Rat u Ukrajini, 482. dan – Stoltenberg: Ukrajinci se suočavaju sa jakim otporom Rusa; Veliki ruski napad na Kijev

Rat u Ukrajini, 482. dan – Stoltenberg: Ukrajinci se suočavaju sa jakim otporom Rusa; Veliki ruski napad na Kijev

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je da će Ukrajina dobiti američke borbene avione F-16 najkasnije oko Nove godine. Komandant čečenske jedinice „Ahmat“ Apti Alaudinov rekao je juče da će ukrajinska ofanziva trajati još mjesec do mjesec i po dana, nakon čega će početi, prema njegovim riječima, tiho napredovanje ruskih snaga ka Kijevu.

  • Stoltenberg: Ukrajinci se suočavaju sa jakim otporom Rusije i kišom

Tokom ofanzive, ukrajinske Oružane snage su se suočile sa dobro pripremljenom ruskom odbranom, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Flenzburgu u Nemačkoj.

– Znamo da se Ukrajinci suočavaju sa jakom kišom, otporom Rusije. Rusi su uspjeli da podignu dobro pripremljene odbrambene linije sa minskim poljima, rovovima – rekao je on.

Kako je saopšteno u Ministarstvu odbrane Rusije, Oružane snage Ukrajine od 4. juna preduzimaju neuspješne pokušaje ofanzive. Već su izgubile oko 7,5 hiljada ljudi u južno-donjeckom, zaporožskom i donjeckom pravcu. Ruski predsednik Vladimir Putin je takođe naglasio da Oružane snage Ukrajine nisu bile uspješne ni u jednom pravcu.

Četiri uništena oklopna vozila i jedan T-64BV ukrajinskih snaga

  • Najvažnije s brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

– Oružane snage Rusije odbile su četiri napada ukrajinske vojske uz podršku tenkova na vremjovskom i orehovskom pravcu;

– Na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu snage Kijeva izgubile su 260 vojnika, a na krasnolimanskom 100, ukrajinske snage nastavile su sa neuspješnim pokušajima kontraofanzive na tim pravcima;
– Na području Krasnogovorke, Avdejevka i Marjinka u DNR ruska vojska je odbila 10 napada Ukrajinaca;

Obilazak zarobljenih ukrajinskih oklopnih vozila u pravcu Avdeevke

 

– Na donjeckom pravcu ruska vojska likvidirala je 220 ukrajinskih vojnika;
– U posljednja 24 sata uništeno je osam skladišta sa municijom ukrajinske vojske;
– Ruska vojska likvidirala je ukrajinsku diverzantsku grupu u Zaporoškoj oblasti a u pravcu Kupjanska onemogućeno je djelovanje još tri takve grupe;
– U pravcu Hersona likvidirano je 25 ukrajinskih vojnika i artiljerijski sistem M777;
– Ruska PVO je u poslednja 24 sata presrela sedam projektila „hajmars“ i oborila 13 ukrajinskih dronova

Posljedice ukrajinskog napada

  • Šojgu: Ukrajinci planiraju napad na Krim raketama „Storm Šedou“

Oružane snage Ukrajine planiraju da napadnu teritoriju Rusije, uključujući i Krim, raketama HIMARS i „Storm Šedou“, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

– Upotreba ovih raketa van zone specijalne vojne operacije značiće puno uključivanje SAD i Velike Britanije u sukob i povlačiće trenutne udare na centre odlučivanja na teritoriji Ukrajine – naglasio je ministar.

Početkom maja, Velika Britanija je predala Ukrajini projektile „Storm Šedou“. Kako je prenio Si-En-En, London je dobio uvjeravanja iz Kijeva da će oni biti korišćeni samo protiv ciljeva „na suverenoj teritoriji Ukrajine“. Od tada su Oružane snage Ukrajine više puta napadale regione koje je Rusija pripojila ovim projektilima.

„Storm Šedou“ je stelt krstareća raketa lansirana iz aviona. Ovo je zajednički razvoj francuske Matre i britanskog Britiš Erospejsa. Sada oružje proizvodi MBDA. Domet projektila za izvoz, prema pisanju portala „Drajv“, je 250 kilometara, ali postoje modifikacije sa dometom do 560 kilometara.

„Bespilotni“ MT-LB napunjen eksplozivom pogađa položaje ukrajinskih vojnika u blizini Maryinke

  • Prigožinova ponuda Ministarstvu odbrane

Osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin rekao je da očekuje odgovor ruskog Ministarstva odbrane na ugovor koji je dostavio, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva 20. juna.

Ministarstvo odbrane Rusije naredilo je svim „dobrovoljačkim“ formacijama, koje tehnički uključuju paravojne formacije i plaćenike, da potpišu formalne ugovore sa državom do 1. jula.

Foto Tanjug/AP

Ovo je dio napora da se privatne vojske poput Vagnera integrišu u redovne snage i da se pooštri kontrola vlade nad njima.

Prigožin je kritikovao napore ministarstva, ali je rekao da je 17. juna pokušao da podnese ugovor „sopstvene izrade“, ne otkrivajući njegov sadržaj.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva napominje da predajući svoj nacrt, Prigožin ponovo podiže ulog i vjerovatno ima za cilj da potkopa autoritet vojnih zvaničnika.

– Prigožinov ton prema (Ministarstvu odbrane) postao je nedvosmisleno konfrontacioni – navodi se u izvještaju.

Postoji dugogodišnja svađa između ruskog Ministarstva odbrane i osnivača Vagnera. Prigožin je više puta kritikovao vojne vlasti i tvrdio da su Vagnerovi plaćenici jedine ruske jedinice koje postižu uspjeh na bojnom polju.

  • Ruski „Gradovi“ pogodili ukrajinske trupe

Ruski višecjevni raketni bacači BM-21 „Grad“ pogodili su ukrajinske trupe u zoni naselja Belogorovka u Luganskoj Narodnoj Republici, javlja RIA Novosti.

– Mi smo u aktivnoj odbrani, zadržavamo trupe Oružanih snaga Ukrajine, koje povremeno pokušavaju da se probiju, naprave prodor. Naš zadatak je da uništimo opremu Oružanih snaga Ukrajine, ljudstvo, kao i da spriječimo rotaciju i isporuku municije -rekao je novinarima borac ruske grupe trupa „Jug“ sa pozivnim znakom „Galič“.

Izviđanje pred napad je izvršeno dronom, a sagovornik ruske agencije kaže da jedinicu čine dobrovoljci koji su gotovo godinu dana na frontu.

TOS-1A „Solncepjok“ uništava položaje OSU u pravcu Avdejevke

  • Veliki ruski napad na Kijev

Vojna administracija Kijeva saopštila je da su Rusi u ranim jutarnjim satima izveli masovne napade dronovima, upozoravajući stanovnike da se sklone, u objavi u aplikaciji Telegram.

Trenutno nema izvještaja o žrtvama.

Administracija je kasnije saopštila da je gradska protivvazdušna odbrana otkrila i uništila oko dvadesetak bespilotnih letilica „šahid“ iranske proizvodnje.

U Lavovu je pogođen i zapaljen dio „kritične infrastrukture“, saopštila je gradska vojna uprava, ali povrijeđenih nije bilo.

Ruski izviđači su zarobili grupu vojnika Oružanih snaga Ukrajine na Zaporoškom frontu kod sela Pjatihatki, za koje se vode žestoke borbe

  • Malijar: Najveći udarac u kontraofanzivi tek predstoji

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da „najveći udarac“ u ukrajinskoj kontraofanzivi tek predstoji, ali je priznala da je riječ o teškoj operaciji jer Rusija daje sve od sebe da je zaustavi.

– Neprijatelj neće lako odustati od svojih pozicija, a mi moramo da se pripremimo za težak duel. U stvari, to se dešava upravo sad – navela je ona na Telegramu, prenosi Rojters.

Dejstvo ruske avijacije u Orehovu

Dodala je da operacija koja je u toku ima nekoliko ciljeva, te da vojska te zadatke ispunjava.

– Uprkos činjenjici da naše trupe napreduju na jug u nekoliko pravaca, neprijatelj svoje napore koncentriše ka istoku i nastavlja da napreduje tamo. Za neprijatelja je to glavni pravac napada jer agresor ne odustaje od cilja da dođe do granice Donjecke i Luganske oblasti – navela je Malijar.

  • Operacije ruskih tenkova u pravcu Krasnog Limana
  • Eksplozije u Zaporožju i Lavovu

Eksplozije su se čule u Zaporožju sinoć nešto posle jedan sat posle ponoći, javila je ukrajinska javna televizija Suspilne na svom Telegramu.

Detonacije su se takođe čule u Lavovu i okolini oko pet sati ujutro, saopštio je gradonačelnik Lavova Andrej Sadovij.

Kada ruska straža ne funcioniše i vojnici nisu sa oružjem, dešava se ovo…

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This