Rat u Ukrajini, 531. dan – Oko Kijeva formiran najmoćniji PVO sistem; Poljska šalje još hiljadu vojnika na granicu sa Belorusijom

Rat u Ukrajini, 531. dan – Oko Kijeva formiran najmoćniji PVO sistem; Poljska šalje još hiljadu vojnika na granicu sa Belorusijom

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • Ukrajinska kontraofanziva nije sprint, već maraton — New York Times

Američki novinari posjetili su liniju fronta i ocijenili situaciju oko ukrajinske kontraofanzive.

▪️Neke ukrajinske brigade pretrpile su teške gubitke tokom kontraofanzive. Najmanje jedna nova brigada bila je toliko iscrpljena gubicima da je povučena sa bojišta radi obnove.

▪️Nove brigade Oružanih snaga Ukrajine se okupljaju od regruta koji su upravo završili osnovnu obuku.

▪️Ukrajinski komandanti guraju regrute u borbu i koriste neprovjerene jedinice za pokretanje kontraofanzive.

Militanti se žale na nedostatak obuke u zemljama NATO-a, kao i na činjenicu da zapadna vozila nisu pogodna za te zadatke. Posebno su kritizirana američka oklopna vozila MaxxPro, koja su dizajnirana za borbu protiv pobunjenika i ne mogu izdržati vatrenu moć ruske vojske.

💬 „Mnogo sam izgubio, a neki od pridošlica su psihički slomljeni“, rekao je jedan od ukrajinskih komandanata.

BNP nakon udara ruskog „Lanceta“

  • Tajms: Oko Kijeva je formiran najmoćniji sistem PVO na svijetu

Oko Kijeva je formiran najmoćniji sistem PVO na svijetu, piše Tajms, pozivajući se na neimenovanog pukovnika Oružanih snaga Ukrajine.

– Sada se kod Kijeva nalazi najmoćniji sistem PVO na svijetu: Patriot, Nasams, njemački IRIS-T, S-300, francuski Krotal – rekao je on.

Međutim, kako je istakao izvor lista, imaju problem sa nedostatkom municije.

– Ne može se planirati rat sa godišnjom proizvodnjom 150-160 raketa Patriot. Mi ih potrošimo za mjesec… Sačekajmo jesen, sredinu oktobra, opet će napasti energetsku infrastrukturu, nema sumnje. Ova zima će biti teža od prošle – rekao je ukrajinski izvor.

Dejstvo ruskog Aligatora K52

  • Pogođen istureni komandni centar ukrajinske vojske u DNR

Oružane snage Rusije su proteklog dana pogodile istureni komandni centar združene grupe ukrajinskih snaga „Hortica“ u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Udari ruskih dronova po živoj sili OSU

– U području Krasnoarmejska Donjecke Narodne Republike pogođen je istureni komandni centar združene grupe ukrajinskih snaga „Hortica“, kao i tri skladišta municije 44. artiljerijske, 43 i 66. mehanizovane brigade Oružane snage Ukrajine u blizini grada Zaporožja, Černješčina i Neskučnog, Harkovska oblast – ​​rekao je on.

Prema njegovim riječima, operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija Oružanih snaga Rusije su pogodile protivničke položaje, ljudstvo i vojnu tehniku u 143 područja.

Još sa brifinga Ministarstva odbrane:

– Ruska vojska je zauzela povoljnije položaje u području Oljšana, Harkovska oblast;

– Odbijena su tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u LNR i DNR;

– Na hersonskom pravcu je likvidirano oko 50 ukrajinskih vojnka i uništene tri haubice D-20;

– Na donjeckom pravcu odbijeno je 18 napada ukrajinskih jutrišnih grupa;

– Na kupjanskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 110 vojnika, a na južnodonjeckom 125, kao i 8 oklopnih vozila i dve haubice D-30;

– Na zaporoškom pravcu, ukrajinske snage su izgubile oko 110 vojnika, tenk, artiljerijski sistem M777, haubice FH-70 i Krab;

– Na krasnolimanskom pravcu likvidirano je 80 ukrajinskih vojnika, i uništen sistem „Grad“

– U području Severska, pogođeni su ukrajinski položaji dvije brigade – poginulo 210 vojnika.

Tim za evakuaciju ukrajinskih militanata i američkih plaćenika odvodi ranjenike sa bojnog polja. I sami militanti se žale na poodmakle godine, a u pozadini je čitava kolona razbijene i spaljene neprijateljske opreme.

  • Poljska šalje još 1.000 vojnika na granicu sa Belorusijom

Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak naložio je da se pošalje dodatnih hiljadu vojnika na poljsko-bjelorusku granicu, saopštio je poljski portal Wnp.pl, pozivajući se na informacije poljskog ministarstva odbrane.

– Zbog dinamične situacije na poljsko-bjeloruskoj granici i zahteva komandanta Pogranične službe da se pojača zaštita granice, ministar narodne odbrane je naredio da se prihvati zahtjev i pošalju dodatni vojnici za patroliranje poljsko-beloruskom granicom i učešća u operaciji Bezbedno Podlasije – navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Poljske koju citira portal.

Kako je ranije saopšteno, komandant poljske Pogranične službe, general-major Tomaš Praha, obratio se Ministarstvu nacionalne odbrane sa zahtjevom da prebaci još hiljadu vojnika na poljsko-belorusku granicu. Trenutno, na tom delu granice se nalazi oko 2.000 poljskih vojnika.

U međuvremenu, premijerka Litvanije Ingrida Simonite saopštila je da su Litvanija, Letonija i Poljska zajednički napravile mehanizam za potpuno zatvaranje granice sa Belorusijom u slučaju kritične situacije.

Uništeni ukrajinski oklopni transporteri BMP-1 i Kozak-2 u Belogorivki.

  • Predsjednik Dume: Zelenskog čeka sudbina Sakašvilija

Sudbina američkih i evropskih marioneta se uvek završava na siti način, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski će ponoviti sudbinu bišeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija koji je uhapšen, napisao je na Telegramu predsjednik Dume Vjačeslav Volodin.

Prema njegovim riječima, sudbina vašingtonskih i briselskih marioneta je uvijek ista – njih se oslobađaju.

– Sakašvilija su zapamtili samo po ižvakanoj kravati. On je odbačen i uhapšen. Zelenski je sljedeći – napisao je Volodin.

Podsjetio je da je 8. avgusta 2008. godine Sakašvili, koji je tada bio predsjednik Gruzije, naredio da se napadne Južna Osetija. Podržavala ga je Evropska unija i NATO, koji su ga finansirali, snabdijevali oružjem i obučavali vojnike. Naglasio je da se istorija ponavlja, Sakašvili je kažnjen zbog zločina i da je sljedeći Zelenski.

Kontraofanziva ide po planu, NATO oprema gori svaki dan. Čekamo nove isporuke. A uskoro će biti Abrams, oh, zabavljat ćemo se sa ATGM-om

  • Medvedev: Rusija će postići mir pod svojim uslovima

Cijeli sistem NATO-a se praktično otvoreno bori protiv Rusije, ali mi imamo dovoljno snaga da ostvarimo sve zadatke „specijalne vojne operacije“, izjavio je danas zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Medvedev je, povodom godišnjice sukoba Gruzije i Južne Osetije, na Telegramu napisao da će, kako je naveo, „kao i u avgustu 2008, neprijatelji biti slomljeni, a Rusija će postići mir pod sopstvenim uslovima“.

Rusija je u avgustu 2008. godine poslala trupe u Južnu Osetiju, nakon što je Gruzija pokušala da povrati taj svoj region, koji je 1991. godine proglasio nezavisnost, i potisnula gruzijske snage.

Moskva je 26. avgusta 2008. priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

Gruzija  Abhaziju i Južnu Osetiju smatra svojim regionima.

Rusi su zarobili grupu ukrajinskih vojnika u blizini Pjatihatki, zaporoški front

  • Kadirov: „Ruska vojska je promjenila taktiku tokom vojne operacije u Ukrajini“

Ruska vojska je promjenila taktiku tokom vojne peracije u Ukrajini, promjenili su se i uslovi za vođenje borbi, napisao je na Telegram kanalu lider Čečenije Ramzan Kadirov posle sastanka sa komandirima čečenskih jedinica.

Prema riječima Kadirova, ako je na samom početku oružanog sukoba „postojala potreba za teškom vojnom opremom, sada je situacija suprotna“, to je zbog promjene taktike, rekao je on, ne navodeći detalje.

– Brzo reagujemo na zahtjeve naših jedinica – dodao je on.

Predsjednik čečenskog parlamenta Magomed Daudov (šef regionalnog štaba za vojnu operaciju) rekao je na sastanku da je od kraja februara 2022. godine u zonu borbenih dejstava iz Čečenije poslato više od 29.000 boraca, od kojih su 13.000 dobrovoljci. Sada je, prema riječima Kadirova, više od 7.000 boraca na prvoj liniji fronta. Isti broj boraca, kako je rekao, bio je u zoni borbenih dejstava krajem jula i u maju, prenosi Sputnjik.

Posljedice udara ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na vojni aerodrom Starokonstantinov u oblasti Hmeljnicki. Noć prije i tokom noći objekat je bio aktivno podvrgnut prisilnoj demilitarizaciji.

  • Kovaljev: Ruske snage bezuspješno pokušavaju da napreduju na istočnom frontu

Portparol Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Andrij Kovaljev saopštio je danas da ruske snage bezuspješno pokušavaju da napreduju na istočnom frontu i da trpe značajne gubitke u ljudstvu.

– Neprijatelj je izveo neuspješne ofanzivne operacije u oblasti Avdijevke, Marinke, jugoistočno od Male Tokmačke i sjeverno od Robotinova – rekao je Kovaljev, prenosi Interfaks Ukrajina.

Naveo je da ruske trupe trpe značajne gubitke u ljudstvu, naoružanju i opremi i da aktivno koristi rezerve.

Kovaljev je dodao da se teške borbe vode oko Andrejevke i da ukrajinske snage nastavljaju da zadržavaju ofanzivu ruskih trupa na pravcu Kupjanska i Limana.

  • Ukrajina: Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Pokrovsk povećan na sedam

Broj poginulih u raketnom napadu ruskih snaga na Pokrovsk u Donjeckoj oblasti povećan je na sedam, a broj ranjenih na 67, saopštio je jutros ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

– Poginulo je sedam osoba. Povređeno je 67, uključujući 29 policajaca, sedmoro spasilaca i dvoje dece – naveo je Klimenko na Telegramu.

Kazao je da je pretraživanje ruševina noćas bilo obustavljeno zbog mogućnosti ponovnog raketiranja, a da je jutros spasilačka operacija nastavljena.

Ukrajinski zvaničnici juče su saopštili da su u napadu pogođene stambene zgrade.

Pokrovsk se nalazi oko 70 kilometara sjeverozapadno od Donjecka, koji kontrolišu ruske snage.

Prevoz do zadnjeg dijela oklopnog automobila Britanski mastif, koji su zarobili ruski vojnici 37. motorizovane streljačke brigade na odsjeku Vremievsky Zaporoškog fronta.

  • SAD zvanično odobrile isporuku prve serije tenkova „abrams“ Ukrajini

SAD su zvanično odobrile isporuku prve serije tenkova „abrams“ Ukrajini, a tenkovi treba da stignu u Ukrajinu do rane jeseni, izjavio je predstavnik vojske SAD Dag Buš.

„Gotovo je. Sada moraju (tenkovi abrams) da stignu u Evropu, a zatim u Ukrajinu, zajedno sa svim stvarima koje idu uz njih“, rekao je Buš, prenosi Si-En-En.

Prema njegovim riječima, uz tenkove će Ukrajini biti dostavljeni i municija, rezervni dijelovi, oprema za gorivo, kao i sredstva za popravke. Ukazao je da nije riječ samo o tenkovima, već o kompletnom paketu koji ide uz njih. Isporuka tenkova „abrams“ Ukrajini zvanično je odobrena tokom proteklog vikenda, navodi Si-En-En.

Izviđačke jedinice grupe trupa Dnjepar uputile su udar Su-34 na područje privremene baze militanata u zoni Antonovskog mosta. Objektivna kontrola potvrdila je uništenje do 25 boraca VFU, koji su dovukli skoro 500 kg municije i opreme na rusko tlo.

ISTOK

CATEGORIES
Share This