Rat u Ukrajini, 525. dan – Plaćenici pokušali da podignu zastavu Poljske u Hersonskoj oblasti

Rat u Ukrajini, 525. dan – Plaćenici pokušali da podignu zastavu Poljske u Hersonskoj oblasti

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Na industrijskim i lučkim objektima na jugu Odeske oblasti izbili su požari, saopštila je ukrajinska operativna komanda „Jug“. Na teritoriji cijele Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

 • Rusi uništili snage Ukrajine na desnoj obali Dnjepra

Ruski artiljerci uništili su položaj Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, na kojem su poljski plaćenici pokušali da podignu svoju nacionalnu zastavu, rekao je novinarima komandant jedinice sa kodnim imenom Burja.

Prema njegovim riječima, poljski plaćenici su takođe stacionirani naspram njegove jedinice – njihovi razgovori se često čuju.

– Jednom smo gledali kako Poljaci podižu svoje zastave na položaj naspram nas. Očigledno su se opustili, čim su podigli poljsku zastavu. Odmah smo ih otkrili, predali njihove koordinate artiljercima. Brzo su odradili, više nisu podizali zastave – rekao je komandant.

 • Ruske snage izvele napad na vojnu luku na Dunavu

Ruske snage su izvele napad na Izmail, gde su se remontovali ukrajinski vojni čamci, baze stranih plaćenika i skladište nafte, rekao je za Sputnjik Sergej Lebedev, koordinator proruskog gerilskog pokreta u Nikolajevu, pozivajući se na svoje izvore u gradu.

„Kao rezultat napada, skladište nafte koje je gorelo nekoliko sati. Pogođena je baza za održavanje flote u kojoj su se popravljali brodovi, uključujući ukrajinski vojni čamci. Pogođena je zgrada morskog terminala – duž Kapikrajanskog nasipa“, rekao je on.

 • Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

– U noći 2. avgusta Kijev je pokušao da napadne brod ruske ratne mornarice pomorskim bespilotnim čamcem koji je pratio civilni pomorski transport na Crnom moru;

Brod ruske mornarice uništio je bespilotni čamac koji je pokušavao da ga napadne na Crnom moru;

– Oružane snage Rusije odbile su u zaporoškom pravcu četiri napada Oružanih snaga Ukrajine;

– U rejonu naselja Novovodjano u LNR ruske snage odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine;

– Ukrajinske snage izgubile su u zaporoškom pravcu više od 220 vojnika, tenk, dva borbena vozila pješadije i dva vozila;

– U Zaporoškoj oblasti ruske snage uništile skladište municije 15. brigade Nacionalne garde Ukrajine;

– Ruske snage odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine kod Urožajnog u DNR;

– Oružane snage Rusije uspešno su odbile 12 napada ukrajinskih trupa u donjeckom pravcu, uključujući i kod Marjinke i Krasnogorovke;

– Gubici Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckom pravcu iznose 295 vojnika;

Rad ruskih raketnih jedinica

– Ministarstvo odbrane Rusije prvi put je saopštilo o uništenju samohodne haubice „bogdan“ u zoni specijalne operacije;

– Grupa snaga „Zapad“ poboljšala je svoj taktički položaj napredovanjem u pravcu Novoselovskog i Timkovke;

– Ruski PVO sistemi presreli su tokom prethodnog dana 12 raketa „hajmars“ i uništili 28 ukrajinskih dronova;

– Ruske snage su kod Slavjanska uništile skladište municije operativno-taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine i pogodile ukrajinske jedinice, uključujući i one kod Časovog Jara;

– Kod Novoselovskog u LNR ruske snage uspešno su odbile dva napada jedinica 25. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine;

– Ukrajinske snage izgubile su u južnodonjeckom pravcu više od 210 vojnika.

Uništena borbena tehnika OSU na zaporoškom pravcu

 • Rusi spremni za ofanzivu

Ruske snage spremne su da krenu u ofanzivu u zoni specijalne vojne operacije, međutim, trenutno se drže taktike „mljevenja“ Oružanih snaga Ukrajine pri kontraofanzivi, izjavio je savjetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin za televiziju „Rusija 1“.

 • Ukrajinci gađali šest pograničnih rejona Belgorodske oblasti

Ukrajinske snage su u posljednja 24 sata gađale šest pograničnih rejona Belgorodske oblasti i ispalile 130 granata, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Uništen ukrajinski BNP1 na bahmutskom pravcu

 • Pušilin: Borbena dejstva u Ukrajini mogu se okončati samo pobjedom Rusije

Borbena dejstva u Ukrajini mogu se okončati samo pobjedom Rusije, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

– Šta ljudi najviše žele? Naravno, da se što prije završe borbena dejstva. Naravno, to se može završiti samo pobjedom Rusije. Znači, zadatak broj 1 je – raditi na tome – naveo je on na prvoj regionalnoj konferenciji „Jedinstvene Rusije“ u DNR.

Udari bespilotni letilica „Geran“ po ukirajinskoj infrastrukturi

 • „Njujork tajms“: U kontraofanzivi ogroman broj ranjenih Ukrajinaca

Broj ukrajinskih vojnika u kontraofanzivi je kolosalan, vojnike neprekidno prebacuju u bolnice, piše „Njujork tajms“ pozivajući se na ljekare.

– U privremene bolnice neprekidno se slijeva rijeka vojnika ranjenih u borbama. Njihov broj je kolosalan – navodi američki list.

Prema navodima ljekara, sada se rjeđe registruju rane od vatrenog oružja, a više od mina.

 • Zelenski o novim udarima na Rusiju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je o pripremi novih udara na Rusiju.

– Današnji dan je počeo vrlo informativnim izvještajima predstavnika odbrambenih i bezbjednosnih snaga naše države… Bio je i poseban detaljan izvještaj načelnika Glavne obaveštajne uprave (Kirila) Budanova – okupatori će sigurno osjetiti posljedice našeg rada. Oni će to ozbiljno osjetiti – istakao je Zelenski u video-snimku objavljenom na Telegramu.

 • Ukrajinci pokušali da probiju odbranu u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinska jurišna grupa je u utorak pokušala da probije odbranu sjeveroistočno od Rabotina u Zaporoškoj oblasti, a neprijatelj je primijećen i uništen artiljerijom u trenutku približavanja, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora oblasti Evgenije Balicki.

Kako je primetio, ukrajinske snage trpe gubitke, pokušavaju da povrate borbenu gotovost i „ponovo bacaju svoj narod u klanicu“.

On je istakao da „zapadni pokrovitelji bacaju ljude u klanicu. Predaja ostaje jedina šansa za vojnike Oružanih snaga Ukrajine da spasu svoje živote“.

Rad ruskih K52

 • Zibinski: Oružane snage Rusije zauzele osam uporišta ukrajinskih snaga

Oružane snage Rusije su za posljednja tri dana zauzele osam uporišta ukrajinskih snaga u Svatovskom okrugu LNR, saopštio je načelnik pres-centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

Snage su takođe uništile tri mitraljeske posade i dio pješadijske čete u sastavu 32. mehanizovane brigade i 25. odvojene vazdušno-desantne brigade jugozapadno od Popove šume, rekao je on.

Osim toga udarni helikopteri Ka-52 i Mi-35, kao i lovci Su-25 grupe izveli su 13 napada na koncentrisanje ljudstva i vatrenih sredstava 14. posebne mehanizovane brigade i jedinica teritorijalne odbrane ukrajinskih snaga.

Rad ruske artiljerije kod Rabotina

 • Astafjev: Raketni napad na ukrajinske ciljeve u nekoliko pravaca

Avijacija južne grupe snaga izvela je raketni napad na ukrajinske ciljeve u nekoliko pravaca, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe Vadim Astafjev.

Prema njegovim riječima, avioni Su-34 pogodili su privremena mjesta razmeštanja 81. neprijateljske aeromobilne brigade u rejonu Serebrjanke i Belogorovke, 3. odvojene jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine zapadno od Kleščejevke, 22. odvojene mehanizovane brigade u Predtečenu i 24. odvojene mehanizovane brigade u Novgorodskom.

Artiljerijske jedinice su uništile ukrajinske minobacače kalibra 120 mm u oblastima naselja Serebrjanka i Neveljska, kao i samohodne haubice „akacija“, „krab“, M777 i „gvozdika“ u Seversku, Tihonovki, Aleksandro-Kalinovu i Krasnogorovki, dodao je Astafjev.

ISTOK

CATEGORIES
Share This