Rat u Ukrajini, 356. dan – Rusi zauzeli Paraskovjevku; Tri ukrajinske brigade u okruženju

Rat u Ukrajini, 356. dan – Rusi zauzeli Paraskovjevku; Tri ukrajinske brigade u okruženju

Najnovije vijesti sa fronta:

 • Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

U pravcu Kupjanska likvidirano do 70 ukrajinskih vojnika, uništeno i 5 kamioneta i samohodna haubica „gvozdika“;

U pravcu Krasnog Limana likvidirano skoro 100 ukrajinskih vojnika, uništena i platforma višecjevnog bacača raketa „grad“;

U ofanzivi ruskih snaga u pravcu Donjecka likvidirano preko 60 ukrajinskih vojnika;

Bitka kod Marinke

Oružane snage Rusije uništile su hangar sa vojnom tehnikom 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u okrugu Avdejevke;

Ukrajinske snage izgubile su skoro 40 pripadnika na području južnog Donjecka;

Uništenje ukrajinskog transportnog vozila

Oružane snage Rusije izvele su napada na jedinice ukrajinske vojske u okrugu Ugljedara u DNR, kao i Levadnog i Orehova u Zaporoškoj oblasti;

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su u DNR avion MiG-29 i helikopter Mi-8 Oružanih snaga Ukrajine,

Oružane snage Rusije uništile su komandni punkt jedinica za radioelektronsko ratovanje ukrajinske snage u Harokvskoj oblasti.

 • Sudbina ukrajinskog garnizona nastanjena u Paraskovijevki je zapečaćena

Prema izvještajima sa terena,Ukrajinci, a riječ je o jedinicama 125.  brigade odbrane, 24. mehanizovane i 57. motorizovane pješadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine, praktično je opkoljen. Ruske trupe su presjekle puteve za bjekstvo za 1,5 hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

 • Stanje u Paraskovijevki

U toku su žestoke borbe u Paraskovijevki, koja se nalazi na sjevernim prilazima Artjomovsku, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin.

Prema njegovim riječima, poslije oslobođenja Krasne Gore tamo je u toku čišćenje terena što će omogućiti da se vojska pozabavi Paraskovijevkom. On je dodao da će zauzimanje Paraskovijevke blokirati put za Časov Jar, poslednji put snabdijevanja ukrajinskih snaga.

Pušilin je istakao i da ukrajinske snage za sada ne namjeravaju da predaju Artemovsk /Bahmut/ bez borbe.

„Ovdje vidimo sasvim predvidljiva dejstva rukovodstva oružanih formacija Ukrajine, odnosno blokiranje slobodnog ulaska u Artemovsk neovlašćenim licima. Svjesni smo da za sada nema izgleda da će neprijatelj predavati položaje bez borbe“, rekao je on za „Prvi kanal“.

Udar ruskog „Lanceta“ na ukrajinski tanker

Lider DNR je istakao i da se u jugoistočnom dijelu Ugljedara vode žestoke bore i da tamo postoje određeni uspjesi.

„Ugljedarski pravac: ovdje vidimo da su se razvile borbe u jugoistočnom dijelu Ugljedara. Ovde je jako teško, veoma žestoke borbe. Ali, ipak, vidimo uspjehe“, ocijenio je Pušilin.

Pušilin je naveo i da se žestoke borbe vode u zapadnom dijelu Marjinke.

Pušilin je petak saopštio da Kijev nastavlja sa prebacivanjem snaga u ovo mjesto.

 • Zabranjen ulaz u Bahmut

Ukrajinske snage zabranile su ulazak civilima i dobrovoljcima u Bahmut (Artjomovsk).

Ograničenja ulaska za civile i dobrovoljce u Bahmut sa ukrajinske strane od ponedjeljka mogu značiti da se ukrajinske oružane snage spremaju da se povuku iz grada, piše „Njujork tajms“.

List napominje da su predstavnici ukrajinske vojske odbacili pretpostavku o predstojećoj ofanzivi. Međutim, kako se navodi u članku, zabrana ulaska civilima mogla bi da znači da se borbe već vode u dijelovima grada koji su ranije bili relativno bezbjedni. Konkretno, ranije se takvim smatralo područje na zapadnoj obali rijeke Bahmutke.

List istovremeno prenosi informacije ruskog Ministarstva odbrane da su ruske trupe zauzele naselje Krasna Gora sjeverno od Artjomovska, što, prema pisanju lista, dovodi do pogoršanja stanja ukrajinskih snaga.

List navodi i reči ukrajinskog pukovnika Sergeja Čerevatog, koji je izjavio da je situacija u Artjomovsku kritična. Međutim, on tvrdi da je grad i dalje pod kontrolom Ukrajine i da još nije došlo do prekretnice.

Llist „Klimenko tajm“ javio je 12. februara, pozivajući se na ukrajinskog komandanta sa pozivnim Mađar, da će od 13. februara vojska zatvoriti pristup Artjomovsku za sve civile, uključujući i dobrovoljce. U grad će biti moguće ući uz posebne propusnice. Prema njegovim riječima, svrha zabrane je da se osigura bezbjednost civila.

 • 💥💥Bahmut je pod jakom artiljerijskom vatrom, saopštile su lokalne vlasti

⁉️💣⁉️“Grad, predgrađa, čitav perimetar i zapravo ceo pravac Bahmut-Kostjantnivka su pod ludim, haotičnim granatiranjem“, rekao je Vladimir Nazarenko, zamjenik komandanta ukrajinskog bataljona Svoboda.

 • Ruska vojska ušla je u skladište stranih legionara PMC „Aligator“

Plaćenici pokušavaju da se probiju u pozadinu ruskih snaga, ali ruskii obavještajci ne spavaju.

 • Bitka za Bahmut skupo košta Ukrajinu, mogla bi potkopati povjerenje u Zelenskog na Zapadu i kod kuće — Vol strit džurnal

▪Vjera u Zelenskog na Zapadu može biti poljuljana ako grupa Oružanih snaga Ukrajine u Artemovsku bude opkoljena i pretrpi impresivne gubitke, piše VSJ.

▪Bitka za Artemovsk je veoma skupa za Kijev. Štaviše, naglašavaju mediji, tamošnji događaji se odvijaju u kritičnom trenutku u neprijateljstvima, kada je ruska armija popunila svoje redove mobilisanim borcima i počela da se kreće naprijed.

▪U članku se kaže da se Kijev suočava sa „delikatnom ravnotežom“ u Artemovsku između teritorija i spasavanja života svojih vojnika za druge bitke. VSJ je takođe podsjetio na reči Zelenskog, koji je obećao da neće predati Artemovsk.

 • Vazdušni baloni iznad Ukrajine

Dana 14. februara, u vazdušnom prostoru Ukrajine zabilježeni su vazdušni ciljevi poput balona sa ugaonim reflektorima koje je lansirao neprijatelj, saopštio je Jurij Ignat, portparol ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

„Vjerovatno su to baloni sa ugaonim reflektorima, o kojima smo nedavno pričali. Ukrajinski radari prati ove vazdušne ciljeve koji se kreću vazdušnim strujama, malom brzinom. Na ukrajinskom nebu stalno dežuraju borbeni avioni“, rekao je on, prenosi „Ukrajinska istina“.

 • Ukrajinski zarobljenik traži posljednju cigaretu

Zarobljeni pripadnik Oružanih snaga Ukrajine traži da zapali poslednju cigaretu, ali su mu ruski vojnici objasnili da ga niko neće ubiti, a on će još imati vremena da puši. „Bićete raspoređeni u centar, sjedećete i jesti pomorandže, a mi ćemo biti ovdje…“

„Slušao ukrajinsku propagandu o „zlim Rusima““- komentarišu borci!

 • Ukrajinac se žali, izgubio je 11 saboraca u jednom napadu!
 • Kramatorsk se sprema za ruski napad!

U Kramotorsku je lokalni stanovnik, najblaže rečeno, u nedoumici gdje su lokalne vlasti otišle. Snijeg kod ulaza u gradsku vijećnicu pokazuje da tamo nije kročila noga.

Izgleda da su pacovi pobjegli sa broda koji tone. Očigledno, sve je odavno jasno. A ubice koje su se nastanile u Kijevu, šaljući snopove ukrajinskih muškaraca na klanje, konačno sruše novčić.

ISTOK

CATEGORIES
Share This