Rat u Ukrajini, 486. dan – Prigožin položio oružje; Snažne borbe kod Orehova

Rat u Ukrajini, 486. dan – Prigožin položio oružje; Snažne borbe kod Orehova

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Pobunu Wagnera je predsjednik Rusije Vladimir Putin okarakterisao kao izdaju i nož u leđa i najavio oštru reakciju. Zapadni mediji su stanje u Rusiji već okarakterisali kao građanski rat. Putin ga je uporedio sa 1917. godinom kada je Rusija platila visoku cijenu unutrašnjih sukoba i rekao da se to neće ponoviti.

  • Prigožin položio oružje

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će situacija sa pobunom Wagnera uskoro biti rješena, kao i da će svi ciljevi specijalne vojne operacije biti realizovani.

Kako se navodi, Rusija će nastaviti da sprovodi sve mjere kako bi se osigurala bezbjednost države, kako bi se odbranile sve vrijednosti i kako bi se formirao multipolarni svjetski poredak.

Ministarstvo je ujedno i upozorilo zapadne države da se suzdrže od bilo kakvih koraka da iskoriste trenutnu situaciju u Rusiji kako bi ostvarili sopstvene „rusofobne ciljeve“.

Nakon razgovora predsjednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, u dogovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je obavio razgovor sa šefom Vagnera Jevgenijem Prigožinom, postignut je dogovor o zaustavljanju Vagnerovog konvoja.

Saopštava se da je Prigožin prihvatio prijedlog beloruskog lidera da zaustavi kretanje boraca Vagnera u Rusiji i preduzme dalje korake za deeskalaciju tenzija.

Lukašenkova pres-služba je takođe navela da sada postoji nacrt prihvatljivog rješenja situacije, sa bezbjednosnim garancijama za borce Vagnera, prenose RIA novosti.

Trenutak vazdušnog udara na konvoj Wagner na autoputu M-4 jutros

Povlačenje Wagnera iz Rostova

  • OSU pokušale da iskoriste ruske probleme sa Wagnerom

Oružane snage Ukrajine pokušale su da iskoriste previranja i pokrenule su „ofanzivu velikih razmera“ kod Artjomovska

Oružane snage Ukrajine pokrenule su ofanzivu velikih razmera u okolini Bahmuta, sa ponosom je saopštilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

„U pravcu Orehovo-Vasiljevka, Bahmut, Bogdanovka, Jagodnoje, Kleščejevka, Kurdjumovka. Postoji napredak u svim pravcima“, rekao je zamjenik ministra odbrane A. Malar.

❓Šta se dogodilo u stvarnosti?

Ofanziva velikih razmera nije uspela

Neprijatelj izvještava o borbi i pokušajima napredovanja u oblasti Berhovke i na Zapadnoj obali kanala Severski Donec-Donbas.

➖U stvarnosti, u blizini Berhovke, pješadija Severne flote i desantne snage odbile su brojne napade, uništivši nekoliko tenkova i nokautirajući do 5 borbenih vozila pešadije.

▪️U blizini Kleščejevke-Kudjumovke, Oružane snage Ukrajine pojačale su granatiranje teškom artiljerijom, lutale su po desantima u sivoj zoni pod granatiranjem, ali bez uspjeha.

▪️Kod Vasjukovke-Razdolovke je ispuzao 1 tenk i 4 borbena vozila pješadije, naši su otvorili vatru na njih, precizira se rezultat.

▪️Ostalo je granatiranje, pozicione borbe i mali pokušaji napada.

Wagner obara ruski avion

  • Napad Oružanih snaga Ukrajine: sektor Orehovski

Dok cijeli svijet gleda pobunu šefa Wagner PMC Jevgenija Prigožina i „marš pravde“ u Moskvu, aktivna neprijateljstva se nastavljaju na frontu. A najintenzivniji pritisak pada na područje Orehovskog.

▪️Ukrajinske formacije napredovale su 1,5 km sjeverno od Rabotina, izvršivši desant. U pomoć pješadijskim jedinicama, koje su pod pritiskom neprijatelja bile prisiljene na povlačenje, na lice mjesta su prebačena pojačanja specijalaca iz sastava 22. odreda specijalnih snaga i 45. odreda specijalne jedinice Vazdušno-desantnih snaga.

U slučaju da ruske trupe uspiju da se pregrupišu i preuzmu inicijativu, moguće je nadolazeće neprijateljske grupe zatvoriti u „kotlić“ sjeverno od Rabotina – barem Oružane snage RF imaju dovoljno snaga i sredstava na tom području.

▪️Prema (https://t.me/rusich_army/9576) Arhanđela Spetsnaza, otkrivena je koncentracija neprijateljske pješadije kod Nesteryanke: nakon uspješnog vatrenog poraza, ukrajinske formacije su raspršene.

▪️ Pjatihatki je i dalje dijelom u sivoj zoni, dijelom pod kontrolom neprijatelja. Nema sigurne kontrole Oružanih snaga RF nad naseljem, ruska pješadija radi na neprijateljskim pojačanjima koja pokušavaju krenuti naprijed.

🔻Generalno, previše je problema u pravcu Zaporožja, tako da borci, blago rečeno, ne obraćaju mnogo pažnje na pobunjeničke marševe u pozadini.

  • Uništen francuski „Cezar“

Francuski samohodni top kalibra 155 mm „Cezar“ u punoj brzini na putu izmiče bespilotnoj letjelici kamikaze, ali vozač gubi kontrolu i samohodni top se prevrće nakon  proklizavanje.

Nešto kasnije ga je drugi dron dokrajčio.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This