Rat u Ukrajini, 522. dan – Ukrajinci idu ka Bahmutu, kontraofanzive na najmanje tri dela fronta

Rat u Ukrajini, 522. dan – Ukrajinci idu ka Bahmutu, kontraofanzive na najmanje tri dela fronta

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Pregrupisavanja na cijelom frontu. Snažan pritisak Ukrajinaca na Bahmutski pravac, posebno na pravac Berhovke i Zaliznjanskog, dok Rusi napreduju na sjeveru kod Kupjanska. Takođe, Ukrajinci pokušavaju proboj kod Andrejevke, a Rusi kod Kurdjumovke. OSU ušli u porušeno selo Staromajorska.

Ruska artiljerija pokriva odmah ubacivanje novih snaga OSU na front

  • Ukrajinci zauzimaju Bahmut?!

Ukrajinske snage izvele su kontraofanzivne operacije na najmanje tri dijela fronta, navodi Institut za proučavanje rata (ISV).

Američki istraživački centar je rekao da trupe napreduju u nekim oblastima u svojoj dnevnoj procjeni rata od 29. jula.

Geolocirane slike ISV potvrdile su da ukrajinske snage napreduju u blizini sjeverozapadnog predgrađa Kurđumivka, oko osam milja jugozapadno od Bahmuta. Drugi snimci pokazuju kako ukrajinske trupe napreduju do položaja u blizini sjevernog predgrađa Prijutna u pograničnom regionu Donjeck-Zaporožje.

Detonacija ukrajinskog tenka kod Bahmuta, Kelešejevka

  • Zašto je propala ukrajinska kontraofanziva?

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine je propala zbog potpune nekompetentnosti predsednika Vladimira Zelenskog, izjavio je potpukovnik Oružanih snaga SAD Toni Šafer u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru.

– Otvoreno priznati da stvari idu loše, isto je kao i upozoriti svog neprijatelja. ‘Ako je to istina, hajde da to iskoristimo’, i, sudeći po svemu, tako se i dogodilo. Rusi su se pažljivo, ali efikasno time okoristili – tvrdi stručnjak.

Prema njegovim riječima, ukrajinski lider je dozvolio ozbiljnu grešku, jer je redovno javno govorio o planovima Oružanih snaga Ukrajine da izvedu napad na određena područja, kao i o tome sa kakvim se problemima suočavaju, na primjer, sa nedostatkom zapadnog naoružanja ili municije.

Cijena nesupjeha kontraofanzive na zaporoškom frontu

Šafer smatra da je ovakav nestručan način vođenja ofanzive nanio težak udarac Ukrajincima.

– Rusi su preduzeli mjere kako bi sva ta ogromna borbena moć koju smo mi na Zapadu pružili Zelenskom bila upotrebljena apsolutno beskorisno – ocjenio je potpukovnik.

On je takođe primijetio da snage Zelenskog nisu usredsređene na jedan cilj, jer dva glavna komandanta njegove armije Valerij Zalužni i Aleksandar Sirski žele da napadnu iz potpuno različitih pravaca, cjepajući time Oružane snage Ukrajine.

Posada tenka /80 60. brigade Vazdušno-desantnih snaga OS Rusije su noćna mora za OSU u reonu Prijutnoje

  • Ukrajinske snage granatirale Klimovski okrug

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da su ukrajinske snage granatirale Klimovski okrug. Granate su pale na teritoriju uzgajivačnice svinja, a povređene su dvije žene koje su prevezene u bolnicu.

Kasnije je gubernator rekao da je broj povređenih osoba u granatiranju porastao je na tri i njima se pruža medicinska pomoć.

Udar ruskog drona u M113

  • Vazdušna uzbuna

U šest ukrajinskih regiona proglašena je vazdušna uzbuna.

Uzbuna je u Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti.

Osim toga, uzbuna je objavljena i u dijelovima DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom Kijeva.

Ruski dron uništava transportno vozilo KRAZ

  • Rusi izveli kontranapad

Ruske snage izvele su kontranapad i potisnule ukrajinsku vojsku iz sela Staromajorsko na zaporoškoj liniji fronta, izjavio je šef pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, Staromajorsko je faktički prešlo u sivu zonu.

– Sada se vode borbe ne toliko za samo naselje, koliko za kontrolu nad njegovim predgrađem – naglasio je Rogov.

Rabotino se pretvara u groblje ukrajinske vojne tehnike

  • Ulica Testovskaja još blokirana

Ulica Testovskaja u Moskva Sitiju, gdje su ukrajinske bespilotne letjelice oštetile fasade zgrada, i dalje je blokirana.

  • Napadnut Krim

Kijevski režim organizovao je napad na objekte na Krimu uz pomoć 25 dronova koji su svi uništeni, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šesnaest bespilotnih letjelica oborile su snage PVO, još devet je neutralisano sredstvima za elektronsko ratovanje, a da nisu stigli do cilja. Oni su se srušili u Crnom moru i na rtu Tarhankut.

U napadu nije bilo žrtava i materijalne štete, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Mali predah među ruskim borcima u zoni SO

ISTOK

CATEGORIES
Share This