Rat u Ukrajini, 394. dan – Prigožin: Pokušaće zadati tri udarca i sve vratiti na 1991. godinu

Rat u Ukrajini, 394. dan – Prigožin: Pokušaće zadati tri udarca i sve vratiti na 1991. godinu

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Pokušaće zadati tri udarca i sve vratiti na 1991. godinu

Šef ruske grupe plaćenika Vagner Jevgenij Prigožin objavio video u kom tvrdi da zna za ukrajinski plan čiji je cilj „zadati tri udarca“.

Pritom navodi da je Ukrajina grupisala 200.000 vojnika u Donbasu, od kojih je 80.000 u blizini Bahmuta.

“Planovi uključuju invaziju na region Belgorod koji bi se koristio u razmjeni, zatim rezanje Luganjske i Donjecke narodne republike na dva dijela i konačno oslobađanje Krima”, ističe Prigožin.

“Šta neprijatelj radi? Dolazi proljeće. Zemlja se suši, vjetar duva, temperatura je od 15 do 18 stepeni. Sve to omogućiće prelaz teških vozila preko polja. Ukrajinci su primili velik broj različitih vozila od NATO-a, oružanih vozila, tenkova, ‘Leoparda’ o kojima svi pričaju. Pripremili su 200.000 rezervista. Koncentrisaće će ih na različitim mjestima”, govori Prigožin pa objašnjava da će krenuti na Belgorod i da zato treba granicu između Belgoroda i Harkiva “ojačati” da bude neprobojna.

„Zatim će probati da probiju liniju Svatove-Kremina kako bi dostigli do Valujki. Treće, skoncentrisaće će se na Bahmut kako bi napali ruske formacije, demoralizovali snage i postigli prednost, a nakon zauzimanja Bahmuta otvoriće put za dalje. Grupa od 80.000 vojnika je oko Bahmuta i držeći ovu liniju mogu da pokušaju da odsjeku Vagnerove jedinice. Kad to učine, otvoriće rupu od 30 do 40 km gdje se mogu skoncentrisati. Krenuće u nekoliko smjerova u isto vrijeme – odozdo na Lisičansk- Sjeverodonjeck pokušavajući da presjeku Luganjsk i Donjeck na dva dijela. Potom će se grupisati oko Dnjipra i krenuti prema Zaporožju te izvršiti nekoliko udara kako bi se domogli Berdjanska, Melitopolja i Mariupolja blokirajući tako Krim. Tada će krenuti na Krimski most i gurnuti situaciju na granice iz 1991.“, zaključuje Prigožin.

https://twitter.com/wartranslated/status/1638939229156769792?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1638939229156769792%7Ctwgr%5Eb8bb299a28ec4f25a7a1f2ab6192b349a94f8bb0%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cafe.ba%2Fvijesti%2Fotkriveno-na-karti–pokusace-zadati-tri-udarca-i-sve-vratiti-na-1991–godinu–video-

  • Izvršen udar; Simultano, i s mora, i iz vazduha

Iako se nalazi oko 230 kilometara od prve linije fronta, ukrajinska vojska izvela je napad na luku Sevastopolj na Krimu u srijedu.

Prema više ruskih i ukrajinskih izvora, udar je izvršen sinhronizovanom detonacijom eksploziva na daljinski upravljanom bezposadnom brodu i istovremenim naletom više vazdušnih droonova.

Video koji se pojavio na društvenim mrežama potvrđuje takve procjene jer prikazuje veliku eksploziju na ulazu u sevastopoljsku luku i intenzivnu vatru ruske protivvazdušne odbrane po nebu i po morskoj površini.

Iako je nejasno kakva je stvarna šteta prouzrokovana ovim najnovijim napadom, on će vjerovatno dodatno povećati napetost na poluostrvu koji je Rusija okupirala 2014. godine, a ukrajinski zvaničnici, po svemu sudeći, namjeravaju da ga oslobode.

Prema više ruskih medija, pomorski saobraćaj oko Sevastopolja bio je neko vrijeme zaustavljen kao rezultat ovoga napada.

https://twitter.com/NOELreports/status/1638562934988103684?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1638562934988103684%7Ctwgr%5E523cdc1edf6e288640099ae5f58ab2ea7c99a1f0%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cafe.ba%2Fvijesti%2Fizvrsen-udar–simultano–i-s-mora–i-iz-vazduha-video

Mihail Razvožajev, guverner Krima, objavio je na svom telegram kanalu da su uništena ukupno tri “objekta” koji su pokušali da prodru u zaliv. Navodno sui h oborili mornari I to gađajući ih pešadijskim raoružanjem, a radila je i ruska protivvazdušna odbrana. Ako je vjerovati Razvožajevu, ruski ratni brodovi ovom prilikom nisu oštećeni, ali su popucali prozori na okolnim zgradama, prenijela je Slobodna Dalmacija.

Napad na Sevastopolj u srijedu bio je tek posljednji u dugom nizu ukrajinskih napada na ciljeve na okupiranom poluostrvu. U ponedjeljak je ukrajinska obavještajna uprava (GUR) objavila da su napadom na grad Džankoj na sjeveru poluostrva uspješno uništeni ruski projektili tipa Kalibr.

“Pretpostavljamo da Ukrajinci to rade kako bi unijeli nemir u ruske redove i istovremeno naštetili ruskim borbenim sposobnostima. Uništavanjem projektila na vozovima ili kamionima na Krimu sprječavaju napade istima na ukrajinsko tlo a takođe testiraju svoje bespilotne letjelice i ukupne sposobnosti za dalekosežne napade prije nadolazeće ofanzive. Psihološki učinak ovih operacija je veliki i itekako ohrabrujući za ukrajinske građane koji su svakodnevno u skloništima jer ih Rusi stalno gađaju u njihovim domovima“, rekao je za Ben Hodžis, penzionisani general koji je ranije zapovedao američkom vojskom u Evropi.

Dejstva ruskih dronova na Bahmutskom pravcu

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪️Ruske trupe izvele su kopnene napade sjeveroistočno od Kupjanska i na liniji Svatovo-Kremennaja.

▪️Ruske snage nastavljaju ofanzivu na Bakhmut, a također pokušavaju opkoliti Avdijevku.

▪️Ukrajinske snage nastavljaju s napadima preko rijeke Dnjepar u regiji Herson.

Kremlj nastavlja tjerati ruske rezerviste na ugovornu službu.

▪️Mikhail Mishustin najavio je da Rusija nastavlja da ulaže napore da integriše oslobođene zemlje Ukrajine, uvede ruske institucije i razvije infrastrukturu.

▪️Ruske trupe u Bjelorusiji nedavno su premeštene nazad u Rusiju uoči proljetne regrutacije.

ISTOK

CATEGORIES
Share This