Rat u Ukrajini, 499. dan – Žestoke borbe kod Svatovska – VSU napada u masi, Rusi drže odbranu; Sve više žrtava kontraofanzive

Rat u Ukrajini, 499. dan – Žestoke borbe kod Svatovska – VSU napada u masi, Rusi drže odbranu; Sve više žrtava kontraofanzive

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • Teške borbe za visove kod Kleščejevke: ruska vojska u kontranapadu na bok Artjomovska 

Na snimku, naša MLRS radi po jedinicama VSU u oblasti Kleščejevke.

Ukrajinski vojni analitičari izvještavaju o operativnoj situaciji na južnom krilu pravca Bahmut:

Borbe se nastavljaju sjeverno, sjeverozapadno i zapadno od Kleščejevke i uporišta Kleščejevski.

Ruske trupe su pokrenule seriju kontranapada kako bi povratile položaje na visovima, sa djelimičnim uspjehom. Borbe se nastavljaju.

Ruske trupe takođe napadaju, pokušavajući da povrate brojne položaje u blizini kanala Severski Donec-Donbas. Borbe se nastavljaju.

Ruska avijacija aktivno radi na Oružanim snagama Ukrajine.

Obje strane aktivno koriste tenkove, haubice, MLRS i minobacače. Žestoke borbe se nastavljaju.

Lancet uništava ukrajinski tenk

  • Svatovsko-kremenska oblast: Masivni napadi VSU, ruske snage drže odbranu (MAPA)

Duž linije fronta od Svatova do Belogorovke, Oružane snage Ukrajine izvele su više napada u pokušaju da probiju odbranu Oružanih snaga RF. Za razliku od drugih oblasti, u šumama LNR ukrajinske formacije su napredovale u velikim grupama pod okriljem nekoliko borbenih oklopnih vozila.

Ilustracija telegram rybar

U sektoru Svatovski, jedinice 66. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine izvršile su pritisak na položaje 30. i 15. motorizovane brigade Oružanih snaga RF na liniji Krasnorečenskoe-Karamzinovka. Malo južnije, jurišni odred 66. ombr Oružanih snaga Ukrajine pokušao je da povrati oblasti koje su izgubile dan ranije tokom napada sa Nevskog.

Na jugu, u blizini Torske platforme, mehanizovane grupe 21. i 63. OMB Oružanih snaga Ukrajine namjeravale su da probiju odbrambenu liniju Oružanih snaga RF sa više strana sa zadatkom da odseku ruske borce od snabdijevanja iz Kremene. – za ovo su Oružane snage Ukrajine pokušale da zauzmu dio autoputa.

Malo južnije, padobranci 95. „elitne“ vazdušno-desantne brigade Ukrajine ponovo su upali u uporišta Oružanih snaga RF južno od Dibrova, skrivajući se iza šumskih plantaža u šumariji Serebrjanski.

Sličan i gotovo istovremen napad formacija 42. Ombr i 81. Ombr dogodio se kod Belogorovke i u pravcu Šipilovke, gdje su prije izvjesnog vremena borci Oružanih snaga RF uspeli da istisnu neprijateljske snage sa više položaja.

Svi pokušaji proboja su odbijeni. Nema podataka o tačnim gubicima, jer iz ovog pravca nema toliko vijesti koliko iz drugih oblasti. Međutim, nedavni snimci hvatanja ukrajinskih padobranaca 95. vazdušno-desantne brigade i uništavanja oklopnih vozila u šumama kod Kremene potvrđuju da Oružane snage RF drže liniju.

Uništena američka haubica M777

  • ABC Njuz: Na hiljade ukrajinskih ranjenika stiže sa fronta

Američki ABC televizijski kanal govorio je o mnogim ubijenim i „hiljadama“ hospitalizovane ukrajinske vojske.

Foto Tanjug/AP

-Mnogi su ubijeni … Hiljade su ovde (u bolnici), saopštio je televizijski kanal.

Prema ABC-u, pacijenti i dalje stižu i dan i noć. Ranije, kanal je izvjestio da vodeća vojna bolnica Ukrajine vodi 20% više pacijenata nakon početka kontranapada. Prema televizijskom kanalu, prošle godine u bolnici je sprovedeno oko dve hiljade operacija, oko polovine njih je bilo amputacije.

Bitka u oblasti Kremennaja, snimljena iz perspektive jednog od vojnika specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine. Na kraju videa, operater dobija metak od ruskog vojnika.

  • Ruska vojska spriječila ofanzivu ukrajinskih snaga kod Orehova

Ofanziva ukrajinskih snaga na orehovskoj deonici fronta u Zaporoškoj oblasti je zaustavljena, protivnik je potisnut na početne pozicije, izjavio je lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je sinoć rekao da su Oružane snage Ukrajine krenule u napad uz pomoć novih rezervi, na širokoj liniji fronta na orehovskoj dionici, kao i da je ruska vojska uzvratila vatrom.

– Protivnik je krenuo u velikom broju, ali je bio zaustavljen. Ukrajinski borci su pokušali da probiju naše linije odbrane, ali su pretrpili gubitke, razbijeni su i bili su prinuđeni da se spasavaju bjekstvom, povlačeći se na početne pozicije i skrivajući se u šumama – rekao je Rogov.

  • MO Rusije: Padobranci jurišem zauzimaju ukrajinske položaje

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenih dejstava jurišne grupe jedne od formacija vazdušno-desantnih snaga u zoni Specijalne vojne operacije.

U toku odbrane u blizini naselja Kremenaja, jurišne jedinice su uspješno izvršile zadatke uništavanja uporišta u Kremenskoj šumi, ističe ministarstvo.

Nakon što su topovskom i raketnom artiljerijom vazdušno-desantnih snaga naneli vatrenu štetu položajima neprijateljskih jedinica, jurišne grupe padobranaca su napredovale do položaja ukrajinskih snaga da ih zauzmu.

  • Gladkov: Ukrajinske snage ispalile više od 50 projektila i granata na Belogorod

Ukrajinske snage ispalile su više od 50 projektila i granata na lokalitete u ruskoj pograničnoj oblasti Belgorod u protekla 24 sata, pri čemu je poginula jedna osoba, napisao je danas guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

– Selo Nehotejevka, Belgorodski okrug, našlo se pod vatrom, na njega je ispaljeno osam artiljerijskih granata, što nije rezultiralo žrtvama i pričinjenom štetom. Takođe, nekoliko vazdušnih ciljeva je oboreno od strane PVO iznad okruga. Kao rezultat toga, polomljeni su prozori na stambenoj zgradi u naselju Razumnoje, oštećeno je osam privatnih kuća, oštećena su i četiri automobila i dalekovod – naveo je Gladkov, prenosi TASS.

ISTOK

CATEGORIES
Share This