Rat u Ukrajini, 505. dan – NATO dostavio OSU kasetnu municiju; Lavrov: Isporuka lovaca F-16 Ukrajini predstavljaće nuklearnu prijetnju

Rat u Ukrajini, 505. dan – NATO dostavio OSU kasetnu municiju; Lavrov: Isporuka lovaca F-16 Ukrajini predstavljaće nuklearnu prijetnju

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Samit NATO-a u Vilnjusu završen čvrstim obećanjima Kijevu za članstvo kad se rat završi kao i novim pošiljkama oružja. Ukrajinsko vazduhoplovstvo tvrdi da je oborilo 11 od 15 ruskih dronova. Na bezbjednosne garancije Grupe sedam za Kijev, Moskva upozorava da one zadiru u bezbjednost Rusije. Redžep Tajip Erdogan nudi se da bude medijator u budućim mirovnim pregovorima.

  • Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

◾️Oružane snage Rusije izvele su intenzivni napad visokopreciznim oružjem na mesta skladištenja municije Oružanih snaga Ukrajine, svi objekti su pogođeni;

◾️Oružane snage Rusije su odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, gubici neprijatelja su iznosili 90 vojnika;

◾️Ruske trupe sprečile su pokušaje napada Oružanoh snage Ukrajine u pravcu Rovnopolja i Novodonjecka u DNR;

◾️Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana bezuspješno pokušavale da napreduju u donjeckom, krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije su odbile 16 napada u donjeckom pravcu, uključujući i područje Marinke u DNR;

◾️Oružane snage Rusije u DNR uništile su skladišta municije 28. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 125. brigade teritorijalne odbrane;

◾️Ruske oružane snage likvidirale su oko 70 vojnika na hersonskom pravcu i uništile dve samohodna artiljerijska oruđa „Akacija“ i „Gvozdika“;

◾️Ruske trupe su pogodile položaje 128. Brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Pjatihatka u Zaporožskoj oblasti;

◾️Ruska vojska kod Kurdjumovke u DNR zaustavila je djelovanje ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe;

◾️Gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu iznosili su 480 vojnika.

Udar ruskog „Solncepeka“ na zaporoškom pravcu

  • Stigla kasetna municija

Ukrajina je od SAD dobila kasetnu municiju, izjavio je danas ukrajinski general Aleksandr Tarnavski.

On je istakao da je upotreba ove municije zabranjena u gusto naseljenim područjima, čak i ako su pod kontrolom ruskih snaga.

Udari po ukrajinskoj tehnici

  • Rusi odbili napad u Vasiljevskom okrugu

Ruska vojska je odbila pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da probiju odbranu u Vasiljevskom okrugu Zaporoške oblasti, napisao je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki na svom telegram kanalu.

– Neprijatelj je pokušao da probije odbranu u sektoru Lugovo-Mali Ščerbaki u Vasiljevskom okrugu. Njihovi glavni napori su usmjereni na proširenje uporišta u oblasti ​​sela Pjatihatki. Artiljerija naše 58. armije i Sudoplatovskog bataljona otvorila je vatru na neprijatelja – rekao je on.

Ukrajinske trupe su pretrpile značajne gubitke, nisu uspjele da ostvare svoje ciljeve, dodao je on.

Američki „Hamvi“ je naletio na minu. Nema preživjelih

  • Rusi u potpunosti kontrolišu selo Kleščejevka kod Artjomovska

Ruske snage potpuno kontrolišu selo Kleščejevka kod Artjomovska u DNR, borci specijalnog odreda Ahmat drže liniju odbrane od njega do Kurdjumovke, rekao je komandant jedinice Apti Alaudinov jutjub-kanalu Solovjov uživo.

Prema riječima Alaudinova, neprijatelj će „nastaviti da baca svoje snage u vatru, ali će na kraju ipak odustati“.

Ranije je čečenski lider Ramzan Kadirov najavio premještanje odreda specijalnih snaga Ahmat na pravac Artjomovsk.

9. bataljon 9. ruske brigade uništava neprijatelja artiljerijom kod Avdejevke

  • Nalet dronova u Kijevu

Kijev je sinoć bio meta novog naleta dronova. Snage PVO oborile su oko 10 dronova-kamikaza, saopštila je gradska vojna uprava.

Oružane snage Ukrajine su izvestile i o napadu raketa Kalibar u nekoliko regiona.

  • Plan Ukrajinaca da probiju do granice Krima

Plan ukrajinskih trupa da se iz zaporoškog pravca probiju do granica Krima je propao, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

– Neprijatelj je planirao da krene na Krim iz pravca Zaporožja, ali ovaj plan je očigledno propao – rekao je Saldo.

On je istakao da ukrajinske trupe nastavljaju pokušaje da se iskrcaju na lijevu obalu Dnjepra u blizini Antonovskog mosta u Hersonskoj oblasti, ali ih metodično uništavaju.

„Krasnopolj“ ruši cijelu kuću u kojoj su se preko noći smjestili OSU

  • Lavrov: Isporuka lovaca F-16 Ukrajini predstavljaće nuklearnu prijetnju

Ukoliko se u Kijevu pojave lovci F-16 koji mogu da nose nuklearno oružje, Rusija će to smatrati prijetnjom u nuklearnoj sferi, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za list „Lenta.ru“.

– Primjer izuzetno opasnog razvoja događaja su planovi SAD da predaju kijevskom režimu lovce F-16. Obavestili smo nuklearne sile SAD, Veliku Britaniju i Francusku da Rusija ne može da ignoriše činjenicu da su ti avioni sposobni da nose nuklearno oružje. Tu neće pomoći nikakva uvjeravanja. Tokom borbenih dejstava naši vojnici neće analizirati da li je svaki konkretan avion tog tipa opremljen za nošenje nuklearnog oružja ili ne. Samu činjenicu pojave takvih aviona u Oružanim snagama Ukrajine smatraćemo kao prijetnju sa Zapada u nuklearnoj sferi – rekao je Lavrov.

Kako je dodao, SAD i njihovi sateliti iz NATO-a stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom što nosi opasnost od „katastrofalnih posledica“.

Na Zapadu, po riječima Lavrova, preduzimaju akcije koje iznova i iznova primoravaju Rusiju da ukazuje na rizike strateške prirode koji su rezultat agresivne antiruske politike.

Ruski ministar je ponovio da su uslovi pod kojima će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje opisani u vojnoj doktrini.

Protiv ukrajinskih dronova

  • Rusija će se braniti svim sredstvima

– Nakon početka specijalne vojne operacije, SAD i druge zemlje NATO i EU naglo su intenzivirale hibridni rat protiv Rusije koji su pokrenuli još 2014. godine. Agresivni koraci neprijateljskih zemalja stvaraju egzistencijalnu prijetnju po Rusiju. U to nema sumnje. Svoje pravo na slobodan i suveren razvoj moraćemo da branimo svim raspoloživim sredstvima – poručio je Lavrov.

Ranije je pomoćnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan izjavio da će evropske zemlje isporučiti Kijevu lovce F-16 nakon što se završi obuka vojnih pilota koji će njima upravljati. Nije precizirao o kojim konkretno vremenskim okvirima se radi.

Ruska posada na „Solncepeku“

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This