Rat u Ukrajini, 456. dan – Najava novih teroističkih akcija Kijeva; Dejstva „Solncepeka“ i „Uragana“ na liniji fronta

Rat u Ukrajini, 456. dan – Najava novih teroističkih akcija Kijeva; Dejstva „Solncepeka“ i „Uragana“ na liniji fronta

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Ukrajinska vojska granatirala Gorlovku

Ukrajinska vojska je granatirala Gorlovku, U napadu je ranjeno sedam osoba, rekao je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.

  • TASS: Ruski lovci ispratili dva američka bombardera

Ruski lovci Su-35S i Su-27P ispratili su dva strateška bombardera B-1B američkog vazduhoplovstva iznad Baltičkog mora. Ovo je u četvrtak saopšteno novinarima u Centru za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

– Ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora nad Baltičkim morem su 25. maja 2023. godine otkrila dva vazdušna cilja koja se približavaju državnoj granici Ruske Federacije. Da bi spriječili narušavanje državne granice Ruske Federacije, podignuti su lovci Su-35S i Su-27P dežurne snage PVO Zapadnog vojnog okruga – rekli su iz ruskog MO.

Kako je navedeno u centru, posada ruskih lovaca klasifikovala je vazdušne mete kao dva strateška bombardera B-1B američkog vazduһoplovstva. Nakon uklanjanja sa državne granice, borci su se vratili na aerodrom svoje baze.

  • Iznad Belgoroda oboren dron

Na prilazu Belgorodu oborena je bespilotna letilica, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

– Iznad Belgorodskog rejona aktiviran je sistem protivvazduhoplovne odbrane – naveo je Gladkov.

  • Kremlj: Terorističke izjave ukrajinskih obavještajaca o Putinu kao meti za odstrel

Ruske obaveštajne službe znaju svoj posao i znaju šta rade, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“, komentarišući pitanje bezbjednosti šefa države poslije izjava iz Kijeva.

Prema njegovim riječima, takve izjave potvrđuju da je vojna operacija u Ukrajini „više nego opravdana“.

– Teroristički režim govori o svojim terorističkim težnjama. Specijalna vojna operacija je više nego opravdana, više nego potrebna i mora biti završena postizanjem postavljenih ciljeva – istakao je Peskov.

Ranije je zamjenik načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki izjavio za nemački list „Velt“ da je prioritet njegovog odjeljenja „da ubije komandanta jedinice koji svojim ljudima daje naređenje za napad“.

Prema njegovim riječima, na vrhu tog spiska je Vladimir Putin, „jer on koordiniše i odlučuje šta se dešava“.

Ovo nije prvi put da ukrajinski zvaničnici prijete terorističkim napadima ruskim zvaničnicima i pristalicama vojne operacije. Tako je početkom maja šef obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov izjavio da je Kijev „ubijao i ubijaće Ruse bilo gde u svijetu do potpune pobjede Ukrajine“.

Ranije je pres služba Kremlja saopštila da je tokom noći 3. maja kijevski režim pokušao da izvede napad dronovima na kremaljsku rezidenciju ruskog predsjednika Vladimira Putina. Dvije letilice su onesposobljene, a u napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete. Portparol predsjednika Dmitrij Peskov kasnije je rekao da predsjednik države u tom trenutku nije bio u Kremlju.

Napad ruskog drona na ukrajinski položaj

  • Nove spekulacije oko ukrajinskih aktivnosti

Imajući u vidu da Kijev ne postiže uspjehe, postoji velika vjerovatnoća da će pokušati da izvede novu provokaciju, rekao je neimenovani izvor za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, moguće je da bude dignuto u vazduh skladište sa iskorišćenim nuklearnim gorivom u Harkovu, a da potom bude optužena Rusija.

Ako se Kijev opredjeli za takav korak katastrofa neće biti samo na istoku Ukrajine, nego i u Rusiji, Bjelorusiji i EU, naveo je izvor.

S obzirom da nema ozbiljnijih reakcija UN, OEBS na terorističke napade u Rusiji, ne može se isključiti mogućnost da se Kijev odluči za ovaj nehumani plan, navodi sagovornik Sputnjika.

Ukrajinci su objavili snimak napada na izviđački brod „Ivan Khurs“ u Crnom moru. Jedan od dronova se približio krmi broda, ali nema snimka eksplozije – emitovanje se završava nekoliko sekundi prije. Ima i rafala od rada mitraljeza ispaljenih na dronove u napadu. Rusko Ministarstvo odbrane ranije je izvijestilo o uništenju dronova u napadu i o odsustvu oštećenja na brodu. 

  • Preko 500 plaćenika na desnoj obali Dnjepra

Na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti nalazi se oko 500 stranih plaćenika – Poljaka, Engleza i pripadnika „Kavkaske legije“, „Bataljona šeika Mansura“ i „Gruzijske legije“, rekao je za Sputnjik izvor u ruskim bezbjednosnim snagama.

Prema njegovim riječima, broj plaćenika se drastično povećao u maju.

U Hersonu se sada nalazi oko 100 plaćenika, u Černobajevki takođe 100, a u selima duž obale još 300. Oni su smješteni u privatnim kućama koje su konfiskovali od vlasnika, naveo je taj izvor.

Ukrajinci su pokušali upasti na ruske položaje na jednom od bokova Artjomovska, ali nešto je pošlo po zlu

  • Podoljak: Kontraofanziva krenula prije par dana

Savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak tvrdi da je kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine počela prije nekoliko dana.

– Kontraofanziva traje već nekoliko dana, ovaj rat proteže se na 1.500 kilometara duž granice, ali su odvojene operacije već počele – rekao je on za televiziju „RAI 1“.

Podoljak je dodao da Kijev namjerava da koristi naoružanje koje su mu predale zapadne zemlje samo za izvođenje vojnih operacija na onim teritorijama koje smatra svojim.

On je pozvao saveznike da predaju Kijevu lovce F-16. Političar je istakao da je ukrajinskoj vojsci potrebna borbena avijacija da bi pokrila vazdušni prostor.

Zarobljeno 15 ukrajinskih vojinika kod Avdejevke

  • „Solncepek“ pogodio ukrajinske snage

Ruski teški bacač plamena Solncepek pogodio je uporišta ukrajinskih trupa u Pervomajskoj oblasti (DNR), izjavio je za RIA Novosti Vadim Astafjev, šef pres-centra grupe Jug.

– Posada teškog bacačkog plamena „Solncepek“ Jedinice za radijacionu hemijsku i biološku zaštitu Južnog vojnog okruga izvršila je tri vatrena zadatka na uporišta vodova 59. zasebne motorizovane pješadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselje Pervomajskoe – rekao je on.

Avion je takođe pogodio ukrajinske „opornike“ u pravcu Lisičansk ( LNR ) i Avdejevsk (DNR).

  • „Uragani“ uništili oklopna vozila i uporišta Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu

Artiljerijske posade Centralnog vojnog okruga napale su položaje ukrajinske vojske iz MLRS-a „uragan“, uništavajući oklopna vozila i niz neprijateljskih uporišta u Donbasu, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da artiljerijske posade Centralnog vojnog okruga aktivno koriste MLRS „uragan“ u zoni specijalnih operacija u Donbasu

– Posade višecjevnih raketnih sistema „uragan“ Centralnog vojnog okruga ( CVO ) izvele su borbene radove u zoni specijalne vojne operacije – saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U odjeljenju je pojašnjeno da su topnici, nakon što su dobili koordinate, prešli u rejon borbene upotrebe na opremi i zauzeli vatrene položaje.

– Laka oklopna vozila, ljudstvo i nacionalistička uporišta su uništena. Oružane snage Ukrajine pretrpele su gubitke ne samo na čelu svojih jedinica, već i u pozadini odbrambenih formacija – saopštilo je Ministarstvo odbrane.

ISTOK

CATEGORIES
Share This