Rat u Ukrajini, 487. dan – Kijev priznao: Rusi imaju jake linije obrane; Ruski helikopteri izveli 11 napada

Rat u Ukrajini, 487. dan – Kijev priznao: Rusi imaju jake linije obrane; Ruski helikopteri izveli 11 napada

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Ruska avijacija izvela je napade u području Kupjanska. Eksplozije su odjeknule i u Zaporožju. Jedinice grupe „Vagner“ napustile su tokom noći Rostov na Donu i vratile se u svoje baze.

  • Rusi imaju jake linije obrane

Komentarišući podatke o ukrajinskoj kontraofanzivi, ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov je naveo da je riječ o „pripremnoj operaciji“.

– Jasno nam je da ruske snage imaju vrlo jake linije odbrane, posebno minska polja – dodao je ministar.

Ruski „Lancet“ uništava tenk

  • Izvještaj sa fronta:

U regionu Kursk, ruska EV jedinica presrela je ukrajinski dron u šumi u blizini sela Giri. Prema nekim izvještajima, dron koji je letio u pravcu Moskve nosio je snažno oblikovano punjenje koje se koristilo za napad na vojne i industrijske objekte.

Skoro 20 domaćinstava oštećeno je u požaru koji je nastao tokom prolaska kolone Vagnerovog PMC-a u regionu Voronježa 24. juna. Ovo je saopštio načelnik Pavlovskog okruga u regionu Maksim Jancov.

Eksplozija je odjeknula u centru Donjecka, prenose lokalni telegram kanali.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus potvrdio je da Berlin nije u poziciji da pošalje borbene avione F-16 u Kijev jer ih nema.

OSU nastavljaju da udaraju na pogranične oblasti Belgorodske oblasti.

U Volokonovskom okrugu ispaljene su najmanje tri granate na selo Tišanka: oštećena je ograda jednog domaćinstva, civili nisu povrijeđeni.

Ofanziva Oružanih snaga Ukrajine mogla bi da traje nekoliko „nedelja ili čak mjeseci“, rekao je Entoni Blinken.

On je na Si-En-Enu takođe primetio da tamo gdje Ukrajina izvodi operaciju, teren nije lak, a zemlja se suočava sa poteškoćama.

Epski snimak uništenja dva ukrajinska MRAP-a sa pešadijom u jednom dolasku ruskog tenka T-80 136. motorizovane brigade. Cisterne su ušle u Makarovku, ispalile dva precizna hica i otišli kao da ništa nije bilo.

  • Alaudinov: Ahmat se vraća na front

Vojnici specijalne jedinice Ahmat vraćaju se na front iz Rostova na Donu i Rostovske oblasti, gdje su privremeno premješteni radi suzbijanja oružane pobune, rekao je za TASS Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga Ahmat.

– Ahmat nije u potpunosti uklonjen sa linije fronta. Uklonjene su samo one koje su mogle da budu zamjenjene drugim jedinicama. U ovom trenutku, jedinice Ahmata se polako vraćaju u zonu SVO da nastave dalje sa radom na oslobađanju Marinke – rekao je on.

Prema riječima šefa Čečenije Ramzana Kadirova, borci jedinice upućeni su u Rostov na Donu, „kako bi, ako je potrebno, stavili situaciju pod kontrolu“.

– Borci su odmah stigli na lice mjesta i čekali naređenje da nastave sa postavljenim zadacima – napisao je on na Telegram kanalu, napominjući da je „situacija završena bez direktnog obračuna“, a položaje boraca na frontu uspješno drže rezervne grupe.

Ruski artiljerijski udar kod Kupjanska

  • Britanski obaveštajci: Ukrajinci postepeno napreduju

Ukrajinske snage preduzimaju velike ofanzivne operacije na tri glavna pravca u južnoj i istočnoj Ukrajini u posljednjih nekoliko dana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Oni kažu da ukrajinske snage koriste lekcije naučene iz prve dvije nedelje kontraofanzive da poboljšaju taktiku za napad na duboku, dobro pripremljenu odbranu Rusije.

Oni tvrde da ukrajinske jedinice postepeno, ali stabilno taktički napreduju u ključnim oblastima.

Iz britanskog MO primećuju da ruske snage ulažu „značajne napore“ da pokrenu napad na šumu Serebrjanka u blizini Kremine, vjerovatno odražavajući stalna naređenja ruskog višeg rukovodstva da pređu u ofanzivu kad god je to moguće. Rusija je ostvarila male uspjehe, ali su ukrajinske snage spriječile prodor.

Razbijanje oklopnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na ulazu u Makarovku, oblast Zaporožje. Rijeka Jali, široka do 30 metara u području Makarovke, ne dozvoljava Oružanim snagama Ukrajine da snabdijevaju garnizon osim duž jedinog seoskog puta pod kontrolom vatre ruskh trupa.

  • Oglasio se Apti Alaudinov

Komandant specijalnih snaga „Ahmat“ Apti Alaudinov opovrgao je informacije o povlačenju boraca njegove jedinice iz Belgoroda.

– Što se tiče jedinica Ahmata koje su povučene iz Belgoroda, to nije tačno. Odatle niko nije izveden, sve su to priče – rekao je Apti Alaudinov za TASS.

Ranije su se na društvenim mrežama pojavile informacije da je jedinica Ahmat potpuno povučena iz Belgoroda.

  • Čehov: Grupa „Istok“ odbila napade neprijatelja

Ruske snage grupe „Istok“ odbile su napade neprijatelja na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu, izjavio je Oleg Čehov, porparol grupe „Istok“.

– Na južnodonjeckom pravcu, jedinice grupe Istok odbile su napad neprijatelja u području Makarovke – rekao je Čehov.

U području Neskučnog, vojna avijacija je uništila borbena oklopna vozila i izvela napad na ukrajinske položaje, kazao je Čehov.

Napušteni i oštećeni BMP M2 Bradley ODS-SA Oružanih snaga Ukrajine u okolini Novodanilovka, Zaporoška oblast. Uništena je posada vozila.

  • Zibinski: Ruski helikopteri izveli 11 napada na ukrajinske položaje

Posade jurišnih helikoptera avijacione grupe Zapad ruske vojske izvele su 11 raketnih napada na položaje dvije brigade Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, saopštio je portparol grupe Sergej Zibinski.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

– U toku borbenih dejstava u pravcu Kupjanska, posade jurišnih helikoptera Ka-52 i Mi-28 i jurišnih aviona Su-25 vazduhoplovne grupe „Zapad“ izvele su 11 raketnih napada na 9 područja koncentracije ljudstva, naoružanja, vojne i specijalne tehnike 14. posebne mehanizovane brigade i 103. posebne brigade teritorijalne odbrane – rekao je Zibinski.

Pored toga, grupa „Zapad“ je tokom proteklog dana osujetila četiri pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da rotiraju jedinice u pravcu Kupjanska, rekao je Zibinski.

ISTOK

CATEGORIES
Share This