Rat u Ukrajini, 374. dan – Ukrajinci se povlače iz Bahmuta, iako neki djelovi jedinica OSU još daju otpor

Rat u Ukrajini, 374. dan – Ukrajinci se povlače iz Bahmuta, iako neki djelovi jedinica OSU još daju otpor

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Približna situacija u Bahmutu/Artjomovsku sa beznačajnim odstupanjima

✖️“Sjeverna“ i „Južna“ grupa koju čine borci PMC „Vagner“ koji su međusobno udaljeni oko 4km vazdušne linije, što je primjera radi u dometu protivtenkovske vođene rakete „Kornet“ ili topa 2A42 kalibra 30mm.

  • Bahmut još kontroliše Ukrajina i nema „masovnog povlačenja“

Rusija nije preuzela kontrolu nad istočnim gradom Bahmutom, rekao je glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga za CNN.

„Borbe u Bahmutu su više na periferiji, a grad kontrolišu ukrajinske obrambene snage: Oružane snage Ukrajine, granična straža i nacionalna garda“, rekao je Serhij Čerevatji, glasnogovornik istočne grupe oružanih snaga. .

@_minimalistka_

Їх чекають діти, дружини, сестри, батьки❗ ❗Ми не бачили і не чули наших ГЕРОЇВ 9 довгих місяців ❗ #Україна #морськапіхота #повертайсяживим #полонені #36обрмп #вірнийзавжди #захисникимаріуполя

♬ оригінальний звук – Українська музика 🇺🇦

Ukrajinske trupe rotiraju položaje u Bahmutu u kontrolisanim, planiranim rotacijama, rekao je odgovarajući na izveštaje o povlačenju nekih jedinica.

„Nema masovnog povlačenja ukrajinskih trupa“, rekao je.

Veća grupa OSU napušta Bahmut

  • „Ovo su mrtvi ukrajinski vojnici, vraćamo ih u domovinu“

Osnivač ruske grupe Vagner objavio je video sa leševima i rekao da su u njima mrtvi ukrajinski vojnici.

„Šaljemo kući još jednu ‘pošiljku’ mrtvih boraca ukrajinske vojske. Hrabro su se borili i poginuli. Zato će ih najnoviji kamion vratiti u domovinu“, rekao je Prigožin na snimku.

  • Ulične borbe u Bahmutu: Ukrajinski snajperisti gađaju civile (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je priznalo da Kijev gubi svoje položaje u gradu i da ruska vojska nastavlja da napreduje

Ukrajinski snajperisti gađaju civile u Artjomovsku (Bahmut), rekao je za „RIA Novosti“ Jurij Marčenko čiju su suprugu, kako je rekao, na ovaj način ubili vojnici Oružanih snaga Ukrajine.

Dejstvo ruskog „Lanceta“

Borci grupe „Vagner“ koji učestvuju u borbama za grad evakuišu civile na bezbjedne teritorije koje kontroliše Rusija, pa je tako u petak u DNR dovedena grupa stanovnika iz Bahmuta, među njima je bio i Marčenko.

„Snajper je 22. februara ubio moju ženu kroz staklo u kući. Tako je umrla. Pucali su i na mene, ali ja sam, nakon što je ona pogođena, legao na pod, metak me je promašio“, kaže Marčenko brišući suze.

Prema njegovim riječima, od komšije je čuo da su pucale dve snajperistkinje u ukrajinskim uniformama, jednu od njih je primjetio i on.

„Dvije žene, snajperistkinje, video ih je komšija. Ja sam video samo jednu, malu, punačku, u vojnoj uniformi sa puškom, pucala sa udaljenosti od oko 100 metara sa tavana iz susjedne kuće, pojasnio je on.

Jurij je bio primoran da sahrani svoju ženu u bašti, jer zbog stalnog bombardovanja nije mogao da ode do groblja. Na pitanje čiji su snajperisti, samouvjereno je rekao da su ukrajinski.

„Ukrajinski snajperisti, živim u selu na periferiji grada, više nas ih je vidjelo, dvoje snajperista se kretalo tuda“, dodao je.

  • Ukrajinci prave novu liniju odbrane

Vojni ekspert Andrej Maročko rekao je za Sputnjik da se novo uporište ukrajinskih snaga nalazi sjeverozapadno od Artjomovska /Bahmut/.

„Kod naselja Minjkovka otkriveni su rovovi i uporišta protivnika. Tu se nalazi i oklopna tehnika i artiljerijsko oružje. Ukrajinskih snaga ranije nije bilo na tom području“, dodao je on.

Podsjetimo, osnivač „Vagnera“ Evgenije Prigožin rekao je juče da je grad praktično opkoljen.

Ukrajinci pri povlačenju uništavaju infrastrukturu

  • Granate padaju oko Bahmuta, ukrajinski komandant: Ovo je klanica

Ruska artiljerija izvodi udare po putevima iz Bahmuta, sa ciljem da završi opkoljavanje ovog grada na istoku Ukrajine.

Rojters je primjetio intenzivno rusko granatiranje puteva koji vode zapadno od Bahmuta, što je, kako navodi, očigledan pokušaj da se blokira pristup ukrajinskim snagama u i iz grada.

Ranjeni ukrajinski vojnici se predaju

Most u susjednom gradu Hromove oštećen je u ruskom tenkovskom granatiranju, prenio je britanski list „Gardijan“.

Ukrajinski vojnici su radili na popravci oštećenih puteva, a više vojnika je krenulo ka liniji fronta, što je znak da Ukrajina još nije spremna da se odrekne grada, navela je agencija.

Na zapadu, Ukrajinci su kopali nove rovove za odbrambene položaje.

Komandant kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski posjetio je juče Bahmut da bi ga lokalni komandanti obavjestili o tome kako da se pojača odbrambeni kapacitet snaga na liniji fronta.

Denis Jaroslavski, komandant jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je za TV Espreso da je dijelovima pojedinih jedinica naređeno da se prebace na sigurnije položaje, opisujući situaciju u petak kao klanicu na obje strane.

Vlasnik ruske privatne vojske Vagner, Jevgenij Prigožin, ranije je rekao da je grad skoro potpuno okružen i da je samo još jedan put otvoren za ukrajinske trupe.

Vagnerova avijacija dejstvuje po Bahmutu

  • Najvažnije iz brifinga ruske vojske:

– U pravcu Krasnog Limana neprijatelj je izgubio skoro 150 vojnika;

– U pravcu Kupjanska, ruske snage likvidirale su preko 90 ukrajinskih vojnika;

– Na području južnog Donjecka i Zaporožja, neprijatelj je izgubio skoro 80 pripadnika;

– U pravcu Donjecka likvidirano je ili ranjeno skoro 490 ukrajinskih vojnika, a uništen je i jedan artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje;

Bitka kod Kremene: Samarski legion razbija hvaljeni ukrajinski desant

– U DNR je uništen radar za navođenje raketa PVO sistema „S-300“, a u DNR, Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti oborena su tri ukrajinska helikoptera Mi-8;

– U pravcu Hersona likvidirano je preko 70 ukrajinskih vojnika i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje,

– Tokom prethodnog dana oboreno je 12 projektila „hajmars“, a uništeno je i 11 dronova u Harkovskoj, Hersonskoj oblasti, LNR i DNR.

ISTOK

CATEGORIES
Share This