Rat u Ukrajini, 377. dan – Rusi preuzimaju potpunu kontrolu – Ukrajinci se povlače?; „Bitka dosegla najviši intenzitet“

Rat u Ukrajini, 377. dan – Rusi preuzimaju potpunu kontrolu – Ukrajinci se povlače?; „Bitka dosegla najviši intenzitet“

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪️Ukrajinske vlasti su nagovijestile da će Ukrajina za sada nastaviti braniti Artemovsk.
Oružane snage RF nastavile su da napadaju severozapadno od Svatova i u oblasti Kremennaja.
▪️Ruske snage su konsolidovale teritorijalna osvajanja u Bakhmutu, ali još nisu opkolile grad i primorale ukrajinske trupe na povlačenje.
▪️Ruske snage nastavile su sa udarima u oblasti Avdiivka i zapadno od Donjecka.
▪️Ruske snage nastavljaju borbu za održavanje kontrole nad deltom Dnjepra u oblasti Herson.

Vagnerov tenk u Bahmutu

  • Rusi preuzimaju potpunu kontrolu – Ukrajinci se povlače?

Ruske trupe će uskoro preuzeti Bahmut pod svoju kontrolu, dok su ukrajinske snage već počele da se povlače, rekao je austrijski pukovnik Markus Rajzner.

Prema riječima komandanta Garde Oružanih snaga Austrije, ruske snage već kontrolišu sve glavne puteve, a za Oružane snage Ukrajine postoji samo mogućnost povlačenja kroz polja i livade ka zapadu.

„Grad će uskoro pasti. Masa ukrajinskih vojnika je već povučena iz grada. Povlačenje je već počelo prije dvije nedjelje. Zahvaljujući stalnom pritisku u Bahmutu, ruske trupe su uspjele da spriječe ukrajinsku ofanzivu u rejonu Melitopolja, koja je bila planirana krajem prošle jeseni“, izjavio je on.

Rajzner je takođe primjetio da su posljednje nedjelje značajno ograničile ofanzivne mogućnosti Ukrajine.

Ranije je njemački list Bild, pozivajući se na izvore, prenio da je situacija u Bahmutu izazvala nesuglasice između Vladimira Zelenskog i generala Valerija Zalužnog, koji je prije nekoliko nedelja pozvao na razmišljanje o povlačenju iz ovog grada.

Ukrajinski tenk u Bahmutu

  • Novobahmutovka gori. Noćna borba

▪ „Veoma je blizu – malo dalje od puta koji se stalno granatira između Gorlovke, Jasinovate i Donjecka. To se vidi na mapi“, prenosi D. Rogozin.

▪Tokom naše ofanzive, Oružane snage Ukrajine u ovoj oblasti su izgubile svoje položaje i povukle se, možda su sada krenule u noćni kontranapad, prebacujući dodatne snage.

  • „Nema odluke o povlačenju iz Bahmuta“

Ukrajinska obrana grada Bahmuta je „postigla svoje ciljeve i veliki je strateški uspjeh za ukrajinsku vojsku“, rekao je savjetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak.

Ukrajina je imala dva glavna cilja u obrani Bahmuta: kupovinu vremena da pojača svoje snage i nanošenje teških gubitaka ruskim snagama“, rekao je Podoljak.

Kazao je da je odluka da se Bahmut brani do ove mjere zajednička strategija koju je osmislila ukrajinska vojska uz odobrenje predsjednika Zelenskog.

„Što se tiče obrane Bahmuta, ciljevi su ostvareni 1000 posto. Vojska je sprovela plan uništenja neprijateljske glavne borbeno spremne grupe s jedne strane i omogućila obuku desetaka hiljada ukrajinskih vojnika da se pripreme za protivnapad“, kazao je Podoljak.

  • „Bitka dosegla najviši intenzitet“

General pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinske kopnene vojske i jedan od najvažnijih ukrajinskih generala, juče je posjetio istočni grad Bahmut, objavilo je danas ukrajinsko ministarstvo obrane.

„Juče je general pukovnik Oleksandr Sirski, zapovednik Kopnene vojske, još jednom posjetio jedinice koje brane Bahmut, baš kao i predgrađe“, stoji u saopštenju ukrajinskog ministarstva obrane. „Prema njegovim riječima, bitka za Bahmut dosegla je najviši stepen intenziteta“, stoji u saopštenju.

„Neprijatelj je poslao dodatne Vagnerove borce u bitku. Naši vojnici hrabro brane svoje položaje severno od Bahmuta i pokušavaju spriječiti opkoljavanje grada“, rekao je Sirski.

Ukrajinci publikuju snimak iz predgrađa Bahmuta dok govore o borbama u gradu

  • Prigožin: Ukrajinska vojska formira grupacije oko Artjomovska /Bahmuta/

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da ukrajinska vojska formira grupacije za deblokadu Bahmuta u naseljima oko Artjomovska (Bahmut), među kojima su grupacije u Slavjansku, Seversku, Časovom Jaru i Konstantinovki.

„’Vagner’ blokira Bamhut. Da bi se odblokirao Bahmut, poželjno je da se zablokira… ‘Vagner’. Zbog toga su Oružane snage Ukrajine formirale niz grupacija: jednu grupaciju u Slavjansku – 67. brigada, drugu u Seversku – 88. i 66. brigada, još jednu u Časovom Jaru i jednu u Konstantinovki, naveo je Prigožin, a prenosi njegova pres-služba na Telegram kanalu.

Prigožin je dodao da je neophodan koordinisani rad svih ruskih odreda radi potpune blokade ukrajinske vojske.

Uznemirujući snimak! Bahmut: Ovuda je prošao „Vagner“

  • Neuspješan kontranapada OSU kod Svatova-Kremene

Krvavi neuspjeh Oružanih snaga Ukrajine i jedinstveni snimak bitke u rovovima kod Svatova-Kremennaya.
Jurišna jedinica Oružanih snaga Ukrajine pokušala je da napadne položaje „Hrabri“. Ruski borci su ih namamili u poseban napredni rov, nepovezan s drugim potezima, i pucali na njih dok su pokušavali da se učvrste.

  • Propao pokušaj deblokade Bahmuta

Jevgenij Prigožin objavio je ekskluzivni snimak (https://t.me/+c0aaSqXHwng4ZGJi) nedavnog raspoređivanja Oružanih snaga Ukrajine u Bakhmutu. Vojnici PMC Wagner otkrili su približavanje odreda Oružanih snaga Ukrajine, više od 6 hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine išlo je prema Bakhmutu. Oko 3 hiljade vojnika uhvaćeno je u vatrenu vreću, više od polovine je eliminisano, pokrenut je zračni udar na napredne položaje pomoću avio-bombe FAB-3000.

ISTOK

CATEGORIES
Share This