiju. Nakon jednog od pogodaka, zapalila se stambena zgrada u privatnom sektoru. Gorlovka i Jasinovataja su takođe pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine.

 • Rusi spremni za ofanzivu u DNR

Ruske oružane snage odavno su spremne za ofanzivu u Donjecku Narodnu Republiku, rekao je Sputnjiku savetnik lidera DNR Jan Gagin.

– Pogibija ljudstva u odbrambenim operacijama je jedan prema pet. Uzimajući u obzir našu ešalonsku odbranu, naše snage i sredstva koji u njoj učestvuju, obuku naših vojnika – jer su i naši mobilisani prilično dobro obučeni, već nekoliko mjeseci se obučavaju – mi smo spremni i za ofanzivu i za odbrane – rekao je Gagin.

On je objasnio da je sada aktivna odbrana najkorisnija taktika za ruske trupe, koja omogućava likvidaciju što većeg broja neprijateljskih snaga.

Ruski artiljerijski udari po ukrajinskim položajima na zaporoškom pravcu

 • Kadirov o velikim gubicima Ukrajinaca

Oružane snage Ukrajine su izgubile oko hiljadu ljudi na orehovskom pravcu, ova cifra nastavlja ubrzano da raste, napisao je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

– Orehovski pravac je jedan od najtežih sektora na ogromnoj liniji fronta… Nedaleko od prve linije odbrane nalazi se naselje Rabotino. Upravo tuda pokušavaju da se probiju ukrajinske jedinice. Da bi postigli ovaj cilj neprijatelj ne štedi ni ljudstvo ni opremu. Prema približnim podacima, gubici Oružanih snaga Ukrajine na ovom pravcu iznosili su više od hiljadu ljudi. I cifra nastavlja ubrzano da raste – napisao je Kadirov.

Prema njegovim riječima, bataljon Istok-Ahmat, već duže vreme drži odbranu na ovom dijelu linije fronta i „ne namjerava da ustupi ni metar“ neprijatelju.

– Neprijatelj praktično svakog dana pokušava da ide napred, ali ga svaki put odbacuju nazad, uz značajne gubitke – dodao je on.

Ukrajinski oklopni transporter 4E, „obesnešten“ nakon što je pao pod vatrom ruske artiljerije u oblasti Časov Jar. Slični primjerci, zarobljeni od strane Oružanih snaga RF, nedavno su viđeni u fazi transporta u pozadinu.

 • Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane:

◾Jurišni odredi grupe „Zapad“ poboljšali su položaj duž prve linije kupjanskog pravca;

◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 60 vojnika na krasnolimanskom pravcu;
◾Oružane snage Rusije odbile su napad 46. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Uspenovka u Zaporoškoj oblasti;
◾Oružane snage Rusije su uspješno odbile 17 napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Artjomivska, Belogorovke, Novomihajlovke;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su u zaporoškom pravcu oko 125 vojnika, tenk, dva oklopna vozila, tri haubice Msta-B, topove D-20 i D-30;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 290 poginulih i ranjenih vojnika u donjeckom pravcu;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 55 vojnika u kupjansmom pravcu;
◾Oružane snage Rusije uništile su skladište municije u DNR i pogodile komandne centre dvije brigade Oružanih snaga Ukrajine;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su u južnodonjeckom pravcu više od 130 vojnike, samohodni top „Zumbul-S“, haubice „Msta-B“ i D-20.

 

Teški sistemi za bacanje plamena TOS-1A „Crni Husari“ pogodili su neprijateljske položaje u blizini linije Svatovo-Kremennaja.

 • Ukrajinci ne stižu ni do prve linije

Oružane snage Ukrajine tokom svoje kontraofanzive nisu mogle da stignu ni do prve linije odbrane ruskih snaga, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

– Mogu da kažem da (u Zaporoškoj oblasti) postoji čvrsta ešalonska odbrane. One (Oružane snage Ukrajine) nisu stigle ni do prve linije – rekao je on.

„Lancet“ pogađa ukrajinski „Kozak“ na orehovskom pravcu

 • Poljska šalje 10.000 vojnika na granicu sa Bjelorusijom

Oružane snage Poljske namjeravaju da rasporede 10.000 vojnika na poljsko-bjeloruskoj granici, izjavio je u intervjuu za Poljski radio ministar odbrane zemlje Mariuš Blaščak.

– Na granici će biti oko 10.000 vojnika – 4.000 će direktno podržavati Pograničnu stražu, 6.000 će biti u regionu – rekao je on.

Prema riječima Blaščaka, poljska vojska se aktivno razvija i naoružana savremenom opremom.

– U roku od dvije godine imaćemo najjaču vojsku u Evropi – rekao je on, ističući da broj poljskih oružanih snaga već čini 170.000 vojnika.

 • Nastavlja se ofanziva Oružanih snaga RF na frontu Kupjansk

Prema nekim izvještajima, sada se vode borbe za selo Sinkovka. Kanali ukrajinskih vojnih telegrama koji prate promjene na frontu ne potvrđuju ulazak jedinica ruske vojske u naselje, ali izvještavaju o vrlo snažnom jurišu Oružanih snaga RF sa Pervog Limana i Olšanija, kao i o visokoj aktivnosti ruske artiljerije i avijacije.

Ukrajinski izvori takođe potvrđuju tešku situaciju u regionu, nazivajući Kupjanski pravac jednim od najtežih i najtoplijih. Nedavno je u Kupjansk stigao komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, koji je jednom došao u Bahmut neposredno prije predaje. Takvi koraci jasno pokazuju da ovaj sektor fronta predstavlja veliku zabrinutost ukrajinske vojne komande.

 

 • „Hladno gašenje“ u Zaporoškoj nuklearki

Reaktorsko postrojenje četvrtog bloka ​​Zaporoške nuklearne elektrane biće prevedeno u „hladno gašenje“ nakon otkrivanja curenja u cijevi parogeneratora, saopštili su u elektrani.

„Hladno gašenje“ je stanje nuklearnog reaktora u kojem se gasi pri niskom pritisku i niskoj temperaturi rashladne vode i ne proizvodi električnu energiju.

Pored toga, u Zaporožskoj nuklearki se razmatra mogućnost prevođenja bloka 6 u stanje „vrućeg gašenja”.

 • Ruski lovci pogodili 10 ciljeva

Ruski lovci-bombarderi Su-34 pogodili su više od 10 ciljeva Oružanih snaga Ukrajine u tri pravca – na lisičanskom, soledarsko-artjomovskom i aleksandrovsko-Kalinovskom pravcu, saopštio je Sputnjiku Vadim Astafjev, portparol grupe Jug.

Osim toga, ruska jurišna avijacija uništila je ljudstvo neprijatelja u području Belogorovka, Veselo i Avdejevka, posade helikoptera uništile su oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Kurdjumovka i Kleščejevka.

Uništeni američki BMP M2A2 Bradley ODS-SA izronio je (na početku videa) u pravcu Zaporožja. Iza je još jedan uništeni Bredli sa brojem 262, koji je već viđen u prethodnom videu

 • Uništeno skladište nafte

U Rovenjskoj oblasti Ukrajine uništeno je skladište nafte, rekao je na svom Telegram kanalu šef regionalne administracije Vitalij Koval.

Nije bilo žrtava.

Osim toga, u Nikopoljskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti uslijed eksplozije uništen je gasovod, rekao je načelnik regionalne vojne administracije Sergej Lisak.

Kako javljaju ukrajinski mediji, tokom noći eksplozije su odjeknule u Kijevskoj, Černigovskoj i Hmeljnickoj oblasti.

Noću je „Geran“ napao skladište nafte u blizini grada Dubno, oblast Rivne.

 • PVO spriječio napad dronova na Rusiju

Sredstva protivvazdušne odbrane i radioelektronskog ratovanja tokom noći su spriječila pokušaj Kijeva da dronovima napadnu objekte u Rusiji. Uništeno je ili onesposobljeno 13 bespilotnih letilica koje su letile u pravcu Moskve i Sevastopolja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo odbrane je pojasnilo da su oborena dva drona koja su se kretala u pravcu Moskve.

Na prilazu Sevastopolju, sistemi PVO su oborila dva drona, dok je devet onesposobljeno sredstvima elektronskog ratovanja – dronovi su pali u Crno more.

– Kao rezultat osujećenih terorističkih napada, nije bilo žrtava niti štete – saopštilo je ministarstvo.

ISTOK

CATEGORIES
Share This