Rat u Ukrajini, 491. dan – Herš tvrdi – Kijevu treba 117 godina da povrati teritorije; Ka-52 glavni „krivac“ za gubitke VSU

Rat u Ukrajini, 491. dan – Herš tvrdi – Kijevu treba 117 godina da povrati teritorije; Ka-52 glavni „krivac“ za gubitke VSU

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

 • Bajden protiv slanja trupa SAD u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države ne namjeravaju da šalju svoje trupe u Ukrajinu, predsednik Džozef Bajden stavio je to do znanja, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler, komentarišući izjave bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, koji je dozvolio ovu mogućnost.

-Predsjednik je vrlo jasno stavio do znanja da američke trupe neće biti poslate u Ukrajinu, istakao je Miler tokom brifinga.

Rasmusen je ranije izjavio da bi neke zemlje Alijanse na individualnoj osnovi možda htjele da pošalju trupe u Ukrajinu ako Kijev ne dobije realne garancije na samitu u Viljnusu.

 • Zapad daje informacije Kijevu o polijetanju ruskih bombardera

Zapadni partneri Kijevu dostavljaju informacije o polijetanju ruske strateške avijacije sa udaljenih aerodroma, izjavio je savjetnik komande vazdušnih snaga ukrajinskih trupa Jurij Ignat, prenosi „Zaxid.net“.

-Naši saveznici stalno podržavaju Ukrajinu, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, Oružane snage Ukrajine imaju širok spektar radarskih aparata, ali odbrana od raketa sa balističkim putanjama i dalje je „veliki problem“.

Ignat je napomenuo da, s obzirom da Rusija koristi mnogo balističkih raketa, zapadne zemlje „razmišljaju i ubuduće će kupovati moćne protivvazdušne raketne sisteme“ koji mogu da zaštite od takvog naoružanja.

Dejstva ruskih helikoptera na Zaporoškom pravcu

 • Šef GUR Budanov: Prigožinovi plaćenici više neće učestvovati u ratu sa Ukrajinom

Prema riječima Kirila Budanova, šefa Glavne obavještajne uprave MOU, posledica Prigožinove pobune je da se njegovi borci iz PMC Vagner više neće boriti protiv Ukrajine.

Među posljedicama „Vagnerove pobune” za Ukrajinu je i kompromis ruskog rukovodstva, piše „Ukrajinska istina” pozivajući se na njegove riječi.

-Dobili smo kompromis ruskog rukovodstva. Još jednom je uništen mit o nepokolebljivosti ruskog režima. Gubici su nanijeti vojno-kosmičkim snagama Ruske Federacije. Takođe, PMC Vagner više neće učestvovati u neprijateljstvima na teritoriji Ukrajine. A to je najefikasnija jedinica Ruske Federacije koja ume da uspije po svaku cijenu, rekao je on.

Smrt na mreži: BMP APU je krenuo u evakuaciju blizanca, ali je uništen

 • Uništeni tenkovi i BVP: Odbijen još jedan napad VSU u Zaporožju

Neuspjeh napada Oružanih snaga Ukrajine kod Žerebjanke: uništeni tenkovi i borbena vozila pješadije na Zaporoškom frontu. Bitka je bila u Vasiljevskom okrugu na pravcu Kamenskog. Zona odbrane Osetske 19. divizije 58. armije Južnog vojnog okruga.

Kao rezultat pokušaja kontraofanzive u rejonu naselja Ždrebeti Oružanih snaga Ukrajine izgubili su tenkove T-72 i borbena vozila pješadije.

 • Još jedna haubica M777 žrva Lanceta 

Lancet pogađa artiljerijsko oruđe Oružanih snaga Ukrajine (pretpostavlja se da je to američka haubica M777 kalibra 155 mm) u blizini sela Molodežnoje na privremeno okupiranoj desnoj obali Hersonske oblasti.

 • Herš: Ovim tempom Ukrajini će trebati 117 godina da povrati teritorije

Ukrajini može biti potrebno 117 godina da bi povratila kontrolu nad izgubljenim teritorijama pri trenutnom tempu kontraofanzive, napisao je na platformi „Substack“ američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

Pozivajući se na svoje izvore, Herš je takođe istakao da ukrajinske snage tokom posljednjih dana ofanzive nisu postigle nikakve značajne rezultate.

Ilustracija telegram rybar

„Rekli su mi da posljednjih dana ukrajinska vojska ni na koji značajniji način nije mogla da probije rusku odbranu. Oni su osvojili samo još dve kvadratne milje (oko 5 kvadratnih kilometara) teritorija koje je Rusija zauzela. Ovim tempom, kako je šaljivo rekao jedan informisani zvaničnik, vojsci Zelenskog trebaće 117 godina da izbavi zemlju od ruske okupacije“, navodi se u Heršovom materijalu.

Novinar takođe tvrdi da je saznao da je ukrajinska vojska za prve dvije nedelje zauzela samo 44 kvadratne milje (oko 114 kvadratnih kilometara) teritorije.

 • Klik smrti – Strani plaćenici sami razotkrili svoje lokacije u Ukrajini

Strani plaćenici su glupo nemarno objavljivali slike iz Ukrajine na društvenim mrežama, rekao je radijski voditelj Garland Nikson na svom Jutjub kanalu.

Prema njegovim riječima, prokijevski stranci nisu shvatali do čega bi objavljivanje geolokacije na Internetu moglo da dovede, pošto se ranije nisu suprotstavljali takvim tehnološkim snagama kao što su Rusi.

-Zaboravili su da nisu ovde u Avganistanu, gdje možete da slikate i postavite geolokaciju na društvene mreže – jer tamošnje vlasti nemaju tehnologiju da koriste ove podatke. A onda su se sukobili sa Rusijom, ona ima hipersonične rakete! Rusi su iznad nas u mnogim oblastima, uključujući i elektronsko ratovanje! rekao je Nikson.

Foto printskrin telegram

Objavljivanje fotografija iz Ukrajine od strane stranih plaćenika novinar je nazvao „klikom smrti“.

-Ovi momci su se prijavili za samoubistvo na mreži! Stavili su svoje podatke na mrežu – i dobili ih! zaključio je Nikson.

Ministarstvo odbrane je u četvrtak saopštilo da je ruska vojska prekjučerašnjim preciznim udarom ubila dva ukrajinska generala i do 50 oficira Oružanih snaga Ukrajine u Kramatorsku.

 • Pogledajte – Dejstvo artiljerije po položajima VSU na Dnjepru (VIDEO)

Ministarstvo odbrane objavljuje snimke udara protiv ukrajinskih militanata u zoni Antonovskog mosta, uklj. odredima koji pokušavaju da se učvrste na lijevoj obali Dnjepra.

Prikazan je snimak na kojem izviđačko-udarni dron Inohodec usmjerava visokopreciznu artiljerijsku municiju Krasnopolj na metu.

Operater „Inohodca“ otkrio je mjesto gde se nalazilo skladište municije VSU. Nakon toga je u posao ušla artiljerija, koristeći visokoprecizni Krasnopolj.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je od pogotka ovog projektila ukrajinsko skladište municije odletilo u vazduh.

 • Ka-52 neprijatno iznenađenje za VSU 

Ukrajinska kontraofanziva propada zbog odlične taktike i najsavremenijeg naoružanja kojim raspolažu ruske oružane snage, piše penzionisani pilot i vojni analitičar Vijainder Takur za „Jurejžn tajms“.

Od samog početka, ukrajinske trupe suočile su se sa neočekivanim i veoma neprijatnim iznenađenjima, koja su uključivala dobro postavljena minska polja, opremu za daljinsko izviđanje i upotrebu jurišnog helikoptera Ka-52 „aligator“.

Posebnu ulogu u svemu odigrali su helikopteri Ka-52M, najnovija varijanta „aligatora“, koji su danonoćno, i u svim vremenskim uslovima, efikasno uništavali ukrajinsku oklopnu tehniku. Olupine ukrajinskih oklopnih vozila, koje su preplavile bojna polja, primorale su kijevske zvaničnike, koji ovakve informacije obično kriju, da se javno požale na smrtonosnost Ka-52.

 • U Americi otkrili detalje poraza Kijeva u Zaporoškoj oblasti

Pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da se probije kroz minska polja na jugu Ukrajine 8. juna završio se još katastrofalnije nego što se mislilo, piše „Forbs“.

Kako se navodi, u početku se činilo da su gubici Oružanih snaga Ukrajine manji, ali su analitičari tokom dve nedelje, analizirajući snimke sa dronova, stalno dopunjavali spisak izgubljene vojne tehnike.

– Ukrajinski poraz kod Male Tokmačke (u Zaporoškoj oblasti) ispao je katastrofalniji nego što smo mislili. Nedavno su analitičari izbrojali još više uništenih i ostavljenih borbenih vozila pešadije M-2 (‘bredli’) 47 brigade. Dim se razišao i pronađeno je najmanje 25 uništenih ukrajinskih vojnih vozila: 17 borbenih vozila pešadije M2, četiri tenka ‘leopard’ 2A6, tri tenka ‘leopard’ 2R i jedan ‘visent’ – piše autor članka Dejvid Aks, prenosi „Sputnjik“.

 • Pušilin: Druga faza ukrajinske kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija

Druga faza ukrajinske kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija, rekao je v.d. šefa DNR Denis Pušilin. Kako je rekao, prva faza kontraofanzive bila je neuspješna za ukrajinsku vojsku – izgubljeno je mnogo strane tehnike. Ipak, ne treba potcjenjivati protivnika.

– Otvoreni ukrajinski izvori navode da je uništeno 30 odsto tehnike, ne više. Uzimajući u obzir to da ukrajinski mediji lažu, ta cifra može biti umanjena. Međutim, i sa takvim brojkama mi razumijemo da je još mnogo NATO tehnike koja je isporučena Ukrajini – rekao je Pušilin.

Kako je dodao, druga faza ukrajinske kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija i većeg obima, s obzirom na količinu tehnike i rezerve kojima Kijev i dalje raspolaže.

– Naše jedinice se sada spremaju za to. Ne treba strahovati od nekih ozbiljnih prodora ili zauzimanja naših teritorija, ali neće biti lako – rekao je Pušilin, istakavši da se najveće borbe vode u južnodonjeckom pravcu.

Ruski artiljerijski udari po OSU koje se pokušavaju stacionirati na lijevoj obali Dnjepra

 • Raketni napad ruske grupe „Centar“

Avijacija ruske grupe „Centar“ izvela je raketni napad na osam položaja Oružanih snaga Ukrajine, izvjestio je portparol grupe Aleksandar Savčuk.

Foto: Profimedia/jutjub printskin/The Telegraph

– Su-25 grupe „Centar” izveli su raketne udare na osam oblasti koncentracije ljudstva i vatrene moći ukrajinskih trupa. Pored toga, posade aviona Su-34 bombardovale su dve privremene baze, uporište i komunikacioni centar neprijatelja – rekao je Savčuk.

Prema njegovim riječima, posada protivvazdušnog raketnog sistema Tor-M1 oborila je bespilotnu letilicu „Furija“ u Krasnolimanskom pravcu.

Pored toga, portparol centra je rekao da je tokom kontrabaterijske borbe uništeni su neprijateljski položaji artiljerije i minobacača.

Lancet uništava ukrajinski radarski sistem

 • „Beli“: Ruska vojska uništava ostatke ukrajinskoj desanta u Hersonskoj oblasti

Ruska vojska sistematski uništava ostatke ukrajinskog desanta koji je prodro ispod Antonovskog mosta kod grada Aljoški u Hersonskoj oblasti nakon razlivanja Dnjepra, nakon uništenja Kahovske hidroelektrane, izjavio je načelnik štaba puka sa kodnim imenom „Beli“ rekao je novinarima.

Nakon uništenja Kahovske hidroelektrane bili su prinuđeni da uklonimo svoje osmatračnice i isturene odrede, koji su se nalazili na ostrvu između dvije obale, što ne neprijatelj iskoristio i uspio u malim grupama da se pomjeri ispod Antonovskog mosta.

– Sada obnavljamo naše borbene formacije, postavljamo osmatračnice – rekao je on.

Prema njegovim riječima, neprijatelj je tamo malobrojan.

Udari FPV dronovima 155. brigade marinaca u pravcu Ugledara. Na kraju videa, tenk je pogodio urbano područje

ISTOK

CATEGORIES
Share This