Rat u Ukrajini, 368. dan – Ukrajinci napali vojnu bazu u Bjelorusiji; Bahmut je opkoljen; Bomba FAB-500 bačena na Avdijevku

Rat u Ukrajini, 368. dan – Ukrajinci napali vojnu bazu u Bjelorusiji; Bahmut je opkoljen; Bomba FAB-500 bačena na Avdijevku

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Ukrajinci napali vojnu bazu u Bjelorusiji

U Bjelorusiji u nedjelju popodne odjeknule su tri eksplozije na vojnom aerodromu Mačulišči, koja je i komandna baza bjeloruske PVO.

Na njoj se nalazi avion za rano radarski otkrivanje A-50 U Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije kao i tri borbena aviona MiG 31K za lansiranje hipersoničnih raketa tipa kinžal.

O ovom napadu pišu bjeloruski opozicioni mediji.

Za sada nema pouzdane informacije šta se tačno dogodilo, ali se pretpostavlja se da je dron pokušao da ošteti avion za rano upozoravanje i kontrolu A-50 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Prema ruskim izvorima 6 bespilotnih letjelica lansirano je iz Černigovske oblasti i Kijevske oblasti. 4 su oborena pri prilasku, 1 je oborena iznad aerodroma i njena olupina je pala na opremu za održavanje i čišćenje aerodroma.

1 je uspjela da pogodi jedan od aviona koji pripada Ministarstvu odbrane Republike Bjelorusije, nakon čega se vatra proširila na stranu Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Informacije se provjeravaju satelitima, podaci će biti dostupni do ponoći po moskovskom vremenu.

Nakon što dobije ove podatke, Lukašenko će kontaktirati Putina, a zatim je moguć indirektan kontakt sa Zelenskim preko posrednika.

Rusko napredovanje ne Svatovu i Kremenoj

  • Bahmut opkoljen

Ruski ratni reporetr Evgenije Podubni na svom Telegram kanalu napisao je da je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski obavješten o taktičkom opkoljavanju Artjomivska (Bahmuta) od strane ruskih trupa i da je evakuacija ukrajinskih jedinica koje su ostale u gradu nemoguća.

Rad ruske artiljerije po Bahmutu

Podubni se poziva na informacije iz sopstvenog neimenovanog izvora. Prema njegovim riječima, o situaciji u Artjomivsku Zelenskog je izvjestio glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

„Ovu formulaciju potvrđuje stanje na terenu“, dodao je ruski reporter.

On je objasnio da su ukrajinske trupe imale samo jedan način da izađu iz grada – preko Hromova. Međutim, i ona se sada nalazi pod vatrom ruskih snaga.

Borci Vagnerovog PMC-a napredovali su 2,5 km jugozapadno između Berhovski rezervoara i željezničkog puta za Časov Jar.

Borbe kod Marinke

  • Bomba FAB-500 bačena na Avdijevku

Dva jurišna aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Su-25 bacila su visokoeksplozivne bombe FAB-500 na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki u DNR.

ISTOK
CATEGORIES
Share This