Rat u Ukrajini, 529. dan – Ruski kontranapad ka Orehovu, OSU se povlače; Zapad nezadovoljan – OSU zauzela 240km2

Rat u Ukrajini, 529. dan – Ruski kontranapad ka Orehovu, OSU se povlače; Zapad nezadovoljan – OSU zauzela 240km2

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Zapad nezadovoljan rezultatima kontraofanzive. Sve glasni stavovi da rješenje neće da se desi na bojnom polju. U isto vrijeme Medvedev tvrdi da pregovori koji se vode neće postići rješenje, bez najmanje tri uslova koje Ukrajina mora da ispuni. Na dijelu fronta Rusi su prešli u kontraofanzivu.

 • Zapad nezadovoljan Kijevom: Za dva mjeseca VSU zauzela 240 km2

Neki američki zvaničnici su frustrirani zbog ukrajinske kontraofanzive, u kojoj je, posle dva mjeseca, osvojeno nešto više od 240 kvadratnih kilometara, izvještava „En-Bi-Es njuz“.

Dok ukrajinske trupe vode borbu protiv dobro utvrđenih ruskih snaga u Ukrajini, vlada u Kijevu u inostranstvu vodi drugačiju vrstu bitke, pokušavajući da utiče na to kako svijet doživljava kijevsku kontraofanzivu.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su uvjereni da na kraju pobjediti Rusiju, ali upozoravaju na nerealna očekivanja u medijima, čija je posljedica širenje „obmanjujućeg narativa“, prema kome „Kijev ne može da pobjedi.“

-Dvije stvari koje stalno tražimo od naših saveznika su oružje i strpljenje“, izjavio je savjetnik ministra odbrane Ukrajine Jurij Sak.

Ruski AGTM uništava M113

 • Nema rješenja na bojnom polju?

Bajdenova administracija je saopštila da planira da Ukrajini obezbjedi borbene avione F-16, ali do tada će proteći mjeseci.

Za Ukrajinu, koja zavisi od spoljne pomoći kako bi nastavila da vodi rat, politički ulozi u kontraofanzivi ne mogu da budu veći.

Ukrajina je tokom protekle nedelje preduzela koncentrisane napade na zapadu Zaporoške oblasti. Uprkos tome, nije bilo značajnijih promjena na linijama fronta.

Semjuel Čarap, politikolog u istraživačkom centru Rand, tvrdi da nijedna strana nema šanse da postigne konačnu pobjedu: „SAD bi trebalo da počnu da se pripremaju za nerješen ishod i da se posvete opcijama za diplomatsko rješenje.“

-To je znak kuda stvari idu. Rat se neće riješiti na bojnom polju, dodao je Čarap.

Ruska vojska odbila je još jedan pokušaj proboja AFU-a u Zaporošku oblast, uništila dva oklopna vozila sa padobrancem u njemu,

 • Kontranapad ruskih trupa ka Orehovu, VSU se povlači (MAPA)

Ruske trupe su krenule u kontranapad na Orehov, potiskujući jedinice VSU na Zaporoškom frontu.

Popodne su pješadijske grupe Oružanih snaga Ukrajine napale ruske položaje na poljima na liniji Rabotino-Verbove, podržavajući napade artiljerijskim granatiranjem kasetnom municijom.

OSU je uspjele da dođu do ruskih rovova, gdje su počele borbe pješadijskim oružjem.

Tokom sukoba odbijene su jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine.

Nakon toga, ruske trupe su na više rejona krenule u kontranapade, nateravši jedinice OSU u bekstvo i izbacivši ga sa niza prednjih pozicija.

Ruska artiljerija je cijelog dana aktivno pokrivala pješadijske i položaje OSU.

Artiljerci „Crnih Husara“ uništili su jedinicu AFU Leleka-100 UAV. Vazdušno izviđanje identifikovalo je položaj ukrajinske bespilotne letilice. Nakon granatiranja 2S19 „Msta-S“, vojnici OSU su počeli da smotaju svoju opremu i pokušali da pobjegnu, ali ih je pokrio drugi hitac.

 • Borbe kod Novoselskog: Žestoka bitka za uzvišenja (MAPA)

Kao rezultat višednevnog juriša, ruski vojnici su uspjeli da oslobode selo Novoselovskoe, za koje su se vodile borbe posljednjih nekoliko mjeseci.

Od samog naselja nije ostalo praktično ništa, najveći dio je bio u sivoj zoni. Oružane snage Ukrajine držale su odbranu u dve ulice zapadno od Novoselovskog.

Ilustracija telegram rybar

Nakon oslobođenja sela, glavni napori Oružanih snaga RF trebalo bi da budu koncentrisani na sjevernu i južnu periferiju, odakle su ukrajinske formacije gađale Kuzemovku.

Takođe na jugu postoji važna uzvisina, sa koje se otvara pregled ka Novoselovskom i susednih položaja, i za koju se, takođe, vode žestoke borbe.

Uništavanje položaja OSU na zaporoškom frontu

 • Gore oklopnjaci – Ruski specijalci odbili juriš OSU

Specijalne snage su uništile neprijateljska oklopna vozila koja su napredovala na Zaporoškom frontu

Na snimku vojni specijalci „Osman“ demonstriraju u šta se pretvorio sljedeći pokušaj protivofanzive OSU.

 • Raketiran most na Krimu

Ukrajinske snage gađale su Čongarski most, koji povezuje Krim i Hersonsku oblast, kao i selo Čongar, raketama „storm šedou“, pogođena je škola, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo na svom Telegramu.

On je dodao da je saobraćaj i dalje povezan sa Krimom preko Čaplinke i Armjanska.

Saldo je naveo da su ukrajinske snage takođe izvele napad na most preko moreuza Tonki, koji povezuje grad Geničesk sa Arabatskom prevlakom. Ispaljeno je 12 raketa, od kojih su devet oborili PVO sistemi. Jedna osoba je povređena.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

Osim toga, u granatiranju je oštećen gasovod u blizini mosta, koji prolazi od Strelkovskog nalazišta do Geničeska.

-Više od 20 hiljada stanovnika grada ostalo je bez snabdijevanja gasom, rekao je Saldo.

 • Medvedev: Rano je za pregovore, treba ispuniti tri uslova

Pregovori sa Ukrajinom još nisu potrebni, neprijatelj treba, puzeći da moli za milost, napisao je na svom Telegram kanalu Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti RF, komentarišući pregovori o Ukrajini koji se održavaju u Džedi.

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući navedeni sastanak, napisao je na Telegramu da je „teško osuditi želju za okončanjem rata“, ali da je „nemoguće raspravljati o tačkama Povelje UN, s obzirom da pored suvereniteta postoji i pravo nacija na samoopredjeljenje“.

– Predlozi o miru imaju šanse za uspjeh, ako se ispune tri ključna uslova: učešće obe strane u sukobu – čega nema, istorijski kontekst – to je da Ukrajina kao nikada nije postojao pre 1991, bila je dio Ruske Imperije i trenutna realnost – a ona je sljedeća: Ukrajina je u fazi poluraspada, a dio njenih teritorija se vratio Rusiji. Taj posrednik koji je spreman da prizna ove očigledne stvari ima šanse za uspjeh. Svi drugi – nikakve“, napisao je Medvedev.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov smatra da učešće predstavnika zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) na konsultacijama u Džedi može biti korisno – da se zapadni pokrovitelji Kijeva urazume.

Prema riječima Rjabkova, Rusija će u Džedi razgovarati o rezultatima konsultacija o Ukrajini sa partnerima iz BRIKS-a koji su učestvovali na sastanku.

 • Ruska vojska gađala aviobaze na zapadu Ukrajine, pogođen i aerodrom u Zaporožju

Ruska vojska je tokom noći preciznim oružjem izvela napad na aviobaze ukrajinske vojske u Hmeljnickoj i Rovenjskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

– Oružane snage Ruske Federacije izvele su noćas grupni napad dalekometnim preciznim oružjem, vazdušnog i morskog baziranja, na vazdušne baze Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Starokonstantinov, Hmeljnicka oblast i Dubno, Rovenjska oblast – rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu.

– Cilj napada je postignut. Svi naznačeni ciljevi su pogođeni – rekao je portparol.

Pored toga, pogođeni su hangari sa avijacionom tehnikom ukrajinske vojske na aerodromu u Zaporožju. Uništeno je i skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja 9. armijskog korpusa Oružanih snaga Ukrajine.

Još za brifinga Ministarstva odbrane:

◾Oružane snage Rusije odbile su pet napada Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu. Ukrajinski gubici na ovom pravcu iznosili su 170 vojnika;

◾Oružane snage Rusije odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine u južnodonjeckom pravcu, gubici protivnika su iznosili 80 vojnika;

◾Oružane snage Rusije odbile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Rabotina u zaporoškom pravcu;

◾Ruska vojska u pravcu Kupjanska tokom proteklog dana odbila je 8 napada Oružanih snaga Ukrajine;

◾Ruska vojska u pravcu Krasnog Limana odbila je dva napada Oružanih snaga Ukrajine u LNR.

 • Rusija pokreće novu industriju – proizvodiće na desetine hiljada dronova

Rusija je spremna da pokrene novu industriju – proizvodnju bespilotnih vazdušnih sistema, saopštio je potpredsjednik Vlade Rusije Andrej Belousov na forumu „Arhipelagu-2023“ koji se održava u Novosibirsku.

„Arhipelag” je pokazao da smo spremni da pokrenemo novu industriju. Nemamo sve, ali možemo da napravimo sve obrasce, na nivou demonstratora. Imamo skoro cijelu liniju, možda sa izuzetkom pojedinih komponenti. A ako govorimo o liniji bespilotnih vazdušnih sistema, onda je ona skoro kompletna“, rekao je on.

Belousov je naglasio da su domaći uzorci dronova na svjetskom nivou, a neki čak i viši od svjetskog.

– Otkrio sam da imamo proizvođače motora koji su traženi kod stranih partnera – objasnio je potpredsednik Vlade i dodao da, uprkos tome, ima mnogo posla u ovoj industriji.

Po njegovim riječima, Rusija bi trebalo da do 2024. godine dostigne proizvodnju 18 hiljada velikih i srednjih civilnih dronova na godišnjem nivou.

– I to ne uzimajući u obzir dronove manje od 1 kg, kojih će biti na desetine hiljada – objasnio je Belousov.

Dejstvo ruskog K52

 • Ruska PVO uništila dva drona iznad Brjanske oblasti

Ruski sistem protivvazdušne odbrane uništio je dva drona iznad Karačevskog okruga u Brjanskoj oblasti, izjavio je danas Aleksandar Bogomaz, guverner ove oblasti koja se graniči sa Ukrajinom.

– Nije bilo štete i žrtava – objavio je Bogomaz na Telegram kanalu, a nejasno je ko je lansirao dronove, prenosi Rojters.

Zvanični Kijev gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar teritorije Rusije ili na teritorijama u Ukrajini koje su pod kontrolom Rusije, navela je agencija.

Ruske vlasti kažu da je Brjanska oblast, koja se graniči i sa Ukrajinom i sa Belorusijom, tokom 17-mjesečnog sukoba, bila meta višestrukih ukrajinskih napada i upada proukrajinskih diverzantskih grupa.

Zarobljeni Ukrajinac

 • Ukrajinci granatirali Donjeck kasetnim bombama, gori krov univerziteta

Nakon subotnjeg ukrajinskog granatiranja Donjecka, plamen je zahvatio drveni krov univerziteta, izjavio je zvaničnik ministarstva za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike (DNR).

– Nakon najnovijeg ukrajinskog napada na Donjeck, gori zgrada Ekonomsko-trgovinskog univerziteta. Sa vatrom se bori 91 vatrogasac uz korišćenje 19 jedinica vatrogasne tehnike – izjavio je Aleksej Kostrubicki, ministar za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike (DNR), prenosi Rojters.

Kostrubicki je rekao da su ukrajinske snage  u napadu koristile kasetnu municiju, koja je izazvala požar, ali Rojters nije dobio nezavisnu potvrdu ove informacije.

– Jedinice ministarstva za vanredne situacije lokalizovale su ovaj veliki požar u Donjeckom Vorošilovskom okrugu – navodi se u saopštenju ministarstva za vanredne situacije DNR, preneo je TAS S.

Prema preliminarnim informacijama, zapalio se krov i plafon na cijeloj zgradi sa oko 3.000 kvadratnih metara zahvaćenih površina.

Ukrajina, koja je prošlog mjeseca dobila američku kasetnu municiju, obećala je da će je koristiti samo za razbijanje položaja neprijateljskih trupa.

 • Zelenski: Rusija u Kupjansku pogodila centar za transfuziju krvi, ima žrtava

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija sinoć navođenom avio-bombom pogodila centar za transfuziju krvi u Harkovskoj oblasti i da ima poginulih i ranjenih.

– Ruska vođena avio-bomba na centar za transfuziju krvi u Ukrajini. Sinoć naselje Kupjansk u oblasti Harkov. Ima mrtvih i ranjenih. Moje saučešće! – napisao je Zelenski na Telegramu.

Naveo je da spasioci gase požar do koga je došlo poslije napada, prenosi Interfaks Ukrajina.

Vazduhoplovstvo oružanih snaga Ukrajine je saopštilo da je Rusija treći put za dan izvela veliki raketni napad na Ukrajinu, koristeći krstareće rakete Kh-101/Kh-555.

Upozorenje za raketni napad izdato je za niz oblasti u Ukrajini, uključujući Sumsku, Harkovsku, Hmeljničku, Čenigovsku i Kijevsku oblast, javlja Unian.

ISTOK

CATEGORIES
Share This