Rat u Ukrajini, 459. dan – Ruska PVO presrela „strom šedou“ i „hajmarse“; Ukrajinske dileme u vezi kontraofanzive

Rat u Ukrajini, 459. dan – Ruska PVO presrela „strom šedou“ i „hajmarse“; Ukrajinske dileme u vezi kontraofanzive

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Blumberg: F-16 laka meta za rusku PVO

Američki lovci F-16, koje zapadni saveznici namjeravaju da isporuče Kijevu, mogli bi da budu laka meta za rusku protivvazduhoplovnu odbranu i avijaciju, piše Blumberg.

Prema navodima agencije, „F-16, koji će najvjerovatnije biti poslati Ukrajini, imaće slabije radare i municiju manjeg dometa nego ruski lovci i PVO“.

-Zbog toga će se F-16, najvjerovatnije, koristiti u odbrambene svrhe i u operacijama visokog rizika, piše Blumberg.

Prema rečima bivšeg američkog vojnog pilota Džona Venabla, ako bi F-16 bili poslati da napadaju ruske položaje, ruski radari bi ih locirali pre nego što se približe na dovoljnu razdaljinu“.

  • Ruska vojska presrela tri krstareće rakete „storm šedou“ i šest projektila „hajmarsa“

– Ruske snage su u pravcu Donjecka likvidirale gotovo 340 ukrajinskih vojnika;

– Oružane snage Rusije su tokom prethodno dana u pravcu Krasnog limana likvidirale skoro 65 neprijateljskih vojnika i samohodni top „akacija“;

– Ruska vojska je u Černjigovskoj oblasti uništila skladište municije brigade teritorijalne odbrane i „Legije stranaca;

– U regionu grada Bogoduhov u Harkovskoj oblasti uništen je punkt privremenog dislociranja stranih plaćenika;

– Komandno-osmatrački punktovi jedinica 24. i 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine uništeni su u DNR i Zaporoškoj oblasti;

– Ruska vojska je u Zaporoškoj oblasti uništila skladište municije 128. brdsko-jurišne brigade ukrajinskih snaga;

– Ruske snage uništile su skladište municije u regionu Georgijevke i Kramatorska u DNR, uključujući ukrajinske grupe „Liman“;

– Ruska vojska je u pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja likvidirala više od 100 neprijateljskih vojnika,

– Ruska PVO sredstva u toku prethodnog dana presrela su 3 krstareće rakete „storm šedou“ i šest projektila višecjevnog bacača raketa „hajmars“.

Udar ruskog „Lanceta“

  • Garanatiranje LNR: Poginula žena, ranjeno još devet osoba, među njima i dijete

Jedna žena je poginula u selu Almazno u LNR, a još devet osoba je povređeno u granatiranju koje su izvele ukrajinske snage, izjavio je gradonačelnik grada Stahanov Sergej Ževlakov.

On je precizirao da je među njima i desetogodišnje dijete.

Prema saopštenju, hitna pomoć je već prevezla sve ranjene civile u bolnicu.

  • Gladkov: Među diverzantima Poljaci i Amerikanci

U sastavu diverzantske grupe koja je upala u Belgorodsku oblast Rusije 22. maja nalazili su se Poljaci i Amerikanci, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu nakon što je posjetio hospitalizovane stanovnike Grajvoronskog i Šebekinskog okruga koji su u tom napadu ranjeni.

  • Poginulo 11 ukrajinskih vojnika

Oružane snage Rusije uništile su haubicu D-30 i samohodni artiljerijski uređaj „gvozdika“ u hersonskom pravcu, poginulo je 11 ukrajinskih vojnika, saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.

Ruski tenk na Zaporoškom frontu

  • Najintezivniji napad dronovima na Kijev od početka specijalne vojne operacije

Kijev je tokom noći bio meta najintezivnijeg napada dronovima od početka specijalne vojne operacije, saopštio je načelnik gradske vojne administracije Sergej Popko.

– To je bio najmasovniji napad dronovima na prestonicu – saopštio je Popko i dodao da je vazdušna opasnost u ukrajinskoj prestonici tokom noći trajala više od pet sati.

  • Mediji: Ukrajinska vojska u očajanju pred kontraofanzivu

Oružane snage Ukrajine, koje su iscrpljene od borbi, očajnički pokušavaju da popune svoje redove pred kontraofanzivu, piše „Telegraf“.

– Pripremajući se za predstojeću borbu, Kijev je započeo očajničku kampanju, širokih razmjera, da prikupi vojnike u nadi da će popuniti rupe u redovima Oružanih snaga Ukrajine, nastalih uslijed desetina hiljada poginulih na bojnom polju – navedeno je u članku.

Bez obzira na to što je ukrajinska vojska dobila ogromnu količinu tehnike i oružja od NATO-a, ona i dalje nema dovoljno ljudi koji, prema mišljenju zvaničnika, predstavljaju ključni faktor u kontraofanzivi, navodi izdanje.

Ruski „Lancet“ uništava ukrajinsku haubicu

  • Ruska avijacija izvela napade na Ukrajince

Ruska avijacija i artiljerija su izvele napade na položaje dveju brigada Oružanih snaga Ukrajine, koje su pokušale da vrate izgubljene pozicije u oblasti Nevske i Serebrjanske šume, rekao je predstavnik vojne grupacije „Centar“ Aleksandar Savčuk.

On je dodao da je protivnik pretrpio znatne gubitke u ljudstvu.

  • Ukrajinske trupe ispalile su ujutru 24 NATO granate na DNR

Ukrajinske trupe su od 06.05 do 07.50 ispalile 24 granate „NATO“ kalibra 155 milimetara na Kujbiševski, Kirovski i Kijevski okrug Donjecka, kao i Makejevku, predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezaniһ za rat. Prijavljeni zločini Ukrajine (JCCC) .

– Zabilježena je vatra iz oružaniһ formacija Ukrajine u pravcu: 06.05 – naselje Lastočkino – grad Donjeck (Kujbiševski i Kijevski okrug): ispaljeno je šest granata kalibra 155 milimetara.. 07.20 – naselje Lastočkino – grad Donjeck (Kujbiševski i Kijevski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 155 mm… 07.45 – naselje Tonenkoje – naselje Makejevka (Červonogvardejski okrug): šest granata od 155 kalibra mm… 07.50 – naselje Netajlovo – grad Donjeck (Kujbiševski i Kirovski okrug ): ispaljeno je sedam granata kalibra 155 mm – navodi se u telegram kanalu Ministarstva.

Ukrajinske rakete ispaljene na Harlivku, dvoje civila je poginulo

ISTOK

CATEGORIES
Share This