Rat u Ukrajini, 512. dan – Bijela kuća potvrdila zastrašujuće vijesti; Sirski priznao da Rusija ima prednost u različitim borbenim pravcima

Rat u Ukrajini, 512. dan – Bijela kuća potvrdila zastrašujuće vijesti; Sirski priznao da Rusija ima prednost u različitim borbenim pravcima

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • Bijela kuća potvrdila: Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju

Bijela kuća je potvrdila da je Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju koju su isporučile SAD prije sedam dana.

– Isporučili smo ih tamo što je prije moguće – izjavio je Džon Kirbi, portparol Bijele kuće.

Kako se navodi, Kijev koristi municiju efikasno i na „prihvatljiv način“.

  • I Njujork tajms javlja da Ukrajinci koriste američku kasetnu municiju

List Njujork tajms, posle Vašington posta, objavio da je Ukrajina počela da koristi kontroverznu američku kasetnu municiju, pozivajući se na dva američka vojna zvaničnika.

Ukrajinski zvaničnik rekao je Vašington postu da su kasetne bombe američke proizvodnje sada ispaljene na ruske položaje na jugoistoku zemlje.

Ukrajinski udar kasetnim bombama kod Kupjanska

  • Vazdušna uzbuna

Širom Ukrajine, uključujući Kijev i Kijevsku oblast, proglašena je vazdušna uzbuna.

Direktan pogodak u ukrajinski rov

  • Sirski priznao da Rusija ima prednost u različitim borbenim pravcima

Komandant ukrajinske Kopnene vojske Aleksandar Sirski priznao je da Rusija ima prednost u različitim borbenim pravcima.

– Nikada nije dovoljno ni vojske, ni naoružanja, ni municije. Za svakog vojnika to je, po pravilu, veliki problem. Za nas posebno, jer je zona gdje se vode borbe veoma velika. Borbena dejstva se vode u različitim pravcima. Uopšteno gledano, ruske snage imaju prednost – rekao je Sirski u intervjuu za „Bi-Bi-Si Ukraina“.

Klizna bomba FAB-500M62 gađa UMPC položaje Oružanih snaga Ukrajine na području Nove Kahovke

  • Rusi napreduju u Kupjansku

Oružane snage Ruske Federacije potpuno su očistile teritoriju željezničke stanice Molčanovo u oblasti Liman Pervi u pravcu Kupjanska. Intenzivne borbe se nastavljaju na području Sinkovke, gdje OSU užurbano prebacuje rezerve kako bi spriječio ruske trupe da se probiju do predgrađa Kupjanska.

  • Ponovo oboren dron iznad Krima

PVO je oborila dron u centralnom delu Krima, nema povređenih ni štete, saopštio je na Telegram kanalu prvi čovek republike Sergej Aksjonov.

„U centralnom delu Krima oborena je neprijateljska bespilotna letelica. Nema povređenih ni štete. Molim sve da ostanu pribrani i veruju samo zvaničnim izvorima informacija“, napisao je on, preneo je Sputnjik.

Ruski helikopter K52 uništava dva ukrajinska tenka

  • Ukrajina proglasila metama brodove koji plove ka ruskim lukama u Crnom moru

„Ministarstvo odbrane Ukrajine upozorava da od 21. jula 2023. godine od 00.00 časova sve brodove na području Crnog mora koji plove prema morskim lukama Ruske Federacije i ukrajinskim morskim lukama, koje se nalaze na teritoriji koju je Rusija privremeno okupirala, kijevske vlasti mogu posmatrati kao brodove koji prevoze robu vojne namene sa svim relevantnim rizicima“, navodi se u saopštenju ukrajinskog resora na Telegram kanalu.

Ukrajinski ZRK „Strela“ 10 nakon udara „Lanceta“

  • Zaharova: „Rajnmetal“ će biti legitimna meta u Ukrajini

Fabrika za proizvodnju oklopne tehnike „Rajnmetal“ biće legitimna meta u Ukrajini, ako bude izgrađena, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Takva fabrika, ako bude izgrađena, biće u rangu sa drugim objektima odbrambenog kompleksa Ukrajine legitiman vojni cilj za Oružane snage Rusije – precizirala je Zaharova.

Njemačka kompanija otvoriće u naredna tri meseca u Ukrajini fabriku za proizvodnju i remont oklopne tehnike, saopštio je 10. jula generalni direktor kompanije Armin Peperger u intervjuu za „Si-En-En“.

ISTOK

CATEGORIES
Share This