Rat u Ukrajini, 405. dan – Juriš na Bahmut; Wagner pred Bogdanovkom

Rat u Ukrajini, 405. dan – Juriš na Bahmut; Wagner pred Bogdanovkom

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Wagner u naletu

Sve administrativne zgrade i važni industrijski objekti u Artemovsku došli su pod kontrolu Vagnerovog PMC-a.

Ukrajinska vojska trenutno drži samo stambenu oblast na zapadu grada, ali nastavlja da se žestoko opire, nakon željezničke stanice i škola broj 11 je pod ruskom kontrolom!

PMC „Vagner“ zauzeo je sivu zonu ispred naselja Bogdanovka i već su se približili ovom naselju.

  • Juriš na Bahmut

Ukrajinske odbrambene snage su odbile skoro 50 napada ruskih osvajača, a gradovi Bahmut i Marjinka ostaju u epicentru neprijateljstava.

O tome se govori u današnjem rezimeu Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

„U pravcu Bahmuta, neprijatelj ne prestaje da juriša na grad Bahmut“, tokom dana naši branioci su odbili oko 20 neprijateljskih napada, navodi se u izvještaju.

Neprijatelj je takođe izveo neuspješne ofanzivne operacije u rejonu Bogdanovka u Donjeckoj oblasti. Takođe, na Avdejevskom i Marjinskom pravcu, neprijatelj je vodio ofanzivne operacije u oblastima Novokalinovoe, Pervomajski i Marjinka, ali nije bio uspješan.

Bahmut je groblje ukrajinske tehnike

  • „Bitka je u toku“

U toku je bitka, neprijatelj se naglo pojačao, kaže Dmitrij Rogozin.

„A sada se bore komšije našeg bataljona. Neprijatelj se naglo pojačao, što se i očekuje. Ovdje je sada bučno, rekao je bivši šef Roskosmosa i šef vojne savjetodavne grupe Carski vukovi.

Očigledno, govorimo o zaporoškom pravcu.

Zaporoški pravac

  • Zalužni u konsultacijama sa američkim generalima o teškoj situaciji na frontu

Glavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužni saopštio je da je u još jednom razgovoru sa načelnikom Združenog generalštaba američkih snaga Markom Milijem ispričao o „teškoj, ali kontrolisanoj“ situaciji na bojnom polju, navodi se na Telegramu Zalužnog.

U saopštenju se napominje da se on fokusirao na potrebu jačanja protivvazdušne odbrane Ukrajine i isporuke Kijevu oružja i municije.

Bahmutski front

  • Rusija sve više koristi avionske navodeće bombe

Rusija koristi do 20 vođenih vazdušnih bombi dnevno, rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat u jednoj od svojih emisija.

„Neprijatelj koristi navođene bombe koje mogu da lete desetine kilometara (do 70 km) – do 20 bombi dnevno duž cijele linije dodira. Lansiraju se iz aviona Su-35 i Su-34, koji se ne nalaze u krugu dometa naše PVO, a to je prijetnja za nas na koju još nemamo šta da odgovorimo“, rekao je on.

Napominjemo da je učestalost upotrebe novih vođenih bombi od strane ruskog vazduhoplovstva zaista u porastu, posebno na jugu, gdje se vazdušni udari na ukrajinske položaje izvode u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, a njihova pojava na frontu kod Ugledara takođe je primjetno sve veća.

NATO tehnika se sve teže snalazi u ukrajinskom blatu

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This