Rat u Ukrajini, 410. dan – Čečeni spriječili ukrajinsku ofanzivu; Kijev bio prinuđen da u Bahmut prebaci elitne jedinice

Rat u Ukrajini, 410. dan – Čečeni spriječili ukrajinsku ofanzivu; Kijev bio prinuđen da u Bahmut prebaci elitne jedinice

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Kijev bio prinuđen da u Bahmut prebaci elitne jedinice

Ukrajinske vlasti bile su prinuđene da prebace u Bahmut /ruski Artjomovsk/ elitne trupe, na koje su računale u kontraofanzivi, a to je dovelo do „strateških troškova“ za Kijev, tvrdi list „Njujork tajms“, pozivajući se na procurjela tajna dokumenta SAD o Ukrajini.

„Načelnik ukrajinske vojne obavještajne službe Kiril Budanov predložio je da se na dvije nedjelje pošalju elitne jedinice pod njegovom komandom kako bi potisnule ruske trupe koje su ugrožavale puteve snabdijevanja.

Uništena ukrajinska željeznička infrastruktura u Slavjansku

Primjećeno je da je general Budanov situaciju u Ukrajini u to vrijeme opisao kao ‘katastrofalnu’“, navodi list.

List napominje da je Kijev na kraju poslao pojačanje u Bahmut.

„U bitku su ušle različite elitne jedinice. Ova bitka… bila je uspješna, usljed čega su uspjeli da potisnu ruske snage dovoljno daleko od puteva, što je omogućilo snabdijevanje vojnika u gradu i evakuaciju ranjenih. Međutim, to je dovelo do strateških rashoda za Ukrajinu, koja je nastojala da sačuva svoje najbolje obučene i opremljene trupe za kontraofanzivu koja se očekuje u narednim nedjeljama ili mjesecima“, objašnjava list.

Artjomovsk (ukrajinski Bahmut) se nalazi sjeverno od velikog grada Gorlovke. On je važno transportno čvorište za snabdijevanje ukrajinske grupe snaga u Donbasu. Za grad se više od šest mjeseci vode se žestoke borbe.

List „Njujork tajms“ je ranije objavio da su na društvene mreže procurili povjerljivi materijali u kojima se opisuje stanje ukrajinske armije i planovi SAD i NATO-a za jačanje Oružanih snaga Ukrajine.

  • Glavno iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

Ruske snage ubile su do 60 ukrajinskih vojnika u hersonskom pravcu i uništile haubice „akacija“ i „gvozdika“;

U donjeckom pravcu ubijeno je više od 250 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine;

U krasnolimanskom pravcu ubijeno je do 55 ukrajinskih vojnika;

Oružane snage Rusije uništile su u Zaporožju skladište sa 70 hiljada tona goriva za obezbjeđivanje dejstava Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu;

Sistemi PVO presreli su 10 raketa ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „smerč“ i raketu „Grom-2“, a u prethodna 24 časa uništeno je i 14 dronova;

U Zaporoškoj oblasti i DNR uništena su ukrajinska skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije;

Ruske snage pogodile su u Harkovskoj oblasti napredni komandni punkt operativne grupe ukrajinskih trupa „Harkov“;

Oružane snage Rusije pogodile su jedinice ukrajinskih snaga u oblasti naselja Pavlovka i Vodjano u DNR.

Zaporoški front

  • Ukrajina u zadnjih 24 sata odbila više od 50 ruskih napada – Ukrajinski brifing

Više od 50 ruskih napada odbijeno je u poslednja 24 sata, prema Glavnom štabu ukrajinskih oružanih snaga.

Rusija je izvela četiri raketna i 40 vazdušnih napada, kao i 58 napada raketnim sistemima, prema jedinici koja nadzire operativno upravljanje kijevskim trupama.

Glavni štab je dodao da „neprijatelj ne prestaje koristiti terorističku taktiku“ i da će vjerovatnost daljnjih raketnih i vazdušnih napada „i dalje biti visoka“.

Glavni napori Moskve usmjereni su na područja Liman, Bahmut, Avdiivka i Marin, dodaje se.

Ukrajinska protivvazdušna obrana takođe je izvela 12 napada na područja u kojima su bili ruski okupatori i oborila 14 borbenih bespilotnih letelica, tvrdi Glavni štab.

Uništen ukrajinski BTR4

  • Formirane specijalne grupa za borbu protiv zapadnih tenkova

Specijalne grupe za borbu protiv tenkova, koje su Kijevu isporučile zapadne zemlje, formirane su u Ruskoj Federaciji po nalogu zamjenika ministra odbrane Junus-Beka Jevkurova.

Ruski artiljerci uništili su tokom noći kod Hersona samohodne haubice „gvozdika“ i „akacija“ sa posadama i municijom, iz kojih su ukrajinske snage gađale gradove na levoj obali Dnjepra, saopštio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Ukrajinske trupe svakodnevno izvode artiljerijske udare po civilnoj infrastrukturi gradova i sela na levoj obali Dnjepra, ispaljujući po 100-150 granata dnevno. Samo tokom prošle noći, prema podacima hitnih službi regiona, više od 40 granata ispaljeno je na gradove Nova Kahovka, Kahovka, Tavrijsk i selima Gornostajevo i Ribalče.

Ukrajinski problemi na Bahmutskom pravcu

  • IPR: Rusi se suočavaju sa nedostatkom artiljerijske municije

Američka privatna analitička kuća Institut za proučavanje rata je objavio da se ruska vojska suočava sa nestašicama artiljerijskih granata.

„Velika potražnja za granatama ukazuje na to da se ruske snage i dalje u velikoj meri oslanjaju na artiljeriju kako bi nadoknadile ključne nedostatke u borbenim sposobnostima, uključujući loše vještine gađanja, nedovoljne sposobnosti za napad sa zemlje i neadekvatnu dostupnost vazdušnih snaga u Ukrajini“, tvrde iz IPR.

Ruske snage koriste tešku artiljeriju da gađaju naselja, kako ne bi izlagali avione i pilote ukrajinskoj PVO.

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da se selo Tišanka u Volokonovskom okrugu našlo pod neprijateljskom vatrom. On je istakao da niko nije povređen, ali da su oštećene četiri kuće na kojima su popucali prozori.

Direktan pogodak ruske „pametne bombe“ iz aviona

  • Čečeni zaustavili ukrajinsku ofanzivu

Bataljon „Istok Ahmat“ Ministarstva odbrane Rusije spriječio je ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine u zaporoškom pravcu, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.

Prema njegovim riječima, ruski dronovi otkrivali su ofanzivna dejstva ukrajinskih snaga i korigovali minobacačke napade, čime je spriječen napad na ruske položaje.

Prema njegovim rečima, bataljon je uništio dva tenka i jedno borbeno vozilo pješadije.

  • Uništene dvije diverzantske grupe

Ruski vojnici grupe trupa „Zapad“ su u kupjanskom pravcu uništili dvije neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe i osujetili tri pokušaja rotacije ukrajinskih snaga, izjavio je za Sputnjik načelnik prescentra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

On je dodao da su posade grupe protivvazdušnih raketnih sistema „buk“ i „tor“ uništile četiri ukrajinske bespilotne letelice: „furija“, „valkirija“, „elf“ i „leleka 100“ u blizini naselja Vladimirovka, Steljmahovka i Oljšana.

Tokom kontrabaterijske borbe kod naselja Volčanski Hutora posada haubice 2A65 „msta B“ uništila je artiljerijsko oruđe ukrajinskih snaga D-30, dodao je Zibinski.

Groblje ukrajinske tehnike na Bahmutskom pravcu

ISTOK

CATEGORIES
Share This