Rat u Ukrajini, 475. dan – Groblje NATO tehnike; Šef NATO-a tvrdi: Ukrajina napreduje protiv Rusije

Rat u Ukrajini, 475. dan – Groblje NATO tehnike; Šef NATO-a tvrdi: Ukrajina napreduje protiv Rusije

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • Groblje NATO tehnike

Nemački tenkovi „leopard“ i američka pješadijska vozila „bredli“ postali su trofeji ruske vojske nakon neuspjelog pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da krenu u ofanzivu u zaporoškom pravcu.

  • Raketiran Lugansk

Ukrajinske snage ispalile su dvije rakete na Lugansk, pretpostavlja se da su u pitanju rakete „storm šedou“, izjavio je pukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Ukrajinski gubici u kontraofanzivi

  • Granatirana sela u Kurskoj oblasti

Ukrajinska vojska granatirala je sela Tetkino i Gluškovo, Kurske oblasti, oštećeno je devet kuća, saopštio je gubernator regiona Roman Starovojt na Telegramu.

Udari po ukrajinskim položajima

  • Zibinski: Avijacija izvela osam napada

Avijacija grupe Zapad izvela je osam napada na ljudstvo, naoružanje i vojnu tehniku ukrajinske 14. posebne mehanizovane brigade i 103. posebne brigade teritorijalne odbrane na kupjanskom pravcu, saopštio je portparol grupe Sergej Zibinski.

Prema njegovim riječima, u protivbaterijskoj borbi, posada samohodnog topa „Giacint S“ uništila je samohodnu artiljerijsku jedinicu „Krab“, poljske proizvodnje, a samohodno artiljerijsko oruđe „Msta-S“ pogodilo je posadu minobacača neprijatelja.

  • Eksplozije u više gradova

Tokom noći u pojedinim regionima, a potom i širom teritorije Ukrajine, objavljena je uzbuna za vazdušni napad. Prema pisanju lokalnih medija, eksplozije su odjeknule u Kijevu, Dnjepropetrovsku, Krivom Rogu, Ternopolju i Harkovskoj oblasti.

Lancet uništava ukrajinsku haubicu 155 mm 

  • Šef NATO-a: Ukrajina napreduje protiv Rusije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak da Ukrajina nastavlja napredovati dok pokušava izbaciti ruske snage sa istoka i juga.

Stoltenberg je sa državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u State Departmentu rekao da ukrajinske snage napreduju u dugo očekivanoj kontraofanzivi kojom se želi okončati ruska okupacija ukrajinskih teritorija.

“Ukrajina pravi razliku na bojnom polju u trenutku dok pričamo, jer su Ukrajinci krenuli u ofanzivu. Oni napreduju. Oni osvajaju područja”, rekao je Stoltenberg.

Naglasio je da je pritisak još na početku, ali što više teritorija Kijev bude u stanju da otme Moskvi “njihova ruka će biti jača za pregovaračkim stolom” i veća je vjerovatnoća da će ruski predsjednik Vladimir Putin shvatiti da nikada neće dobiti ovu bitku, agresorski rat na bojnom polju.

Ranije u utorak, Ukrajina je saopštila da su njene snage napredovale na liniji fronta sa Rusijom u regionima Donjecka i Zaporožja tokom kontraofanzivnih akcija koje je tokom vikenda najavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Blinken je rekao da očekuje da će novi paket političke i vojne pomoći Ukrajini biti objavljen kada se lideri NATO-a sastanu u Vilniusu u Litvaniji sljedećeg mjeseca.

Ruski helikopter K2 „Aligator“ uništava ukrajinsku tehniku

  • Jevgenij Prigožin: Ne znam hoće li Wagner ostati u Ukrajini

Jevgenij Prigožin, koji i dalje ima nesuglasice s ruskim ministarstvom odbrane, rekao je da njegovi plaćenici možda neće ostati u Ukrajini kada su ga pitali u kojem će se sljedećem području skupina boriti.

“Nisam siguran da ćemo ostati u Ukrajini”, rekao je vođa plaćenika, čije su trupe nedavno zauzele Bahmut u ime Rusije nakon najduže i najsmrtonosnije bitke u ratu.

Valja napomenuti da se Prigožin često koristi sarkazmom illi ironijom u svojim izjavama.

Komentirao je ukrajinsku vojsku.

“Svaka ofanziva i njezini rezultati moraju se procjenjivati nakon što neprijateljski ofenzivni potencijal bude iscrpljen. Koliko ja razumijem, ukrajinski ofenzivni potencijal je daleko, daleko od iscrpljenosti. Trebat će mjesec i po do dva mjeseca i onda ćemo morati odlučiti jesu li postigli svoj cilj ili ne”, rekao je, a prenosi Index.

Rad ruske artiljerije na južnom frontu

  • Predaja Ukrajinaca kod Avdejevke

Cijeli vod Oružanih snaga Ukrajine se predao u pravcu Avdejevka. Komandir voda 110. ombre stupio je u vezu sa jednom od ruskih jedinica. Želio je da spasi ljudstvo, jer je imao dosta povrijeđenih, a njegova komanda je odbila da se evakuiše.

Nakon pregovora, jedinica Oružanih snaga Ukrajine izašla je u punom sastavu na BMP na ruskom pravcu. Pružana je pomoć ranjenicima. Ostalo obavljaju stručnjaci, navode ruski izvori.

  • Bitka za Makarovku

Na ivici Vremjevskog nastavljaju se žestoke borbe na liniji Makarovka-Urožajnoje.

▪️Naselje Makarovka juče je tri puta menjalo vlasnika.

Od jutros, selo su kontrolisali ruski borci, koji su uspeli da izvrše kontranapad i ponovo zauzmu selo.

▪️Urožajnoje je pod sigurnom kontrolom ruskih trupa: proboji neprijatelja nisu dozvoljeni. Glavni napori su sada koncentrisani na obnavljanje linije fronta na severu.

▪️Na zapadu, Novodarovka i Levadne ostaju u sivoj zoni: ukrajinske formacije se spremaju da pohrle ka Rivnopolju da odseku ostatak ivice Vremjevskog.

ISTOK

CATEGORIES
Share This