Rat u Ukrajini, 411. dan – Ukrajinci izgubili 100 Barjaktara; Bahmut mlin za meso; TOS-1A „Soncepjok“ gađao na limanskom frontu

Rat u Ukrajini, 411. dan – Ukrajinci izgubili 100 Barjaktara; Bahmut mlin za meso; TOS-1A „Soncepjok“ gađao na limanskom frontu

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪Ruske trupe izvele su ograničene kopnene udare duž linije Kupjansk-Svatovo-Kremennaja.

▪Ruske snage nastavljaju sa udarima na Bahmut i okolinu, kao i na liniju Avdijevka-Donjeck.

Uništavanje ukrajinske artiljerije kod Bahmuta

▪Ruski vojni blogeri tvrde da su Oružane snage Ukrajine nedavno izvele izviđačku operaciju u borbi na zapadu Zaporoške oblasti.

▪Prema podacima pukovnika Oružanih snaga Ukrajine Alekseja Dmitraškovskog, ruske trupe su koncentrisale 113 bataljonskih taktičkih grupa (BTGR) na pravcu Zaporožje i 205 BTG na pravcu Donjeck.

 

Avdejevka

  • Vagner oslobađa grad, Ukrajinci u mlinu za meso

Kako navodi Frans pres, ukrajinske snage posljednjih dana izgubile su teritoriju u centru grada gdje je došlo više ruskih ratnih dopisnika, čije reportaže pokazuju razoren grad.

Grad Bahmut koji je imao 70.000 stanovnika prije sukoba mjesecima je mjesto žestokih borbi. Zbog dužine bitke i teških gubitaka sa obje strane grad je postao simbol borbe između Rusa i Ukrajinaca za kontrolu ukrajinske oblasti Donbas.

Ruske trupe napredovale su posljednjih mjeseci na sjeveru i na jugu Bahmuta i presjekle više ukrajinskih ruta snabdijevanja i zauzele njegov istočni dio.

Posljednjih dana, čini se da ruske trupe napreduju u centru grada, što ponovo podstiče spekulacije o budućem ukrajinskom povlačenju.

Ukrajinski nediji navode s da je komandant Bahmutske grupe Oružanih snaga Ukrajine Sirski izvjestio Zelenskog o gubitku kontrole nad još dva bloka pored železničke stanice Bahmut, oni će moći da drže grad Oružanih snaga Ukrajine. još nedjelju dana jednostavno više neće biti prilike.

Ruske trupe jednostavno ravnaju sa zemljom utvrđeni prostor na zapadu Bahmuta, koji su stvorile Oružane snage Ukrajine u visokim zgradama, što dovodi do velikih gubitaka među ljudstvom. Sirski se ranije žalio na ovo.

  • Putevi prema Bahmutu nesigurni

Komandant ukrajinske posade T-72 prokomentarisao je italijanskom Korijera dela sera situaciju u Bahmutu.

Putevi snabdijevanja Ukrajinaca u Bahmutu postali su krhkiji. Istovremeno, Kijev će nastaviti da traži od vojnika da ostanu u zapadnom dijelu grada. Ruske snage su značajno napredovale u centru grada posljednjih dana.

 

  • Borbe na periferiji Bahmuta

Snimak ukrajinskih položaja na jugozapadu Bahmuta (Artjomovsk), gdje se sada povukao garnizon Oružanih snaga Ukrajine, braneći ostatke grada. /snimak je od nedjelje ujutru/

Pucnjava se vrši na samoj periferiji Bahmuta duž ulice Korsunski, 92. U blizini je bio i čuveni spomenik avionu MiG-17, u čijoj blizini su  ukrajinski vojnici. smatrali za svoju dužnost da slikaju.

Da se ne bi slikali Rusi dignut je u vazduh!

  • Pišulin obišao Bahmut

V.d. šefa DNR Denis Pušilin saopštio je na svom Telegramu da je posjetio Artjomovsk (Bahmut).

Ukrajinske snage u Artjomovsku „ne štede ni grad ni svoje, tjeraju ih u klanicu“, rekao je Pušilin.

Prema njegovim riječima, ruske snage nastavljaju da oslobađaju ruske zemlje.

  • Ruski radarski system protiv dronova

Prvi ruski radarski sistemi, koji omogućavaju borbu protiv mini-dronova, ušli su u jedinice ruskih PVO 2022. godine, saopštio je komandant snaga PVO-PRO i zamjenik glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-potpukovnik Andrej Demin.

„Dakle, samo za borbu protiv vazdušnih ciljeva ove klase jedinice PVO prošle godine su dobile prve sisteme za izviđanje i protivdejstvo taktičkim bespilotnim letjelicama ‘RLK-MT’ domaće proizvodnje. One već izvršavaju borbene zadatke za pokrivanje ključinih vojnih i državnih objekata, uključujući i u zoni specijalne vojne operacije“, objasnio je Demin.

Prema njegovim riječima, ovi sistemi ne samo što mogu blagovremeno da otkrivaju taktičke bespilotne letjelice koje lete na malim i ekstremno malim visinama, na udaljenosti do 20 kilometara, dajući podatke o ciljevima protivvazdušnim sistemima, već i samostalno vrše njihovo elektronsko suzbijanje.

On je dodao da je ruska PVO od početka specijalne operacije uništila više od sto bespilotnih letjelica „bajraktar“ turske proizvodnje.

Ruski „Lancet“ uništava BUK-M1

  • TOS-1A „Soncepjok“ gađao na limanskom frontu

Ruski jurišni avioni i sistemi TOS-1A „Soncepjok“ pogodili su pripadnike ukrajinskih snaga u krasnolimanskom pravcu, a neprijatelj je pretrpjeo gubitke, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.

„Teški sistemi TOS-1A ‘Soncepjok’ izveli su napad termobaričnim granatama. Neprijatelj je pretrpjeo gubitke u ljudstvu i tehnici“, rekao je Savčuk.

Osim toga, operativno-taktička avijacija je izvršila napade visokoeksplozivnim avio-bombama na privremeni smještaj ukrajinskih snaga i njihovo skladište municije. Pripadnici PVO grupe snaga „Centar“ otkrile su i uništile bespilotne letjelice Oružanih snaga Ukrajine.

Direktan pogodak skladišta municije OSU kod Severska

ISTOK

CATEGORIES
Share This