Rat u Ukrajini, 527. dan – Pogođen ruski brod; Odbijeni napadi na rusku bazu u Crnom moru

Rat u Ukrajini, 527. dan – Pogođen ruski brod; Odbijeni napadi na rusku bazu u Crnom moru

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su odbijeni napadi ukrajinskih snaga na rusku bazu u Crnom moru i iznad Krima. Sa druge strane, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da su borbe na frontu teške, ali da ukrajinske snage „dominiraju“.

  • Pogođen ruski brod

VSU je objavio snimak drona kamikaze koji napada veliki desantni brod “Olenegorski gornjak” BDK u Novorosijsku.

Osim toga, očevici objavljuju snimke kako se BDK izvlači na obalu, već je na dokovima radi popravke.

Prema preliminarnim podacima, na brodu je oštećen jedan od odjeljaka.

Kako se navodi, šteta nije kritična, BDK će uskoro biti popravljen i vraćen u službu.

  • Proći će mjeseci prije no što avioni F-16 postanu operativni“

Isporuka američkih borbenih aviona F-16 Kijevu neće preokrenuti tok borbi u zoni sukoba, prenosi En-Bi-Si, pozivajući se na američke zvaničnike.

Prethodno je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan izjavio da će borbene avione F-16 Ukrajini najvjerovatnije obezbjediti evropske zemlje, ne navodeći vrijeme početka pripreme snaga EU ukrajinske vojske za letove na američkim avionima.

„Vjerovatno će proći mjeseci prije nego što avioni postanu operativni“, navodi američki medij.

Još jedan udar FPV dronova na BMP-1 i zemunicu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja.

  • Rusi: Ukrajina izgubila 43.000 vojnika od početka kontraofanzive
Ukrajina izgubila preko 43.000 vojnika od početka kontraofanzive, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Lancet“ uništava ukrajinski odbrambeni sistem „Strela-10“

  • U Sočiju će biti pojačane mjere bezbjednosti luke

Mjere bezbjednosti u luci Soči biće pojačane, na osnovu odluke gradskih vlasti, saopštio je danas gradonačelnik Aleksej Kopajgorodski.

On je na Telegramu napisao da u gradu ima oko 3.000 kamera i da je planirano da njihov broj bude povećan. Trenutno u Sočiju boravi više od 200.000 turista, naveo je Kopajgorodski i dodao da se preduzimaju sve mjere za bezbjednost stanovnika i gostiju.

Rusko Ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da je noćas osujećen pokušaj napada ukrajinskih pomorskih dronova na mornaričku bazu u Novorosijsku.

„Lancet“ uništava ukrajinski tenk na zaporoškom pravcu

  • Zelenski: Borbe teške, ali ukrajinske snage dominiraju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ruske trupe svim silama pokušavaju da zaustave odbrambene snage Ukrajine, ali da ukrajinski branioci dominiraju.

Zelenski je to izjavio u svojoj večernjoj video poruci.

„Napadi su veoma jaki. Na pravcu Kupjanska, Limana, Bahmuta, Marinke, Avdejevke. Južni pravac. Svuda je teško. Ali šta god da neprijatelj čini, ukrajinska snaga je ta koja dominira“, rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Unian.

Dodao je da Ukrajina radi na tome da ima više sistema protivvazdušne odbrane i da je to zadatak svakog njenog ambasadora i svih njenih predstavnika.

Ukrajinski oklopni transporter M113 18+, izgubljen od strane Oružanih snaga Ukrajine u zoni Vremjevskog izbočina. Uništena je i posada.

  • Ruska PVO oborila udarne dronove iznad Berdjanska i Azovskog mora

Ruska PVO je protekle noći oborila udarne dronove iznad Berdjanska i Azovskog mora, rekao je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Prema riječima šefa zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimira Rogova, u napadu na Berdjansk učestvovalo je pet dronova i svi su oboreni. Nema ni štete ni povrijeđenih.

  • Vojni ekspert Boris Rožin – izvještaj sa fronta: 

1.
U pravcu Zaporožja, neprijatelj je nastavio napade u oblasti Pyatikhatki i Rabotina. Pretrpio je gubitke, nema značajnijih promjena u situaciji na frontu. Umjesto dubokih prodora u ruskoj odbrani, već dva mjeseca vodi se borba za šumske plantaže, nebodere i prednjice ruske odbrane. Neprijatelj za dva mjeseca ofanzive nije postigao nijedan cilj operativnih razmjera.

2.
Slična situacija i dalje postoji na ivici Vremjevskog. Neprijatelj je zaglibio u borbama za Staromajorskoe i Harvest. Pokušaji aktiviranja kod Prijutnoje također nisu donijeli uspjeh neprijatelju. Nade Oružanih snaga Ukrajine da će se brzo probiti do Staromlynovke pokazale su se uzaludne.
Kao i do sada, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da progrizu odbranu Oružanih snaga RF, što je također u potpunosti u suprotnosti s operativnim planovima Oružanih snaga Ukrajine za ljetnu kampanju. Skepticizam na Zapadu o perspektivama Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja raste. Međutim, Oružane snage Ukrajine još uvijek imaju rezerve za 3-4 sedmice aktivnih operacija.

3.
Na pravcu Artemovsky – nema značajnih promjena. Na sjeverozapadu, Oružane snage RF čvrsto drže svoje pozicije. Na jugozapadu još uvijek kontroliraju Kurdjumovku, Andrejevku i Kleščejevku. Neprijatelj se aktivno priprema za nastavak jurišnih operacija.

4.
U pravcu Svatovskog, Oružane snage RF nastavljaju polako napredovati prema Oskolu, a sjeverno od Kupjanska nastavlja se pritisak na neprijateljske položaje u blizini Masjutovke, Sinkovke i Dvurečne. Najopasnija situacija za neprijatelja je zapadno od Sinkovke.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This