Rat u Ukrajini, 344. dan – Zauzeta Nikolaevka; Ofanziva kod Limana; Kijev prebacuje rezerve

Rat u Ukrajini, 344. dan – Zauzeta Nikolaevka; Ofanziva kod Limana; Kijev prebacuje rezerve

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Zauzeta Nikolaevka

Saopšteno je da je Nikolaevka (sjeverno od Soledara) prešla pod kontrolu boraca Vagnerovog PMC-a.

  • Ofanziva ruskih oružanih snaga u pravcu Limana

Kasno juče uveče dobili smo informaciju o ozbiljnom napretku ruskih trupa u pravcu Limana. Jedinice  144 motorizovane divizije, koje su krenule iz reona Černopopovke, napredovale su do 2km u pravcu prema Jampoljovki i Ternima i učvrstile se na zauzetim pozicijama.

Štaviše, sudeći po pripremi i prirodi operacije, ovo je očigledno samo njena prva faza.

Nakon ovoga može doći do napretka južno od tačke napada (da bi se napravila «sjeverna klješta» opkoljenje Oružanih snaga Ukrajine kod Severska) i zapadno – prelazak granice reke Žerebec, kako bi vojska RF nastavila sa operacijom o kojoj smo prije nekoliko nedjelja pričali , kao vjerovatnom cilju zimske ofanzivne kampanje u ovom pravcu.

  • Loša situacija za Ukrajince: Likvidirani vojnici

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je za 24 sata na području ka Donjecku u ofanzivi ruskih snaga likvidirano 50 ukrajinskih vojnika. Snage Kijeva trpe velike gubitke i na drugim dijelovima fronta.

U pravcu ka Kupjansku za vrijeme udara avijacije i artiljerije za posljednja 24 sata likvidirano je još 25 ukrajinskih vojnika.

Na području u pravcu ka Krasnom Limanu snage Kijeva su izgubile preko 100 vojnika, a jedinica „Istok“ likvidirala je još 65 ukrajinskih vojnika u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu, kao i četiri oklopna vozila.

Likvidirani ukrajinski vojnici u borbi sa Wagnerom kod Ivanovske

Ruske snage su uništile dva ukrajinska skladišta municije u oblasti kod Hersona i Zmijovke.

U oblasti Kramatorska za 24 sata uništen je jedan višecjevni bacač raketa „hajmars“ i jedan MRLS američke proizvodnje.

Kod Malokaterinovke u Zaporoškoj oblasti uništen je ukrajinski sistemi 35D6 i AN/TPQ-37.

Granata iz ručnog bacača se odbila od ruskog tenka

  • Ukrajinci trpe velike gubitke kod Dnjepra

Svi pokušaji ukrajinske vojske da forsira Dnjepar odbijaju se uz velike gubitke za neprijatelja, ruska vojska u potpunosti kontroliše akvatorij rijeke i ušće Dnjepar-Bug, rekao je vršilac dužnosti guvernera regiona Vladimir Saldo.

Ranije je javljeno da ukrajinska armija čini stalne pokušaje da forsira Dnjepar kako bi se učvrstila na lijevoj obali i stvorila uporište za ofanzivu. Posljednji neuspješni pokušaji napravljeni su u oblasti Nove Kahovke i Hersona.

Prema njegovim riječima, uopšte nema smisla govoriti o realnosti vojnih planova „kijevskog režima“ da forsira Dnjepar.

„Njeni lideri, gurani od Amerikanaca i Britanaca, jednostavno bacaju sve više vojnih jedinica na klanje u različite sektore fronta, bez obzira na ljudske gubitke“, naglasio je Saldo.

Hersonska oblast je postala subjekt Ruske Federacije nakon referenduma koji je tamo održan. Istovremeno, ukrajinska strana ne priznaje njen legitimitet i nastavlja da granatira teritoriju regiona.

Danas je 75% teritorije Hersonske oblasti pod kontrolom Rusije, dok je desnoobalni dio, uključujući regionalni centar regiona, grad Herson, ostao pod kontrolom ukrajinskih trupa.

Uništen američki BTR M-113

  • Kijev prebacuje rezerve

Ukrajinska komanda dodatno prebacuje ljudske rezerve i tehniku kako bi nadoknadila gubitke kod u LNR, saopštio je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

U oblasti naselja Steljmahovka (Svatovski okrug LNR) zabilježeno je dodatno prebacivanje ljudstva, naoružanja i tehnike neprijatelja“, rekao je Maročko za Sputnjik.

On je naglasio da se ukupan broj ukrajinskih vojnika u toj oblasti nije promijenio, pošto se preduzimaju mjere za „nadoknadu sanitarnih i bespovratnih gubitaka, kao i za zamjenu tehnike i naoružanja izbačenih iz stroja“.

Prema njegovim riječima, kijevske trupe koriste duboke jame od artiljerije za masovne grobnice svojih poginulih vojnika na sjeveru Luganske Narodne Republike kako bi sakrile stvarne gubitke.

Dejstvo ruske avijacije kod Ugledara

  • Prvi roboti „marker“ stigli u Donbas

Četiri robota „marker“ stigla su u Donbas, napisao je šef specijalnog odreda vojnih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin na svom Telegramu.

„Počinjemo da postavljamo slike meta, razrađujemo borbene algoritme kao u sastavu grupe borbenih robota i instaliramo moćna protivtenkovska oružja“, napisao je Rogozin.

  • Kadirov ima oružje za „leoparde“ i „abramse“

Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je snimak sa novim „uralima“ koji su namijenjeni čečenskim jedinicama u zoni specijalne operacije.

„Novi ′urali′, kupljeni sredstvima fonda, heroja Rusije Ahmata-hadži Kadirova. Ministarstvo odbrane Rusije ih je opremilo 23-milimetarskim protivavionskim topovima ′šilka′. Njihova brzina paljbe dostiže 2000 metaka u minuti. Sa njima, naši vojnici nema čega da se plaše ′leoparda′, niti nekih tamo ′abramsa′“, napisao je Kadirov na telegram kanalu.

Kadirov je precizirao da će svaka jedinica dobiti po dva nova Urala sa protivavionskim topovima, dok će čečenske jedinice imati ukupno više od 50.

Demonstracija novog oružja protiv tenkova na ukrajinskom punktu kod Veselog:

 

ISTOK

CATEGORIES
Share This