Rat u Ukrajini, 431. dan – Bajdenova poruka Zelenskom: Ili kontraofanziva ili kapitulacija; Pakao Bahmuta

Rat u Ukrajini, 431. dan – Bajdenova poruka Zelenskom: Ili kontraofanziva ili kapitulacija; Pakao Bahmuta

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Ili kontraofanziva ili kapitulacija

List Politico piše da Bajden gura Zlenskog da krene u kontraofanziva, ali da ovaj oklijeva bojeći se neuspjeha. U protivnom SAD smatraju da treba početi pregorove o kapitulaciji.

Pogledajte video:

  • Iz brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

▪️ Kao rezultat udara na voz na željezničkoj stanici u regiji Kramatorsk, uništeno je do 200 tona municije ukrajinskih vojnika;

▪️ Kao rezultat raketnog napada Oružanih snaga Rusije na 24. mehanizovanu brigadu Oružanih snaga Ukrajine i SSO odred ukrajinske vojske u DPR, uništeno je preko 200 vojnika;

Harkovski region

▪️ jurišni odredi zauzeli su četiri četvrti u Artjomovsku, vazdušno-desantne jedinice prikovale su neprijatelja na severnoj i južnoj periferiji grada;

▪️ Oružane snage Rusije uništile su do 85 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;

▪️ Oružane snage Rusije uništile su do 65 ukrajinskih vojnika i dvije haubice D-20 i D-30 u pravcu Krasnolimana;

▪️ kod sela Svesa, Sumska oblast, pogođeno je remontno mesto vojne opreme i naoružanja 117. brigade teritorijalne odbrane;

▪️ Ruski sistemi protivvazdušne odbrane presreli su 7 višecevnih raketnih bacača HIMARS i Uragan i 4 drona u toku dana.

Udar ruskog drona FPV u ukrajinski rov

  • PMC „Wagner“ ima samo 1,5 km do oslobađanja Artemovska (Bahmut)

PMC „Vagner“ je blizu potpunog oslobađanja Artemovska, rekao je jedan od boraca RIA „Novosti“. Prema njegovim riječima, za preostale ukrajinske oružane snage u gradu nema dovoljno manevarskog prostora, jer se linija fronta neprestano približava. Istovremeno, oni neprestano pokušavaju prebaciti rezerve na front, a Jevgenij Prigožin je izvijestio da će, čim grad padne pod navalu Rusa, početi ukrajinska kontraofanziva.

Pakao Bahmuta

U jedinom kvartu koji im je dostupan, pak, ima mnogo nebodera, gdje se nalazi i željeznica. U visokim zgradama militanti su sjeli i ispravili vatru. Sada su PMC-i uspjeli istisnuti Oružane snage Ukrajine iz svih stambenih zgrada, ostavljajući pod svojom kontrolom samo zgradu medicinskog instituta, koja se, međutim, nalazi na glavnoj visini zapadnog dijela grada.

Borac Wagnera:

  • Ukrajinci upali u zamku kod Avdejevke

Ruski vojnici namamili su u zamku jedinicu Oružanih snaga Ukrajine na frontu kod Avdjevke i naneijli joj vatreni poraz

Primajući obavještajne podatke od dronova u realnom vremenu, naši borci su namamili ukrajinsku jedinicu u zamku i zasuli je vatrom.

Noćni udar Rusa po Avdejevki:

  • Čudom su svi preživjeli

Udar HIMARS-a uništio je zgradu u kojoj su bili stacionirani ruski oficiri

▪️Ovaj video leti po ukrajinskim društvenim mrežama, 20 km od fronta, neprijatelj je pogodio naše zgrade na južnom frontu, ali svi momci su ostali netaknuti.

▪️„Dvije američke projektile probile su krov zgrade i eksplodirale između prvog i drugog sprata, potpuno ih urušivši, srušivši betonske podove (u ovom dijelu zgrade).

▪️ <…> Istovremeno, nakon eksplozije, jedna od raketa je po inerciji probila drugu betonsku ploču u podrum, u centar prostorije u kojoj su se u tom trenutku nalazila tri službenika, i betonski pod Sam podrum, razbacan, prorezao je prostor fragmentima trupa, razbio je zidove, ali praktički nije povrijedio ljude koji se nalaze u različitim dijelovima prostorije “, citiraju Ukrajinci opis tih događaja.

Udar ruskog „Lanceta“

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This