Rat u Ukrajini, 422. dan – Rusi opkolili Bahmut; Kenedi: „Lažu vas; Rusi ubijaju Ukrajince 8:1“

Rat u Ukrajini, 422. dan – Rusi opkolili Bahmut; Kenedi: „Lažu vas; Rusi ubijaju Ukrajince 8:1“

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Bahmut je opkoljen

Savjetnik vršioca dužnosti šefa samoproglaešne Donjecke Narodne Republike Jan Gagin izjavio je da su ruske snage opkolile ukrajinsku borbenu grupu u Bahmutu.

Gagin je za agenciju TASS rekao da su pripadnici ruske paravojne kompanije Vagner stigli do puta Bahmut – Časov Jar, koji je korišćen za snabdjevanje grupe Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu.

Ekskluzivni snimci ruskih reportera sa prve linije u Bahmutu

„Nekoliko stotina metara je uzeto pod kontrolu, što onemogućava snabdjevanje garnizona. Tako se poklopac obruča, zapravo, zalupio“, rekao je Gagin.

On je 18. aprila izjavio da ruske snage već kontrolišu skoro 90 odsto teritorije Bahmuta.

Za Bahmut, grad u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, nekoliko mjeseci se vode žestoke borbe ukrajinskih i ruskih snaga.

Osam pripadnika 110. brigade OSU se predalo

  • Presječen “put života”

PMC „Vagner“ presjekao  „put života“ Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu, proširuje mostobran i odbija protivnapade

Ovo izveštavaju ukrajinski vojni analitičari u dnevnom izvještaju.

▪ U pravcu Bahmuta situacija za Oružane snage Ukrajine je izuzetno teška.

▪ Na području magistralnog puta O-0506, kako je juče saopšteno, vode se borbe u šumskom pojasu koji se nalazi pored autoputa i prelazi ga. Teške borbe idu pravo na samu stazu.

Uništen ukrajinski BTR-4E na putu za Bahmut

▪ U centru grada Vagnerovci su zauzeli hotel Transit.

▪ Na sjeveru sive zone Bahmuta, Rusi izvode ofanzivne operacije duž ulica Pobeda, Levanjevskog, Gleba Slobodina i Dačne.

▪ U zoni Elevatora nastavljaju se streljačke borbe na dionicama ulica Aleksandra Kolpakova i Vesjolaja.

Noćni udari „Solncepjoka“ onemogućavaju otkrivanje položaja ispaljenja

  • Opkoljene ukrajinske formacije pokušavaju da se probiju iz Bahmuta u malim grupama

Male grupe ukrajinskih trupa pokušavaju da pobjegnu iz Artjomovska ili da se predaju, saopštio je savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin za televiziju „Rusija 1“.

„Neprijatelj svakodnevno trpi kolosalne gubitke, potisnut je na zapadnu periferiju, gdje praktično ne može da doprema municiju, a puteve gađa naša artiljerija. To se odnosi i na rotaciju vojnika i evakuaciju ranjenih.

Ukrajinski garnizon praktično je osuđen na propast. Sada postoje presedani kada bježe u malim grupama… Ima onih koji se predaju, koji pokušavaju da pobjegnu iz grada“, objasnio je Gagin.

On je podsjetio da je sada oko 90 odsto teritorije Artjomovska pod kontrolom ruskih snaga. Pri tome je nemoguće govoriti o sistemskom povlačenju Oružanih snaga Ukrajine.

„Put života“ više liči na „put smrti“

  • Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

Ruske snage su u pravcu Donjecka za protekla 24 časa likvidirale do 310 ukrajinskih vojnika, četiri oklopna vozila, višecjevni raketni bacač „grad“, haubice „msta-B“ i „gvozdika“.

Jurišni odredi ruske vojske nastavljaju borbe u zapadnom dijelu Artjomovska. Vazdušno-desantne snage suzbijaju pokušaje protivnika da izvede kontranapad na bokovima i pružaju podršku jurišnim odredima za zauzimanje grada.

Ruska vojska je nanijela poraz ukrajinskim jedinicama u području naseljenih mjesta Krasno, Časov Jar i Predtečino u DNR. U području mjesta Konstantinovka u DNR uništeno je skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku.

U pravcu Kupjanska spriječeno je djelovanje četiri diverzantske grupe. Likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika, a takođe je uništeno skladište municije protivnika, haubice D-20 i „akacija“. U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano preko 55 ukrajinskih vojnika. Uništene su i haubice D-20 i „gvozdika“.

U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 90 ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva skladišta municije i haubica „msta-B“.

U napadima ruske avijacije i artiljerije u pravcu Hersona likvidirano je do 10 ukrajinskih vojnika i dva vojna vozila.

Ruski sistemi PVO presreli su tri projektila ispaljena iz višecjevnih raketnih bacača „hajmars“. U DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti uništena su tri ukrajinska drona.

  • Ukrajinski problem na Zaporoškom pravcu

Ruska artiljerija je nanela snažan udar velikom uporištu ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti.

Protivnik ima gubitke u ljudstvu i tehnici, rekao je komandant jedinice.

Uporište je sada pod kontrolom artiljerije ruskih snaga.

Udar ruskog ATGM na živu silu kod Zaporožja

  • Kenedi: „Lažu vas; Rusi ubijaju Ukrajince 8:1“

Konkurent Džozefu Bajdenu za predsjedničku nominaciju demokrata, sin nekadašnjeg američkog ministra pravde Roberta Kenedija i bratanac predsjednika Džona F. Kenedija – Robert Kenedi Mlađi poručio je da Amerikance „lažu“ kada kažu da je sukob u Ukrajini problem za SAD.

„Mi smo u Ukrajini iz pravih razloga, jer podržavamo Ukrajince, navijamo za slabije. Moj sin Konor bio je u Ukrajini i borio se protiv Rusa, ali moramo da postavimo pitanje zašto smo mi u Ukrajini“, rekao je Robert F. Kenedi mlađi koji je juče objavio svoju kandidaturu.

Ako smo tamo da iscrpimo Ruse, kako je rekao ministar odbrane Lojd Ostin, ili da smijenimo Vladimira Putina, što je rekao Bajden, onda mi koristimo Ukrajince kao pione, ubijamo ih u proksi ratu dvie sile, poručio je on.

„Niko o tome ne govori, ali je poginulo 14.000 ukrajinskih civila, 300.000 vojnih lica. Rusi ubijaju Ukrajince u odnosu 7:1, 8:1 i oni to ne mogu da podnesu.

Sve što nam govore o ovom ratu je laž“, rekao je Kendei Mlađi.

Kenedi je kritikovao administraciju zbog ukidanja bonova na hranu i socijalne zaštite za najsiromašnije Amerikancima, dok istovremeno šalje 113 milijardi dolara Ukrajini, prenosi RT Balkan.

https://twitter.com/Spriter99880/status/1649169496668602370?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1649169496668602370%7Ctwgr%5Eabe44978a89baa43eb3761c5e9aee228bb7d8980%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cafe.ba%2Fvijesti%2Frobert-kenedi-mladji–sve-sto-nam-govore-o-ovom-ratu-je-laz—ukrajinci-ginu-osam-puta-vise-od-rusa

Predsjednički kandidat za 2024. tvrdi da zemlja spašava bankare i plaća za sukob koji ne može sebi da priušti. „Naša demokratija se pretvara u korporativnu plutokratiju“, poručio je Kenedi.

Iako nije favorit, istraživanje „Ju-Es-Ej Tudeja“ i Univerziteta Safok pokazalo je da bi 14 odsto birača koji su 2020. glasali za Bajdena, sada glasalo za Kenedija.

Ruski tenkovi uništavaju ukrajinske položaje u Marinki

 

CATEGORIES
Share This