Rat u Ukrajini, 381. dan – Teške borbe za Bahmut, „zona ubijanja“ koči vagnerovce

Rat u Ukrajini, 381. dan – Teške borbe za Bahmut, „zona ubijanja“ koči vagnerovce

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Teške borbe za Bahmut

Teške borbe za Bahmut nastavljaju se, a bitka za taj ukrajinski grad postala je „zona ubijanja“ koja koči napredovanje privatne ruske paravojne organizacije Vagner, prenosi londonski Gardijan.

U najnovijem obavještajnom izvještaju britanske vojske navodi se da su u protekla četiri dana snage Vagnera preuzele kontrolu nad većinom istočnog Bahmuta, dok su ukrajinske snage uspjele da zadrže zapadni dio i srušile ključne mostove preko rijeke Bahmutka, koja sada označava liniju fronta.

Međutim, u izvještaju britanskog ministarstva se ukazuje da ukrajinske snage i njihove linije snabdijevanja na zapadu ostaju ranjive zbog neprekidnih pokušaja ruskih snaga da zaobiđu branioce sa sjevera i juga.

Ukrajina je odlučila da se bori za razoreni grad Bahmut jer se tamo uništavaju najbolje ruske jedinice i degradiraju se njihove borbene mogućnosti prije planirane ukrajinske proljećne kontraofanzive, izjavio je danas pomoćnik predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi Rojters.

Ukrajinske snage ispalile su u posljednja 24 sata oko 50 granata na pet naselja koja se nalaze na lijevoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštila je u subotu regionalna služba za vanredne situacije.

Nešto ranije ukrajinske oružane snage ispalile i 72 granate na sedam naselja u regionu, prenosi TASS.

Ariljerija Vagnera razbija položaj Ukrajinac prije juriša

  • Stanje u Bahmutu

Odredi „muzičara“ napadaju, pokušavajući da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine na različitim pravcima. Prema izvještajima medija uspjeli su da pređu rijeku Bahmutku i počnu da se probijaju ka centru grada.

Ukrajinski vojni analitičari opisuju situaciju kao kritičnu:

▪️Situacija je teška, Vagner pokušava da proširi sjeverni bok ,juriši u pravcu Bogdanovke još nisu doveli do željenog rezultata“, pišu ukrajinski vojni analitičari.

–  Na sjeveru Bahmuta, ruske trupe su pokrenule aktivnu ofanzivu ka fabrici AZOM. Na jugu Bahmuta Vagnerovci napreduju u nekoliko pravaca. Sa šumske plantaže jugoistočno od okruga Kvadrata, jurišnici Vagnera izveli su 7 napada tokom dana.

– Istočno od Ivanovskog, Rusi ništa manje pritiskaju da zaobiđu selo i stignu do T0504.

– Sjeverno od Soledara se nastavljaju teške borbe, „vagnerovci“ pokušavaju da se probiju.

– Vagner sada ispituje slabosti u odbrani Oružanih snaga Ukrajine.

Vagner u AZOM-u

  • Ukro-vojnik, koji se nalazi u Artemovsku (Bahmut), šokiran je onim što se dešava i ne razumije zašto Zelenski uništava Ukrajince…
  • „Borbe u Bahmutu su eskalirale“

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar rekla je da su borbe u Bahmutu eskalirali i da je u toku još jedan pritisak ruskih snaga da probiju odbrambene linije koje su uglavnom bile čvrste posljednjih šest mjeseci.

Zapadno od Bahmuta granatiranjem i projektilima pogođen je grad Kostantinovka koji drže Ukrajinci.

Regionalno tužilaštvo saopštilo je da je osam osoba povrijeđeno, a da je u napadima oštećeno ili uništeno više desetina kuća.

  • Ukrajinci minirali Artjomovsk /Bahmut/ američkim minama

Ukrajinska vojska minirala je ulice Artjomovska koristeći američke mine, javljaju reporteri Sputnjika pozivajući se na informacije pripadnika grupe „Vagner“.

„Prilikom čišćenja određenih dijelova grada pronašli smo mine američke proizvodnje `klejmor`. U pitanju je pandan ruske mine MON-50. To komplikuje stvari“, rekao je on.

Pripadnici „Vagnera“ kažu i da se sve više susreću sa NATO naoružanjem i da je u posljednje vrijeme zapadno oružje više zastupljeno nego sovjetsko.

  • Ruska vojska juriša na svaku kuću u južnom dijelu Artjomovska /Bahmuta/

Borac grupe „Vagner“ opisao je žestoke borbe koje se vode na jugu Artjomovska u DNR.

Kako je rekao za Sputnjik, u južnim kvartovima grada ruska vojska je izvodila juriš na skoro svaku kuću.

„U svakoj kući se nalazilo nekoliko grupa protivnika“, rekao je borac „Vagnera“.

Vagner je probio odbranu

  • Ukrajina: Rusi sele Vagner iz Bahmuta, šalju regularnu vojsku

Grad Bahmut je i dalje „najtoplija oblast na liniji fronta“, rekao je portparol ukrajinske vojske za CNN.

„Bahmut je i dalje najžešće mjesto na liniji fronta. Sada je treći krug boraca iz Vagnerove plaćeničke grupe, koju Rusija zamjenjuje redovnom vojskom“, rekao je Serhij Čerevati.

„Prvi talas, koji je poslat na front prošlog februara, činili su profesionalni vojnici, ljudi povezani sa FSB-om i Ministarstvom unutrašnjih poslova. Drugi talas Vagnerovaca činili su mobilisani zatvorenici, koji su zbrisani sa lica zemlju kada je Vagner pokušao da probije odbranu“, rekao je Cerevati.

Ukrajinci bježe pred Čečenima

  • Kijev prebacio kod Kremene neobučene mobilisane ljude

Ukrajinska komanda poslala je neobučene, nedavno mobilisane borce kod Kremene u LNR, rekao je za Sputnjik potpukovnik Narodne milicije u penziji Andrej Maročko.

„Južno od mesta Kremena stiglo je oko stotinak nedavno mobilisanih civila koji nisu prošli specijalnu obuku i koji su poslati u zonu borbenih dejstava skoro odmah nakon mobilizacije“, rekao je on.

Kako je dodao, njih su uvjeravali da ih voze na poligon za obuku.

Ranije je Maročko saopštio da ukrajinske snage prilikom povlačenja od Kremene ostavljaju svoje mrtve, pa čak i ranjene kojima bi se mogla pružiti pomoć.

Posljednjih mjeseci u tom pravcu vode se žestoke borbe. Ukrajinska vojska redovno granatira Kremenu i Svatovo i pokušava da probije rusku odbranu, ali svi napadi su odbijeni. Ukrajinska vojska tamo trpi teške gubitke.

ISTOK

CATEGORIES
Share This