Rat u Ukrajini, 362. dan – Rusi probili liniju fronta; Opkoljavaju Berhovku

Rat u Ukrajini, 362. dan – Rusi probili liniju fronta; Opkoljavaju Berhovku

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Kadirov: Specijalne jedinice zauzele

Specijalne snage „Ahmat“ zajedno sa bataljonom 2. armijskog korpusa Narodne milicije Luganske Narodne Republike zauzele su stratešku tačku u okolini Belogorovke, saopštio je predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

„Žestoke borbe za posjedovanje ovog strateškog brda trajale su dosta dugo. Poslije intenzivnih borbi, oko 5 km kopna došlo je pod kontrolu naših jedinica, kao i pristup pruzi koja vodi ka Seversku, što samo po sebi daje našoj strani značajnu prednost u ovom sektoru fronta“, napisao je Kadirov.

On je takođe rekao da se Kirgiz Musihanov, ranije izbavljen iz ukrajinskog zatočeništva, vratio u redove Ahmata.

„Sada on, kao komandant jedne od četa specijalnih snaga, postiže odlične rezultate u jednoj od najvažnijih oblasti“, dodao je Kadirov.

  • Podignut Su-57

Ruski višenamjenski lovac pete generacije Su-57 tokom specijalne operacije u Ukrajini izvršava zadatke na uništavanju i vazdušnih i kopnenih ciljeva, izjavio je potpredsjednik ruske Vlade i ministar industrije i trgovine Denis Manturov u intervjuu za Interfaks.

„Ipak, bilo bi ispravnije da efikasnost borbene upotrebe naših aviona ocjenjuje glavni naručilac opreme – Ministarstvo odbrane Rusije. Mogu samo da kažem da Su-57 riješava višestruke zadatke tokom specijalne operacije“, rekao je Manturov.

  • U toku opkoljavanje Berhovke

Prema preliminarnim informacijama, počelo je opkoljavanje Berhovke, 7 km sjeverozapadno od Artjomovska (Bahmut). U toku su borbe.

Kako pišu telegram kanali, u slučaju opkoljavanja u kotlu se mogu naći jedinice 61. jegerske, 77. aeromobilne, 24. mehanizovane i 57. motorizovane pešadijske brigade.

Trenutno Oružane snage Ukrajine hitno prebacuju jedinice 17. tenkovske brigade u Berhovku kako bi spriječile opkoljavanje naselja, kao što je bio slučaj sa Paraskovjevkom.

  • Borci PMC „Vagner“ probili su odbranu Oružanih snaga Ukrajine u Berhovki i otišli iza neprijateljskih linija

Jurišne grupe su ušle između Berhovke i pozadine odbrane Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Jagodnoje, presjekavši povlačenje Oružanih snaga Ukrajine u Bahmut od Berhovke i Dubovo-Vasiljevke.

U samoj Berhovki vode se žestoke borbe, Rusi su zauzeli sjeverni dio sela.

Kod Jagodnoga „Vagnerovi“ se kreću duž šumskog pojasa da bi udarili sa boka.

Zauzimanje Paraskovijevke omogućilo je da se zauzmu visovi u blizini Berhovke, koji su na povoljnijem položaju u odnosu na Oružane snage Ukrajine.

❗️Ukrajinski vojni izvještači potvrđuju:

▪️ „Bahmutski dio – Rusi su uspjeli da probiju odbranu južno od Paraskovjevke, namjeravajući da zabiju klin između Jagodnog i Berhovke.

▪️Kreću se i ka Dubovu-Vasiljevki.

▪️U samom Bahmutu ima mnogo napada, nisu svi odbijeni od strane Oružanih snaga Ukrajine.

Udar „Solncepeka“ po ukrajinskim položajima

Promjene na mapi za Bakhmut za poslednjih 7 dana.

▪️ Sa juga „Vagnerovi” nisu uspjeli da probiju odbranu u blizini autoputa, pa sada napadaju groblje kako bi došli do poznatog „aviona”, prenose resursi OSU u večerašnjim izvještajima.

  • Rusi ispaljuju rakete; promijenili taktiku

Ruske trupe su počele da sakrivaju rakete u koritima reka Dnjestar i Južni Bug, omogućavajući im da putuju nisko kako bi zaobišli ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane, rekao je Jurij Ihnjat, portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Prema Ihnjatu, ruske snage su takođe počele da lansiraju rakete tokom noći.

Bahmutski pravac

  • Pad Bahmuta na godišnjicu rata

Britanski obaveštajci: Rusi će proglasiti pad Bahmuta na godišnjicu.

  • Ukrajinci šalju pojačanja prema Časovu Jar

Oružane snage Ukrajine se pripremaju za odbranu u naselju Časov Jar, koji se nalazi zapadno od Artjomovska-Bahmuta, rekao je Sputnjiku vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„U rejonu naselja Časov Jar primjećeno je povećanje utvrđenja i kontingenta ukrajinskih trupa. Uočeno je aktivno miniranje prilaza neprijateljskim pozicijama i izgradnja drugih inženjerijskih barijera“, rekao je on.

Prema riječima Maročka, jugoistočno od naselja ukrajinske snage vrše daljinsko miniranje šumovitih područja zabranjenim protivpešadijskim minama PFM-1 „Lepestok“.

  • Naredne sedmice odlučujuće za Ukrajinu

Naredne nedelje će biti odlučujuće za Ukrajinu, rekao je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus u intervjuu za Blumberg.

„Mislim da će sljedeće nedelje biti donekle odlučujuće“, rekao je ministar.

Pistorijus je ukrajinsku protivvazdušnu odbranu nazvao „glavnim prioritetom“.

Prema njegovim riječima, to se mora postići „u naredna tri mjeseca“.

Pozicije koje su ruske snage i „Ahmat“ zauzeli u Belogorovki

  • Zelenski: Nećemo braniti Bahmut po svaku cijenu

Ukrajinske snage ne namjeravaju da brane Bahmut (Artjomovsk) po svaku cijenu i do posljednjeg vojnika, izjavio je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

💬„Ovo nije naročito veliki grad. Zapravo, kao i mnogi drugi… u Donbasu. Važno nam je da ga branimo, ali ne po svaku cijenu i da svi poginu. Borićemo se dokle god je razumno. Rusi zatim žele dalje do Kramatorska i Slavjanska, do granica Donbasa i do Dnjepra, ako uspiju. Mi pružamo otpor, a u međuvremenu pripremamo sljedeću kontraofanzivu“, rekao je Zelenski u intervjuu za italijanske medije.

ISTOK

CATEGORIES
Share This