Rat u Ukrajini, 378.dan – Palo Veselo kod Avdejevke; Ukrajinci utvrđuju drugu liniju odbrane

Rat u Ukrajini, 378.dan – Palo Veselo kod Avdejevke; Ukrajinci utvrđuju drugu liniju odbrane

Najnovije vijesti sa fronta:

 • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪Ruske snage su vjerovatno zauzele istočni dio Artjomovska istočno od reke Bahmutke nakon kontrolisanog povlačenja ukrajinskih trupa iz istočnog Bahmuta u centralni i zapadni dio grada. Napredovanje je na jugozapadu Artemovska.

▪Ruske trupe izvele su jurišne operacije na liniji Kupjansk-Svatovo-Kremennaja. Postoji napredovanje sjeverozapadno od Kremenne. Ukrajinski izvor je rekao da su ruske trupe povećale broj napada u pravcu Kremenskoje i Belogorovsk.

▪Ruske trupe su nastavile sa napadima u oblasti Avdijevke.

Ruski izvor je rekao da ukrajinske snage pokušavaju da izvedu operaciju preko reke Dnjepar u oblasti Herson.

▪Prema Institutu, prvi glavni zadatak Rusije je da preuzme kontrolu nad preostalim delom LNR i napreduje na zapad, ka istočnom dijelu Harkovske oblasti, kao i da opkoli sjeverni dio DNR.

▪Drugi glavni zadatak je preuzimanje kontrole nad DNR-om.

Uništena ukrajinska tehnika kod Bahmuta

 • Palo Veselo kod Avdejevke

Ukrajinski mediji pišu da su ruske snage zauzele stratešku tačku Veselo, kod Avdejevke.

Artiljerijski udar na Avdejevku

 • Potvrdili: Osvojili smo…

Šef Vagnra Jevgenij Prigožin jutros je objavio da je njegova plaćenićka vojna grupa zauzela Bahmut.

„Jedinice privatne vojne tvrtke Vagner preuzele su kontrolu nad istočnim dijelom Bahmuta“, rekao je Prigožin u glasovnoj snimci na Telegramu.

„Sve istočno od rijeke Bahmutka potpuno je pod kontrolom Vagnera“, rekao je.

U utorak je Volodomir Zelenski upozorio u intervjuu za CNN da bi pad Bahmuta bio „otvoren put“ za ruske trupe da zauzmu gradove u Ukrajini.

„Ovo je taktika za nas, razumemo da bi nakon Bahmuta mogli ići dalje“, rekao je ukrajinski predsjednik.

 • Zelenski zahtjeva da se brani Bahmut

Odluku Kijeva da nastavi sa odbranom Bahmuta (ruski naziv Artjomovsk) predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski objasnio je činjenicom da će ruske trupe nakon njegovog zauzimanja moći da nastave ofanzivu na druge velike gradove Donbasa.

„Shvatamo da poslije Bahmuta oni (ruske trupe) mogu da krenu dalje. Mogu da idu na Kramatorsk, na Slavjansk. Poslije Bahmuta, ovo će biti otvoren put ka drugim gradovima… u donjeckom pravcu“, rekao je Zelenski u intervjuu za „Si-En-En“.

U ponedjeljak je američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio da Artjomovsk, gdje se vode teške borbe, ima više simboličan nego strateški značaj. Kasnije se za nastavak odbrambene operacije i dalje jačanje ukrajinskih pozicija u Artjomovsku založio glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužni.

 • „Između 12.000 i 20.000 ukrajinskih vojnika brani Bahmut“

Agencija France-Presse prenosi neke komentare koje pripisuje osnivaču plaćeničke grupe Vagner Jevgeniju Prigožinu.

Izvještava se da Prigožin nije želio da komentiše ranije izjave ministra obrane Sergeja Šojgua da je zauzimanje grada Bahmuta ključno za pokretanje dalje ofenzive u široj regiji.

Procijenio je da između „12.000 i 20.000“ ukrajinskih vojnika još uvijek brani grad.

„Vrlo je komplikovano ubiti između 12.000-20.000 ukrajinskih vojnika do sutra ujutro“, rekao je Prigožin.

„Lancet“ uništava ukrajinski tenk

 • Ukrajinski TG kanal „Resident“

„Naš izvor u OP je rekao da je moral branilaca Bahmuta veoma nizak,niko ne veruje da će Oružane snage Ukrajine uspeti da zadrže grad . Vojnici ne razumjeju zašto bacati sve nove rezerve, ako grad nije od strateškog značaja, već samo političkog, zašto takve žrtve.

Da bi stabilizovao situaciju, Generalštab prebacuje zapadne PMC u Bahmut, kao i elitne jedinice, oni moraju stabilizovati situaciju.“

 • Kadirovljev čovjek se vraća

Apti Alaudinov, pomoćnik predsjednika Čečenije i komandant specijalnih snaga Ahmat, rekao je da se osjeća dobro i da se vraća na liniju fronta, gdje su njegovi borci.

„Trenutno ne mogu da kažem da sam se potpuno oporavio, jer je za to potrebno dosta vremena. Ipak ne mogu sebi da dozvolim da budem na mirnom kada su moji borci na prvoj liniji fronta. Lečiću se u hodu, “ – izjavio je general Apti Alaudinov, komandant specnaza Ahmat i odnedavno zamjenik komandata 2. armijskog korpusa Oružanih snaga Ruske Federacije (bivše Milicije LNR).

Na generala Aptija Alaudinova je 8. februara pokušan atentnat pismom sa bojnim otrovom. Nakon prve pomoći, prebačen je u bolnicu u Moskvi gdje je ostao do 24. februara. Istraga o okolnostima atentata je u toku.

„Onim ljudima koji su pokušali da me otruju mogu samo da kažem da je sve volja Uzvišenog Alaha. Pošto nisu uspjeli, onda ja trebam na ovoj zemlji još da doprinesem, da stignemo do pobjedonosnog kraja, do poraza naših neprijatelja.“ – zaključio je general Alaudinov.

 • Živog ga zakopali

Ukrajinci  zakopavaju „svog“ vojnika,živog i vezanog, jer odbija da se bori! Scenario sličan jučerašnjem! Prvobitno je sam sebi morao da iskopa raku!

https://twitter.com/JoeyDon85521785/status/1632852348820410368?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1632852348820410368%7Ctwgr%5E254d28de8cc0e7bf8a5441d742c3f7441bbe903a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cafe.ba%2Fvijesti%2Fuzivo–video-zivog-i-vezanog-sahranjuju-jer-odbija-da-se-bori–sprema-se-velika-kontraofanziva–najgore-tek-dolazi–ceceni-pojacavaju–12-brigada-za-novu-odbranu–bahmut-moze-pasti-u-narednim-danima

 • I Čečeni pojačavaju snage na frontu!
 • Ukrajinci utvrđuju drugu liniju odbrane

Oružane snage Ukrajine pripremaju drugu liniju odbrane Slavjansk-Kramatorsk-Konstantinovka-Toreck i raspoređuju pojačanja sa rezervom. Trenutno je na ovoj liniji, kao i u Seversku, koncentrisano najmanje 12 brigada, uključujući i nedavno formirane 47. i 67. Brigada, navodi telegram kanal „Ribar“ koji prati dešavanja na frontu.

Neke formacije su već učestvovale u bitkama za Artjomovsk. Među njima su 17. tenkovska i 28. mehanizovana brigada, kao i padobranci iz 80. i 95. vazdušno-desantne brigade, koji trpe velike gubitke na drugoj liniji odbrane.

Napredovanjem ruskih snaga, linija fronta postaje sve veća. To stvara potrebu kod ukrajinskih snaga da vojnike koriste za zaštitu i držanje položaja umjesto da idu u kontranapad.

 • Sprema se velika kontraofanziva, najgore tek dolazi?

Ukrajina sprema veliku kontraofanzivu, prenosi „The Economist“.

Znak da se nešto dešava je intenzitet isporuke zapadnog naoružanja, objašnjavaju. Od vojne pomoći koju je Pentagon obećao od početka rata, 40 odsto je stiglo u posljednja tri mjeseca.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This