Rat u Ukrajini, 346. dan – Rusi ušli u Ugledar, teške borbe u užoj zoni grada; Plaćenici napuštaju Bahmut

Rat u Ukrajini, 346. dan – Rusi ušli u Ugledar, teške borbe u užoj zoni grada; Plaćenici napuštaju Bahmut

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Stranci plaćenici napuštaju Bahmut

Strani plaćenici napuštaju određene oblasti Bahmuta (Artemovsk) u pozadini aktivnog napredovanja snaga PMC „Vagner“ već direktno u gradu.

Volodimir Zelenski je zauzvrat potpisao zakon o pooštravanju krivične odgovornosti za dezerterstvo, odbijanje da se povinuje naređenju itd.

Napredovanje boraca Vagnerovog PMC-a u okolini Bahmuta, kao i na periferiji grada, primorava ukrajinsku komandu da prebacuje sve više snaga na ovaj pravac.

Prema različitim procjenama, kod Bahmuta je koncentrisano oko trideset hiljada ukrajinskih vojnika iz redova borbeno najspremnijih jedinica.

One rezerve koje je Kijev pripremio za zaporoški i svatovski pravac sada rade na pravcu Bahmuta, odnosno „vagnerovci“ su Ukrajince lišili potencijala za velike ofanzive na navedenim pravcima .

U Ukrajini se nastavlja mobilizacija jer treba popuniti brigade koje trpe gubitke pa broj boraca kod Bahmuta stalno raste.

  • Saopšteno je da su napredne jedinice Oružanih snaga RF ušle u Ugledar

Indirektno, ovu informaciju potvrđuju i riječi govornika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Kovaljeva, koji je rekao da se u gradu vode teške borbe tokom kojih će ruske trupe upasti u grad.

Ima i izvještaja o zauzimanju prvih kuća naselja od strane ruske vojske!

  1. brigada Crnih kozaka Oružanih snaga Ukrajine posrnula u Ugledaru, pobjegla.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine pokušava da stabilizuje front uvođenjem rezervnog sastava, koji će biti bačen da zapuši rupu, još nije jasno, gledamo.

155. ruska brigada ulazi u Ugledar

  • Trasa je presječena, u toku je razmjena vatre!

Ruske snage zauzimaju nove položaje na prilazima Ugledaru i uspostavile su kontrolu nad trasom koja vodi u grad iz Pokrovskog, saopštio je savjetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.

„Ono što mogu tačno da kažem je da su naše snage presjekle trasu Pokrovsk-Ugljedar. U toku je razmjena vatre“, rekao je Gagin za televiziju „Prvi kanal“.

  • Brifing Ministarstva odbrane Rusije

– U protekla 24 sata ruska avijacija je uništila dva ukrajinska aviona Su-25 u oblasti Ugljedara i Andrejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici.

– U oblasti Ugljedara i Černova u Donjeckoj Narodnoj Republici i u Kancerovki u Zaporoškoj oblasti uništena su dva skladišta goriva za vojnu tehniku i tri skladišta artiljerijske municije ukrajinske armije.

– Grupacija „Istok“ Oružanih snaga Rusije je tokom ofanzivnih dejstava u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu likvidirala do 60 vojnika u protekla 24 sata, a pogođena su i dva skladišta goriva i tri skladišta municije.

– U pravcu Donjecka odredi grupacije „Jug“ Oružanih snaga Rusije su tokom ofanzivnih dejstava zauzeli bolje pozadinske položaje. U protekla 24 sata likvidirano je više od 40 protivničkih vojnika i uništeno osam jedincia tehnike, uključujući američku haubicu M109 „paladin“ i kontrabaterijski sistem AN/TPQ-50.

– Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su tokom proteklog dana presreli sedam projektila ispaljenih iz sistema „Oljha“, „Uragan“ i HIMARS u LNR, DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, a oborena je i jedna raketa „harm“.

– U protekla 24 sata u krasnolimanskom pravcu ubijeno je ili ranjeno do 70 ukrajinskih vojnika, dok je u pravcu Kupjanska ruska artiljerija likvidirala više od 20 ukrajinskih vojnika, jedno oklopno vozilo i haubicu.

U Očakovu, u Nikolajevskoj oblasti, uništena je radarska stanica raketnog kompleksa S-300.

U oblastima naselja Dudčani i Tokarevka u Hersonskoj oblasti i Červonogrigorovka u Dnjepropetrovskoj oblasti pogođena su četiri skladišta s municijom.

Ruska operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija su tokom proteklog dana uništile ukupno 83 artiljerijska odreda na vatrenim položajima, kao i ljudstvo i vojnu tehniku u 119 područja.

Dejstvo ruskog „Lanceta“:

  • Desant na Zaliznjanske

Rusko Ministarstvo odbrane izvještava o velikom proboju u oblasti Soledara

Generalštab Oružanih snaga Ruske Federacije je u svom podnevnom izvještaju izvestio o borbama u oblasti: ZALIZNJANSKE, Dubovo-Vasilovka, koja je do danas bila veoma udaljena od linije fronta. Ovo može sugerisati da su jedinice Vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije izvršile desant iz vazduha kako bi to značajno unaprijedile.

ISTOK

CATEGORIES
Share This